Uusimmat

Arvostelu Andor on aikuisille tehty Star Wars -sarja, joka tarjoaa vihdoinkin jotain uutta

20.09.2022 19:01 Helinä Laajalahti

Disney+:n Star Wars -sarja Andor sijoittuu aikaan noin viisi vuotta ennen Rogue One -elokuvan tapahtumia, ja ottaa keskiöönsä Diego Lunan esittämän Cassian Andorin tarinan sekä Kapinaliiton synnyn.

Gareth Edvardsin vuonna 2016 ohjaama Rogue One: A Star Wars Story oli ensimmäinen virallisen Skywalker-saagan ulkopuolelle sijoittuva Star Wars -elokuva. Se myös erosi muista Star Wars -elokuvista synkemmällä ja aikuismaisemmalla tunnelmallaan.

Rogue Onen yhtenä käsikirjoittajana toimi Tony Gilroy (Michael Clayton, Jason Bourne -elokuvat), joka on nyt palannut tarinansa pariin esiosana toimivassa Disney+-sarjassa. Gilroy todistaa, etteivät hänen käsikirjoittajan taitonsa ole lainkaan ruostuneet Rogue Onen ajoista. Luvassa on nimittäin hyvän tarinan ehdoilla rohkeasti kirjoitettu sarja, joka jättää fanipalvelukset laiskemmille käsikirjoittajille.

Uutuussarja Andor sijoittuu noin viisi vuotta aikaisempaan ajankohtaan kuin Rogue One. Se kertoo Kapinaliiton synnystä ja ottaa tarinalliseen keskiöönsä Diego Lunan jo Rogue Onessakin esittämän Cassian Andorin.

Andor / Diego Luna

Saimme 12-osaisesta sarjasta katsottavaksi ennakkoon neljä ensimmäistä jaksoa, minkä vuoksi arviokin kattaa vain sarjan alkupuolen.

Andorin on luvattu olevan ensimmäinen aikuisille suunnattu Star Wars -sarja, ja se myös näkyy. Sen tarina on maadoitettu Rogue Onen tapaan tavallisiin ihmisiin ja ainakin sen ensimmäisistä jaksoista puuttuvat Voimaa käyttävät jedit ja sithit, hupaisat sivuhahmot ja herttaiset droidit. Tai no, yksi herttaisesti änkyttävä droidi siinä on mukana, mutta vain pienessä sivuroolissa.

Aikuismainen synkkyys tärähtää verkkokalvoille heti ensimmäisessä jaksossa, missä sankarihahmo teloittaa vihollisensa kylmäverisesti.

Andor kertoo katsojalle, kuka Cassian Andor on ja kuinka hän päätyi työskentelemään yhdessä Kapinaliiton kanssa Imperiumia vastaan. Takaumien myötä avataan Cassianin taustatarinaa lapsuutta myöten, minkä myötä paljastuu pikkuhiljaa myös sitä maailmaa, missä tavalliset ihmiset elävät Imperiumin vallan alla.

Andor / Stellan Skarsgård

Aikuinen Cassian onnistuu varastamaan Imperiumin nenän alta kapistuksen, jonka hän haluaa myydä kapinallisille. Adria Arjonan esittämän Bixin avulla hän saa yhteyden Stellan Skarsgårdin esittämään Luthen Raelin, joka toimii avaimena Cassianin matkalla kohti Genevieve O’Reillyn esittämää Mon Mothmaa ja Forest Whitakerin esittämää Saw Gerreraa.

Neljän ensimmäisen jakson aikana Andor ehtii vasta raapaista pintaa, vaikka Rogue Onen katsonut katsoja tietääkin, mihin suuntaan tarina on matkalla.

Sarjassa ilahduttaa sen maanläheisyys. Tietokoneella luotujen taustojen ja lavasteiden sijaan Andor on kuvattu pääasiallisesti sitä varten rakennetuissa lavasteissa ja oikeilla kuvauspaikoilla Englannissa ja Skotlannissa. Se muistuttaakin enemmän HBO-draamaa kuin Disney+:n tuotantoa.

Andor / Genevieve O'Reilly

Andor näyttää kyllä Star Warsilta laitteineen, asuineen ja avaruusaluksineen, mutta samalla se ei näytä lainkaan Star Warsilta. Siitä puuttuvat iloiset värit ja kiiltävät pinnat sekä fantasiaseikkailun tunnelma, ja näiden tilalla on rujo, oikeiden ihmisten asuttama maailma, jonka keskeinen värimaailma on pölyisen harmaa ja jossa aivan tavalliset ihmiset pyrkivät taistelemaan tyranniaa vastaan.

Andor ei ole mikään Obi-Wan Kenobi eikä edes The Mandalorian. Tästä on nimittäin leikki kaukana.

Voisin veikata, ettei Andor tule uppoamaan jokaiseen makuun, ja perinteisempää Star Warsia odottaville katsojille luvassa voi olla pettymys. Avoimin mielin kelkkaan hyppäävälle aikuiskatsojalle tiedossa on kuitenkin kiehtovan erilainen Star Wars -elämys, joka tarjoaa kerrankin jotain uutta eikä mässäile pelkässä nostalgiassa.

Andor alkaa Disney+:ssa 21. syyskuuta, jolloin sarjasta julkaistaan kolme ensimmäistä jaksoa. Kaikkiaan kaudella on 12 jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat