Uusimmat

Arvostelu Netflix on tehnyt Scott Pilgrimistä mainion animaatiosarjan, joka yllättää elokuvan nähneetkin

Kuva: © 2023 Netflix

17.11.2023 10:01 Helinä Laajalahti

Kanadalainen Scott Pilgrim -sarjakuva laajentuu Netflixissä mainioksi animaatiosarjaksi, jossa ääneen pääsevät Scott Pilgrim vs. The World -elokuvan tähdet tutuissa rooleissaan.

Kanadalainen Bryan Lee O’Malley loi vuonna 2004 omaperäisen sarjakuvan, joka vuonna 2010 laajeni elokuva- ja videopeliversioiksi. Edgar Wrightin ohjaama Scott Pilgrim vs. the World -elokuva ei ollut valtaisa menestys elokuvateattereiden lippukassoilla, vaikka se sai kriitikoilta varsin myönteisen vastaanoton.

Laajemman ystäväjoukon ja kulttielokuvan statuksen se löysi kuitenkin vasta kotiteatterijulkaisunsa jälkeen.

Scott Pilgrim vs. the World -elokuvassa nähtiin suuri määrä nousevia tähtiä, jotka nykyisin keikkuvat suurten kassamagneettien vetonauloina. Nimiroolia esitti Michael Cera, ja muissa rooleissa mukana olivat muun muassa Mary Elizabeth Winstead, Chris Evans, Kieran Culkin, Brie Larson, Aubrey Plaza, Anna Kendrick, Jason Schwartzman ja Brandon Routh.

Netflix antaa tutulle tarinalle uudenlaisen käsittelyn. Scott Pilgrim Takes Off on kahdeksan jakson mittainen animaatiosarja, jonka pääkäsikirjoittajana ja showrunnerina toimii O’Malley itse yhdessä BenDavid Grabinskin kanssa.

Scott Pilgrim Takes Off

Kuva: © 2023 Netflix, Inc.

Animaatiosarja ei ole elokuvan kertausta

Uusi sarja lähtee liikkeelle tutusta tilanteesta. Torontolaisessa indiebändissä bassoa soittava, reilu parikymppinen Scott Pilgrim kohtaa bileissä unelmiensa tytön, Ramona Flowersin. Mutta voidakseen alkaa todella seurustella tytön kanssa, Scottin pitää kohdata tämän seitsemän ilkeää eksää.

Animaatiosarja ei kuitenkaan lähde kertaamaan elokuvan tai sarjakuvan tapahtumia, vaan irtautuu alkutilanteen jälkeen uusille urille. Netflixiltä saadun ukaasin mukaan eroavaisuuksia ei saa paljastaa arvosteluissa, joten tämän tarkempaa kuvausta juonesta onkin vaikea antaa.

Sen voi kuitenkin luvata, että vaikka tarina lähtee monilta osin uuteen suuntaan, sen keskeisimmät ominaisuudet pysyvät uskollisena alkuperäiselle.

Mukana toiminnassa ovat kaikki alkuperäisen tarinan tutut hahmot, ja erityisen viehättävän animaatiosarjasta tekee se, että Wrightin elokuvassa hahmoja esittäneet näyttelijät – huolimatta osan nykyisestä tähtistatuksesta Marvel Studiosilla tai Lucasfilmillä – ovat kaikki lähteneet mukaan myös animaatioon. Scottin äänenä toimii jälleen Michael Cera, Ramona on Mary Elizabeth Winstead, Lucas Leen äänenä kuullaan Chris Evans, Wallace Wellsinä Kieran Culkin, Gideon Gravesina Jason Schwartzman, Todd Ingramina Brandon Routh, Envy Adamsina Brie Larson ja Julie Powersina Aubrey Plaza.

Mukana on myös monia muita vierailevia tähtiä, joita ei myöskään tässä yhteydessä saa paljastaa.

Scott Pilgrim Takes Off

Kuva: Netflix © 2023

Visuaalisesti tyylikäs ja musiikin täyteinen animaatio

Scott Pilgrim Takes Off on muun muassa Star Wars: Visions -tarinoiden taustalta tunnetun Science SARU -animaatiostudion tuotantoa. Sarjan piirrosjälki on nykypäivän fotorealismiin viehättyneessä maailmassa heleän kaunista ja tyylikkään yksinkertaista. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sarja olisi jotenkin yksioikoista katsottavaa.

Päinvastoin. Luvassa on oivaltava tarina yhdistettynä omaperäiseen piirrosjälkeen, minkä myötä aluksi visuaalisesti yksinkertaiselta näyttävät hahmot muuttuvatkin yllättävän rikkaiksi. Sarjan yksityiskohtia pursuavassa maailmassa onkin jopa jotain samaa kuin kesällä julkaistussa Spider-Man-animaatiossa Across the Spider-Verse.

Populaarikulttuuriviittaukset ja tutut, pelimäiset elementit taisteluineen ovat jälleen mukana, mutta ne eivät ole sarjan ainoa tarinallinen tai toiminnallinen “jippo”.

Usein mainion trailerin julkaisun jälkeen varsinainen lopputulos saattaa olla pettymys. Scott Pilgrim Takes Off kuitenkin lunastaa kaikki trailerinsa asettamat odotukset. Anmaatiosarja on vauhdikas, värikäs, hilpeän hauska, ja samalla se tutkiskelee älykkäästi ihmissuhteita ja hahmojen kasvutarinoita.

Viittauksia vuoden 2010 elokuvaankin sarjassa on – onhan Wright mukana vastaavan tuottajan roolissa. Enkä voinut olla hörähtämättä ääneen hahmolle nimeltä Edgar Wrong.

Musiikista vastaa jälleen pelissäkin kuultava Anamanaguchi, ja musiikki on sarjassa keskeisessä roolissa. Tässä sarjassa ei myöskään alkuintroa tee mieli skipata kertaakaan. Intron biisi on japanilaisen Necry Talkien ”bloom” (voit kuunnella ja katsastaa sen alta trailerin jälkeen).

Scott Pilgrim Takes Off

Kuva: © 2023 Netflix, Inc.

Kahdeksan jakson mittainen Scott Pilgrim Takes Off julkaistaan Netflixissä 17. marraskuuta. Saimme sarjasta ennakkoon katsottavaksi kaikki jaksot.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat