Arvostelu: M. Night Shyamalanin Servant-sarja on yllättävän hyvää yliluonnollista kauhua

06.12.2019 12:00 Aki Lehti

Apple TV Plus -palvelun Servant-kauhusarjan perusidea on mukavan puistattava.

Uuden Apple TV Plus -suoratoistopalvelun tuoretta Servant-sarjaa promotaan M. Night Shyamalanin nimellä. Hän onkin sarjan tuottaja ja ohjannut kymmenestä episodista koostuvan ensimmäisen kauden jaksoista debyytin. No, Applen jos jonkin jättifirman markkinointiosasto tietää mitä tekee, mutta itse en nostaisi miehen nimeä ykköstäkyksi hänen edellisen tekeleensä, aivan järkyttävän huonon Glass-elokuvan jälkeen.

Katsoin yliluonnollista kauhutrilleriä vain kolme jaksoa sen jälkeen kun ne tulivat tarjolla palveluun, sillä ainakaan vielä Apple ei ole lähettänyt meille, eikä ilmeisesti muillekaan suomalaismedioille arvioennakoita yhdestäkään tekeleestään.

Servant on taas yksi niistä sarjoista joka toimii taatusti parhaiten jos siitä ei tiedä yhtikäs mitään etukäteen. Spoilereita ei tietenkään tässä ole luvassa, mutta lähtoasetelmasta voin kertoa sen verran kuin traileritkin. Ilman on vähän turhan hankala kuvailla miksi Servant on niin kivan kipeä tekele.

Sarjan pääpäsmäri, luoja ja käsikirjoittaja Tony Basgallop on onnistunut tekemään kauhusarjan jota ei ole pakko tuijottaa putkeen. Kyseessä on ehdottomasti ja totta kai yksi iso kokonaisuus, mutta sarjan rakenteesta tulee mieleen romaani jota ei malta laskea käsistään. Jossain välissä on kuitenkin pidettävä tauko, eikä se haittaa jatkaako tarinaa jo seuraava päivänä tai vähän pidemmän ajan kuluttua, sillä tapahtumat jäävät mieleen pyörimään.

Pääosissa nähdään The X-Files – ja Six Feet Under -sarjoista tuttu Lauren Ambrose ja Toby Kebbel, jotka näyttelevät Dorothy ja Sean Turneria, Philadelphiassa asuvaa ylemmän keskiluokan pariskuntaa, jotka päätyvät palkkaamaan Jericho-pikkuvauvalleen lastenhoitajan.

Game of Thronesissakin nähty Nell Tiger Free näyttelee uskovaista ja varsin omituista Leannea. Sean on ateisti ja hänen mielestään nuori nainen on muutenkin kuin syvän uskonsa puolesta sekaisin. Dorothyn mielestä kaikki on hyvin ja hän tekee kaikkensa jotta Leanne tuntisi olevansa tervetullut heidän kotiinsa.

Six Feet Under – Mullan allan -sarjasta parhaiten tunnettua Lauren Ambrosea katsoo mieluusti aivan erilaisessa roolissa. Itse asiassa en edes aluksi tahtonut tunnistaa kyseessä olevan saman näyttelijän, vaikka hän olikin uudemmissa X-Files-jaksoissa suunnilleen saman näköinen kuin Servantissa. Syynä on hänen hahmonsa loputon, täysin överi hermostuneisuus, joka vaikuttaa aluksi jonkin sortin vitsiltä. Ambrose tuntuu ylinäyttelevän ja koko touhu tahtoo lipsahtaa campin puolelle.

Noin puolivälissä ensimmäistä jaksoa selviää, että hänen käytökselleen on kuitenkin enemmän kuin hyvä syy. Jericho-vauva on kuollut vasta vähän aikaa sitten, ja Dorothyn ilmeisen omalaatuinen terapeutti on kehottanut pariskuntaa korvaamaan lapsen aivan oikean Jerichon näköisellä nukella.

Tarkoituksena on auttaa äitiä pääsemään yli järkyttävästä tapahtumasta. Hän ei muista siitä kunnolla kaikkea, vaan hoivaa nukkea aivan kuin se olisi elossa. Sean on juonessa mukana, toivoen vain vaimonsa parantuvan. Kun Dorothy ei ole paikalla niin Sean ei teeskentele, vaan käsittelee pelottavan aidon näköistä lapsenkorviketta kuten elotonta esinettä kuuluukin.

Ongelmana on vain se, että myös Leanne hoitaa Jericho-nukkea aivan kuin oikeaa, elävää vauvaa. Yllätyksiä ja omituisia juonenkäänteitä riittää jo kolmen jakson aikana vaikka kuinka paljon, mutta eipä niistä sen enempää.

Sarjan kiinnostavin hahmo on luonnollisesti Kebbellin esittämä Sean, joka alkaa epäillä omaa mielenterveyttään, vaikka onkin kaiken järjen mukaan porukasta ainoa jonka aivokemia on edes suunnilleen tasapainossa.

Shyamalan on oiva valinta ensimmäisen jakson ohjaajaksi, sillä hän on aina osannut asetella palikoita paikoilleen tavalla joka ohjaa katsojaa usein aivan väärään suuntaan. Loppuratkaisut eivät ole hänen juttunsa, mutta tunnelmanluojana ohjaaja osaa hommansa. Muun muassa True Detectiven parissa työskennellyt Daniel Sackheim on ohjannut kakkos- ja kolmosjaksot, ja tulossa olevista episodeista vastaavat Lisa Brühlmann (Killing Eve) ja John Dahl (Ray Donovan). He ovat kaikki asiansa osaavia ammattilaisia.

Servant-kauhusarja on vallan viihdyttävä ja premissiltään mukavan häiriintynyt. Kolmen jakson perusteella tarjolla ei silti ole mitään kovin omaperäistä tai hirveän pelottavaa. Ne lupaavat kuitenkin hyvää, ja tänään tarjolle tulevaa neljättä jaksoa odottaa innolla.

Servant-sarjan kolme ensimmäistä jaksoa saivat ensi-iltansa Apple TV Plus -palvelussa viime viikon perjantaina 29.11. Uusi jakso ilmestyy aina perjantaisin.