Uusimmat

Arvostelu Daniel Radcliffen tähdittämä Weird: The Al Yankovic Story nauraa kaavamaisille elämäkertaelokuville

Kuva: © Aaron Epstein/Roku Originals

27.11.2023 08:00 Aki Lehti

Daniel Radcliffe loistaa täysin sekopäisen biopic-parodian pääosassa. Itselleen ja päähenkilölleen naurava elämäkertaelokuva on melkein pelkkää fiktiota.


Weird: The Al Yankovic StoryEnsi-ilta: 27.11.2023 (VOD)
Alkuperäisnimi: Weird: The Al Yankovic Story
Ohjaus: Eric Appel
Käsikirjoitus: Al Yankovic, Eric Appel
Pääosissa: Daniel Radcliffe, Evan Rachel Wood, Rainn Wilson, Toby Huss, Julianne Nicholson
Pituus: 108 minuuttia
Ikäraja: K12


Weird: The Al Yankovic Story -elokuva saapui vihdoinkin myös Suomeen, noin vuosi Yhdysvaltain ensi-iltansa jälkeen. Al Yankovicin elämäkertaparodia ei nimekkäästä kastistaan ja kiinnostavasta aiheestaan huolimatta päätynyt myöskään rapakon toisella puolella valkokankaille. Se saapui suoraan Roku Channel -suoratoistopalveluun. Paremmin suoratoisto-aparaattien valmistajana tunnetun Rokun suoratoistokanava on mainoisrahotteinen ilmaispalvelu, josta ei Weird Al -leffan lisäksi löydy montakaan suurempaa alkuperäistuotantoa.

Al Yankovicin itsensä yhdessä ohjaaja Eric Appelin kanssa käsikirjoittama biopic noudattaa samaa kaavaa kuin hänen cover-kappaleensa. Se on rehellinen parodia perinteisistä elämäkerta- ja rokkitähtielokuvista. Fakta ja fiktio sekoittuvat leffassa riemastuttavalla tavalla.

Pääosanesittäjä Daniel Radcliffe tekee taas odotetusti jotain aivan muuta kuin perinteisen roolin. Radcliffe ei näytä edes peruukki ja silmälasit päässään lainkaan Yankovicilta. Se ei haittaa, sillä parodiamestari Weird Alin parodioiminen on selvästi ollut hauskaa. Toinen toistaan erikoisempiin rooleihin Harry Pottereiden jälkeen erikoistunut Radcliffe onnistuu yhä yllättämään.

Weird: The Al Yankovic Story

Kuva: © Aaron Epstein/Roku Originals

Totta ja tarua

Weird-elokuva sai alkunsa vuonna 2010 julkaistusta feikkitrailerista. Myös se oli Appelin ohjaama, mutta haitarilla revitteli Aaron Paul.

Viime vuosien lukuisat muusikoista kertoneet elämäkertaelokuvat ovat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta olleet samaa väsynyttä kaavaa toistavia kehnoja pintaraapaisuja. Myös Weird: The Al Yankovic Story etenee rasti ruutuun -rakenteella. Nykyhetkestä hypätään alussa nuoruuteen, hittibiisit ja ideat syntyvät hetkessä kuin tyhjiössä ja kliseisten vaikeuksien kautta päästään voittoon.

Weird Al -leffa eroaa aiheensa vakavasti ottavista draamoista erityisesti siinä, ettei se kaihda näyttää päähenkilönsä synkimpiä hetkiä. Lisäksi suuri osa elokuvasta on silkkaa fiktiota, jota on vain maustettu liioitelluilla tapahtumilla Alfred Matthew ”Weird Al” Yankovicin oikeasta elämästä.

Weird: The Al Yankovic Story

Kuva: © Aaron Epstein/Roku Originals

Surrealistista sekoilua

Yankovic innostui lapsena haitarinsoitosta ovelta ovelle kiertäneen kauppiaan ansiosta. Hänen isänsä ei käsittääksi kuitenkaan hakannut hanurinmyyjää henkihieveriin.

Lapsuuteen sijoittuva alku on kuitenkin elokuvan realistisin pätkä. Suuri osa leffasta on mahtavan huuruista ja surrealistista sekoilua. Weird: The Al Yankovic Story saa katsojan silti välittämään Michael Jacksonin, Madonnan, Queenin ja lukuisten muiden biiseistä parodiahittejä tehneestä miehestä.

Nykyhetkessä alkoholi- ja huumekoukussa oleva Yankovic päätyy tuhansien hurraavien fanien eteen esiintymään vähintäänkin sekopäisten koukeroiden kautta.

Rainn Wilson esittää Alin mentoria Doctor Dementoa ja Evan Rachel Wood loistaa Madonnan roolissa. Weird Al sai oikeastikin Madonnalta pyynnön tehdä hassuttelucoverin supertähden biisistä. Todellisuudessa heidän kohtaamisensa oli lyhyt, mutta leffassa he ovat pariskunta. Eat It on tietysti Weird Alin alkuperäisbiisi, josta Michael Jackson tekee Beat It -coverin.

Weird: The Al Yankovic Story

Kuva: © Aaron Epstein/Roku Originals

Kokkeli-Madonna

Weird Alin superfani Pablo Escobar kidnappaa Madonnan vain saadakseen idolinsa esiintymään syntymäpäiväjuhlissaan.

Kolumbiaan päätyvä Weird Al teurastaa huumepomon ja kasan kartellijäseniä kuin John Wick konsanaan. Pelastattu Madonna yrittää houkutella miehensä hylkäämään musiikin ja pyörittämään Escobarin huumekartellia. Leffa on täysin päätöntä menoa, mutta pysyy silti yllättävän hyvin kasassa.

Sekoilussa ovat mukana myös muun muassa Jack Black, Quinta Brunson, Toby Huss, Julianne Nicholson, Spencer Treat Clark ja Jack Lancaster. Viihdebisneksestä tuttuja kasvoja nähdään cameorooleissa huima määrä. Suuri osa julkkiksista näyttelee muita julkkiksia, joista yksi parhaista on Conan O’Brienin aivan hillitön Andy Warhol.

Jorma Taccone on puolestaan Pee-wee Herman, Nina West näyttelee Divinea, Akiva Schaffer taas Alice Cooperia ja niin edelleen.

Weird: The Al Yankovic Story

Kuva: © Aaron Epstein/Roku Originals

Toimiva vitsi

Radcliffen lisäksi Evan Rachel Wood heittäytyy kaikkea muuta kuin vakavaan rooliinsa vakavissaan. Hänen Madonnansa uhkaa jopa välillä varastaa show’n hanuritaiteilijaltamme. Radcliffen Weird Al on onnistunut sekoitus rocktähteä (tai siis polkkatähteä) ja epävarmaa kummajaista. Leffa naurattaa ääneen erityisesti kohtauksissa, joissa Weird Al suhtautuu täysin sekopäisin tilanteisiin aivan odotettuina asioina ja esteinä joiden yli täytyy vain kavuta.

Weird: The Al Yankovic Story on mainiota kertakäyttöviihdettä, joka olisi toiminut vielä paremmin vähintään vartin verran lyhyempänä. Vitsi kantaa silti lähes loppuun saakka.

Muusikko-elämäkertaelokuvia parodioivia leffoja ei maailmasta kovin monta löydy. Weird Alin tarinan juuri sopivan kahelilla tyylillä kertaava leffa kuuluu niistä parhaimpiin. Ykkössijalla pysyy edelleen helposti vuoden 2007 Walk Hard: The Dewey Cox Story.

Weird: The Al Yankovic Story löytyy nyt kaikista yleisimmistä vuokravideopalveluista.

WEIRD: THE AL YANKOVIC STORY

3,5/5

”Weird: The Al Yankovic Story on aivan kuin kohteensa biiseineen – absurdi  ja yllättävän hauska.” 

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat