Uusimmat

Arvostelu Roope Salmisen tähdittämä Lunastajat on huonoin suomalaiselokuva vuosikausiin

Kuva: Night Visions Distribution

09.12.2022 12:53 Aki Lehti

Lunastajat kuuluisi korkeintaan YouTubeen, ei valkokankaille.


Ensi-ilta: 9.12.2022
Alkuperäisnimi: Lunastajat
Ohjaus: Niko Kelkka & Miro Laiho
Käsikirjoitus: Niko Kelkka & Miro Laiho
Pääosissa: Roope Salminen, Eino Heiskanen, Anne-Mari Alaspää, Ilona Chevakova, Mikko Nousiainen & Joel Hirvonen
Pituus: 92 minuuttia
Ikäraja: K16


Kauhukomediaksi tituleerattua Lunastajat-leffaa on hehkutettu Roope Salmisen ensimmäisellä pääosaroolilla, jonka johdosta nollabudjetin viritelmä on saanut huomattavan paljon huomiota. Ilman koko kansan julkkista Niko Kelkan ja Miro Laihon ohjaama sekä käsikirjoittama teos tuskin olisi päätynyt teatterilevitykseen.

Lunastajista tulee mieleen kavereiden kesken yläasteikäisenä kuvatut videohassuttelut. Elokuvan määreet ilman tuotantotukia tehty teos täyttää juuri ja juuri.

Veriroiskeita lukuun ottamatta Lunastajat ei tarjoa minkään sortin kauhuun viittaavaakaan. Huumori naurattaa korkeintaan tekijöitä itseään. Lunastajat ei ole täyspaska edes huvittavalla, vaan äärimmäisen ärsyttävällä tavalla. Jotain ennätyksiä tässä kuitenkin rikotaan, sillä tätä kehnompaa suomalaiselokuvaa on hankala saada päähänsä ainakaan aivan viime vuosilta.

Luokkakokoukset ja muut saman tason turaukset ovat heittämällä Lunastajat-leffaa parempia.

Lunastajat

Viimeisen kymmenen vuoden ajalta keksin vain yhden tätä surkeamman teoksen. Se on vuoden 2015 raiskauskomedia, epäelokuva Bunny the Killer Thing.

Lunastajat-kyhäelmän tarinassa Salminen ja Eino Heiskanen ovat sekopääkultin noviisit Kristoffer ja Joakim. Heidän tehtävänään on kiertää ovelta ovelle käännyttämässä ihmisiä. Mahdollisuus pelastua vaatii vain nimen paperiin.

Yhdellä käännytyskeikalla omakotitaloon Joakim flippaa. Tuloksena on kuollut mies ja sidottu sekä suukapuloitu nainen.

Jostain syystä Salmisen Kristoffer-hahmo alkaa sen enempää miettimättä hävittää verisiä todisteita. Pian oven takana on kuitenkin omistajapariskunnan kavereita. Kaksikon kotiin on sovittu sen viikon roolipelisessiot, joihin huurupääkulttikaksikko päätyy osallistumaan. Rooleja ei tarvitse miettiä. He osallistuvat peliin luonnollisesti lahkolaisina.

Lunastajat

Muistaakseni jossakin Night Visions -festareiden ensiesitykseen liittyvässä somepäivityksessä joku katsoja mainitsi yhtäläisyydet Michael Haneken Funny Games -elokuvaan. Vertaus on täysin järjetön, vähän sama kuin laittaisi rinnakkain ensimmäisen kerran nokkahuilua soittavan pikkulapsen ja vaikkapa virtuoosimaisen viulustin.

Lunastajien näyttelijänsuorituksia on turha analysoida tai arvottaa. Salmisen ja Heiskasen lisäksi leffassa nähtävät Ilona Chevakova, Joel Hirvonen ja Johanna Kuuva osaavat kai näytellä, mutta nyt moista taitoa ei tarvita. Omakotitalon isännän roolissa vain muutamassa kohtauksessa vilahtava Mikko Nousiainen luulee toisin ja näkee turhaa vaivaa. Hänen kameran edessä tekemäänsä voi jopa kutsua näyttelemiseksi.

Lunastajissa ei lopun digiverilöylyä lukuun ottamatta tapahdu juuri mitään. Roolipeliä muistuttavaan larppiin osallistuvat tyypit istuvat olkkarissa, keittävät keittiössä kaffet, käyvät laittamassa saunan lämpiämään ja juoksevat välillä veskissä. Jännityksen pitäisi syntyä siitä, että tajuavatko vieraat lahkolaisten tehneen kauheuksia.

Lottoarvonnan suoran lähetyksen tuijottaminen osallistumatta arvontaan on jännittävämpää kuin mikään Lunastajissa nähty.

Lunastajat

Katsoja ei nakkaa lahkolaisten tai raivostuttavien tyhjännaurajien kohtaloista paskan vertaa. Työnsä puolesta elokuvaa tuijottaneelle kiinnostavinta oli se, että kuinka kauan teos vielä kestää.

Lunastajien käsitys huumorista on omituinen. Joku hahmoista sanoo ihan mitä tahansa, jolle toinen hahmo nauraa lähikuvassa tekonaurua, kerta toisensa jälkeen. Mitään kauhuun viittaavaa saati pelottavaa leffasta ei siis löydy. Lopun verisempi osuus näyttää digiveriroiskeineen vain nololta.

Jostain järjettömästä syystä leffa yrittää myös leikitellä toistuvilla takaumilla, jotka avaavat itsestäänselvyyksiä useamman kerran.

Ohjaaja-käsikirjoittakaksikon Matka Mordoriin -nettimokumentti oli muistaakseni ihan kekseliäs metahassuttelu. Ilman Elokuvasäätiön tukea tehty Lunastajat on sen sijaan amatöörimäinen turaus. Tämän tason täyspitkä kuuluu korkeintaan YouTubeen, ei valkokankaalle saati edes suoratoistopalveluiden valikoimiin.

LUNASTAJAT

”Tänä vuonna on ilmestynyt monta mainiota kotimaista elokuvaa. Niiden vastapainoksi Lunastajat on kamalinta kuonaa mitä valkokankailla on nähty pitkään aikaan.”

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat