Uusimmat

Arvostelu Jedeihin keskittyvä The Acolyte on yksi Disney+:n parhaista Star Wars -sarjoista, ainakin vielä alun perusteella

Kuva: ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM

05.06.2024 13:35 Helinä Laajalahti

Star Wars -universumi laajenee jälleen The Acolyte -sarjassa, joka sijoittuu ajallisesti noin sata vuotta ennen esiosatrilogiana tunnettuja elokuvia. Ensimmäistä kertaa kunnolla tarinalliseen keskiöön pääsevät jedit mystisine voimineen, ja tuloksena on varsin mielenkiintoista Star Warsia.

Disney+:n julkaisema The Acolyte on jälleen uusi lisäys Star Wars -tarinoiden koko ajan laajenevaan universumiin, mutta ensimmäisten jaksojen perusteella se tuntuu sellaisena varsin onnistuneelta. The Acolyte on – hämmentävää kyllä – ensimmäinen Star Wars -sarja, jonka keskiöön kunnolla nostetaan itse jediritarit.

Sarja sijoittuu ajallisesti noin sata vuotta ennen Pimeän uhka -elokuvasta alkanutta Skywalker-saagaa, ja poliittinen vastakkainasettelu tasavallan ja imperiumin välillä on vasta tulevaisuutta. Jediritarikunta on voimissaan, mutta jokin synkempi voima jyllää taustalla – ensimmäisten jaksojen aikana ei puhuta sitheistä eikä Voiman pimeästä puolesta, mutta tuttu punaisin valomiekoin taisteleva tummuus lymyää tarinan varjoissa.

The Acolyte on mielenkiintoinen sekoitus: sen kaikki keskeiset hahmot ovat uusia, mutta tästä huolimatta kaikessa on paljon ennestään tuttua. Jediritarit temppeleineen ja oppilaineen Coruscantissa näyttävät samalta kuin mihin olemme katsojana tottuneet, ja he kamppailevat saman tyyppisten haasteiden kanssa kuin myöhemminkin.

Star Wars The Acolyte / Amandla Stenberg

Kuva: ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM

Tyylikästä jedeilyä

Sarja käynnistyy vahvasti Matrix-henkisestä kohtauksesta, missä tummanpuhuvaan viittaan pukeutunut hahmo astuu haastamaan Carrie-Anne Mossin jedimestari Andaran. Tämä nuori nainen hakee jedeiltä mielestään oikeutettua kostoa.

Tyylikäs taistelukohtaus ylittää odotukset ja yllättää katsojankin täysin.

Kun tieto hyökkäyksestä saapuu Coruscantiin ja jeditemppeliin, Andaran läheinen kollega Sol (Squid Gamestakin tuttu Lee Jung-jae) lähtee tutkimaan tapausta padawaninsa Jeckin (Dafne Keen) ja Charlie Barnettin esittämän nuoren jediritari Yordin kanssa. Jäljet johtavat Amandla Stenbergin esittämään Oshaan, entiseen jedioppilaaseen, joka jokin aika aiemmin päätti jättää temppelin taakseen.

Takaumien kautta The Acolyte paljastaa yhteyden Andaran hyökkääjän ja jedien välillä. Andaran lisäksi hyökkääjän kostolistalla on nimittäin myös muun muassa Sol.

Star Wars The Acolyte / Lee Jung-jae

Kuva: ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM

Kokonaan uudet hahmot

Sarjan kaikki (tähän mennessä) esitellyt hahmot ovat kokonaan uusia. Ne ovat myös omia persooniaan, eivätkä toisintoja joistakin aiemmin nähdyistä Star Wars -hahmoista. Esimerkiksi Sol voisi helposti olla kirjoitettu Obi-Wanin tai Qui-Gonin tyyppiseksi jedimestariksi, mutta hahmo on täysin omanlaisensa, omien tunteidensa kanssa kamppaileva ihminen.

Nuoremmista hahmoista Barnettin Yord on lakia kirjaimellisesti noudattava jäykkis ja Keenin Jecki nokkela, koulutustasoaan älykkäämpi padawan. Molemmat näyttelijät tekevät hahmoistaan mielenkiintoisia persoonia. Stenbergin hahmo on puolestaan tarinallisessa keskuksessa mysteeri, jonka avautuminen on rakennettu taiten.

Mukana nähdään myös suomalaisväriä, sillä aiemmin Chewbaccaa esittänyt Joonas Suotamo pukee sarjassa niskaansa uudenlaisen turkin. Hän esittää sarjassa wookieejedimestari Kelnaccaa ja – kuten hän itse sarjan ensi-illassa iloitsi – saa tällä kertaa ihan myös pukeutua vaatteisiin.

Star Wars The Acolyte / Carrie-Anne Moss

Kuva: ©2024 Lucasfilm Ltd. & TM

Tervetullut lisäys Star Wars -universumiin

The Acolyte on tervetullut lisäys Star Wars -maailmaan, sillä tällä kertaa keskitytään pelkästään jedeihin. Poissa ovat armeijat, kloonisotilaat ja stormtrooperit, ja taistelukohtauksissa näiden tilalla nähdään pienemmän mittakaavan kahdenkeskistä kamppailua, taistelutaitoja, Voiman käyttöä ja tietenkin myös valomiekkoja.

Ja nämä näyttävät todella hyvältä.

Sarjan on luonut Leslye Headland, joka tunnetaan muun muassa Netflixin mainiosta Russian Doll -sarjasta. Hänen luotsaamanaan The Acolyte on yhtä aikaa jotain aivan omaansa, mutta samalla se tarjoaa tietynlaisen puuttuvan palasen Star Warsiin. Jedimaailman salaisuuksia syventävä, rikosmysteerin tyyppinen tarina pohtii myös jedien asemaa tuon maailman “avaruuspoliiseina”.

Andor oli aikuisille suunnattuna poliittisena draamana erinomainen esimerkki siitä, miten Star Wars -maailmaa voidaan laajentaa laadukkaasti. Kaikessa ei tarvitse aina olla kyse Skywalkereista, sillä George Lucasin luomassa maailmassa on niin paljon muutakin.

The Acolyte ei ole Andor, mutta se on samalla tavalla rakastettuun aiheeseen uutta tuulta puhaltava sarja.

Tutussa mutta silti hieman vieraassa maailmassa tapahtuva seikkailu on mielenkiintoinen, vanhan Star Wars -faninkin sisintä kutkuttava tuttavuus, jonka jatkoa jää odottamaan jännityksellä.

Kahdeksan jakson mittainen Star Wars: The Acolyte alkaa Disney+:ssa kahden jakson voimin 5. kesäkuuta. Saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi neljä ensimmäistä jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat