Uusimmat

Arvostelu Heart of Stone on Gal Gadotilta ja Netflixiltä kertakatselun kestävää toimintahuttua

Kuva: Robert Viglasky © 2023 Netflix, Inc.

13.08.2023 10:43 Helinä Laajalahti

Wonder Woman -tähti Gal Gadot on pääosassa Netflixin uusimmassa toimintajännärissä Heart of Stone, jossa salaperäinen agenttijärjestö pitää yllä maailman rauhaa edistyneen teknologian avulla.


Heart of Stone posterEnsi-ilta (Netflix): 11.8.2023
Alkuperäisnimi: Heart of Stone
Ohjaus: Tom Harper
Käsikirjoitus: Greg Rucka & Allison Schroeder
Pääosissa: Gal Gadot, Jamie Dornan, Matthias Schweighöfer, Alia Bhatt & Sophie Okonedo
Pituus: 122 minuuttia
Ikäraja (Netflixin oma ikäraja): K13


Elämme aikaa, jolloin lähes kaikki elokuvat tuntuvat jonkin aiemman idean kierrätykseltä. Yksi kierrätetyimmistä genreistä on varmastikin toiminnalliset agenttijännärit, jotka seuraavat toinen toistaan aivan samanlaisina, vain vaihtaen näyttelijöitä välillä.

Netflixin uusi toimintatrilleri Heart of Stone on juuri tällainen tuttuja käänteitä ja kliseitä kierrättävä elokuva. Sen kyllä katsoo itkemättä kertaalleen, mutta se ei tarjoa mitään omaperäistä tai edes sykettä kohottavaa, vaan seuraa perinteisiä latuja lause kerrallaan. Se on myös selkeästi tarkoitettu kokonaisen elokuvasarjan aloittajaksi.

Heart of Stonen ovat käsikirjoittaneet mainion The Old Guard -toimintaleffan Greg Rucka ja Allison Schroeder, joka on saanut Oscar-ehdokkuuden käsikirjoituksesta elokuvassa Hidden Figures. Lähtökohdat siis ovat hyvät, mutta Rucka ja Schroeder eivät siltikään saa elokuvansa tarinaa lentoon.

Heart of Stone / Gal Gadot

Kuva: © 2022 Netflix, Inc.

Tom Harperin (The Aeronauts, Peaky Blinders) ohjaama Heart of Stone käynnistyy Alpeilla olevasta hiihtokeskuksesta, juhlista, missä pitää ottaa kiinni yksi pahis. Olen miettinyt jo pitkään, miksi jokaisessa agenttitarinassa pitää aina olla kohtaus Alpeilla tai muussa vuoristossa, mistä sitten seuraa näyttävä takaa-ajo alas rinnettä. Toki siitä saadaan komeissa maisemissa tapahtuvaa toimintaa, mutta kun kohtaukset kulkevat aina niin pilkulleen samaan tapaan, ettei niissä ole mitään jännitettävää.

Sentään elokuva ei ala kohtauksella, jonka jälkeen siirrytään varsinaiseen asiaan tekstiplanssin “X vuotta myöhemmin” kautta.

Heart of Stonen keskiössä on salaperäinen Järjestö, joka agentteineen turvaa maailmaa edistyneen teknologian avulla, mutta tuota teknologiaa havittelevat käsiinsä myös muut, itsekkäämmät tahot. On se yksi petturi ja se kaikessa onnistuva hakkeri, ja sitten on se multitaskaava sankari, joka osaa ampua, potkia, hypätä laskuvarjolla, ajaa mitä tahansa kulkuvälinettä ja käyttää tietokonetta, ja vielä näyttää hyvältä kaiken tämän jälkeen.

Ymmärrätte siis yskän. Heart of Stone on kuin kopio lähes mistä tahansa Mission: Impossible -elokuvasta, ja on siksi pettymys samaan tapaan kuin vaikkapa kevään 2023 Citadel-sarja Prime Videossa.

Heart of Stone

Kuva: Robert Viglasky © 2023 Netflix, Inc.

Wonder Woman -tähtenä tunnettu Gal Gadot on Heart of Stonessa MI6:n leipiin soluttautunut Järjestön superagentti Rachel Stone, jonka salarooli paljastuu kun tämän pitää auttaa MI6-kumppaninsa (Jamie Dornan, Paul Ready ja Jing Lusi) pois tiukasta tilanteesta.

Järjestö (johon kuuluvat muun muassa Sophie Okonedon esittämä pomo ja Matthias Schweighöferin vakuuttavaan Minority Report -tyyliin ilmaa huiskiva tekniikkahemmo) pitää hallussaan teknologiaa, jonka kautta on pääsy kaikkeen maailman tietoon (ja johon on silti mahdollista hakkeroitua noin kahdessa sekunnissa). Väärissä käsissä teknologia voisi siis saada aikaan katastrofin ja tuhota maailman. Kostoa janoava intialaishakkeri (Alia Bhatt) on kuitenkin päättänyt hankkia sen itselleen, apunaan Stonen lähipiiriin kuuluva petturi.

Alpeilta lähdettyään seikkailu kiertää Lontoossa sijaitsevan kotipesän kautta Lissabonin kapeille kujille, afrikkalaiselle aavikolle ja lopulta Islantiin, ja piipahtaa matkan varrella myös ilmakehän laitamilla.

Kaikki puksuttaa eteenpäin niin kaavamaisesti, ettei Heart of Stone jaksa herättää minkäänlaisia tunteita. Vauhdikkaasta seikkailusta puuttuu kaikki jännitys, sillä petturin ja lopputuloksen arvaa heti, eikä sen yksiulotteisiin hahmoihinkaan saada luotua syvällisempää suhdetta. Maisemat ovat kautta linjan toki komeita, mutta viherkankaan edessä kuvatusta toiminnasta puuttuvat panokset.

Heart of Stone / Gal Gadot

Kuva: Robert Viglasky © 2023 Netflix, Inc.

Heart of Stonen kunniaksi pitää kuitenkin mainita se, että siinä nähtävä tuho on moneen muuhun viime vuosien suureen toimintaelokuvaan verrattuna maltillisempaa. Räjäyttelyä toki on, mutta kohtaukset ovat rajatumpia, eikä aivotonta räiskintää suurissa ihmisjoukoissa ole niin paljoa.

Heart of Stonen istuu läpi mieluummin kuin vaikkapa Netflixin vuoden takaisen, kuolettavan tylsän suurtoimintaelokuvan The Gray Man. Siihen verrattuna Gadot’n tähdittämässä seikkailussa on kaiken teknologiakikkailun ohella jotain kotikutoisempaa ja ihmisläheisempää, ja Järjestön ihmisissä piilotettua potentiaalia.

Jos pitäisi valita, kumman jatko-osan mieluummin katsoisi, äänen saa kaikista puutteistaan huolimatta Heart of Stone, jonka sentään katsoo kertaalleen enempiä irvistelemättä.

HEART OF STONE

2/5

”Heart of Stone on kertakatselun kestävää Netflix-huttua, joka ei tuo agenttielokuvien genreen mitään uutta.”

 

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat