Uusimmat

Arvostelu Rowan Atkinsonin uusi Man vs. Bee -sarja kierrättää Mr. Beanin vitsejä torkkupeiton alta

23.06.2022 13:05 Helinä Laajalahti

Netflixin julkaisema Man vs Bee on lyhyistä jaksoista koostuva komediasarja, jossa Rowan Atkinson esittää kummallista Mr. Beanin ja ihan tavallisen jokamiehen sekoitusta taistellessaan kimalaista vastaan.

Netflixin uusi komediasarja Man vs. Bee on suunnattu kesän kostuttamille aivoille, sillä se koostuu yhdeksästä noin 10-20 minuutin mittaisesta jaksosta. Kokonaisuus tuntuu siltä kuin komediaelokuva olisi pätkitty pieniin osiin, sillä tarinaa on vaikea jättää kesken sen kerran aloitettuaan. Lyhyet jaksot seuraavat jouhevasti toistaan kesäillan hauskuuttajana.

Tämä ainakin tuntuu tekijöiden tarkoitukselta. Sarjan on luonut Rowan Atkinson itse yhdessä käsikirjoittaja Will Daviesin (Johnny English -elokuvat) kanssa.

Man vs Bee kertoo Atkinsonin esittämästä, vaimostaan eronneesta Trevorista, jonka ote elämään ei ole ihan yhtä hyvin näpeissä kuin monilla muilla ikäryhmänsä miehillä. Työtön Trevor on luvannut viedä teini-ikäisen tyttärensä lomalle ja ottaa tämän vuoksi vastaan helpolta tuntuvan, viikon mittaisen työn talovahtina.

Man vs Bee

Trevor on niitä ihmisiä, joille ei kannattaisi antaa kannettavaksi minkäänlaista vastuuta. Deluxe-talovahtien HR-vastaava ei siis selkeästikään ole tehtäväänsä pätevä, koska vastuuttoman Trevorin päästäminen sekoilemaan ensimmäisenä työkeikkanaan rikkaan pariskunnan luksustaloon on suorastaan rikollista.

Helppo työviikko muuttuu nimittäin painajaiseksi, kun Trevoria alkaa kiusata sisälle taloon joutunut kimalainen.

Kimalainen ei kuitenkaan ole mikään pahisnero, joka suoranaista ilkeyttään tekisi kiusaa talonmiehelle. Se on ihan tavallinen, pörröisen suloinen otus, joka sattuu joutumaan väärään paikkaan ja joka pitäisi hellästi siirtää kupin ja paperin avulla takaisin ulos.

Trevor ei tietenkään tyydy näin tavallisiin keinoihin vaan alkaa huitoa ja riehua ja lopulta sekoilla täysillä, uskoen että kimalaisella on henkilökohtaisesti jotain häntä vastaan.

Trevor ei ole Mr. Bean vaan sinänsä ihan tavallinen keski-ikäinen mies, jolla on ollut joskus perhe, vaimo ja tytär. Man vs. Been käsikirjoituksellinen ratkaisu, missä hänestä pyritään kirjoittamaan Mr. Beania, ei siis tunnu oikein luontevalta.

Man vs Bee / Rowan Atkinson

Koomikkona Rowan Atkinsonin suurimpia voimavaroja on ollut hänen haastaviin tilanteisiin sijoittuva fyysinen komediansa. Hänen maneerinsa alkavat kuitenkin olla jo niin moneen kertaan nähtyjä, ettei lanteiden vatkaus tai tuijottelu suurin, tyhjin silmin enää jaksa naurattaa samaan tapaan kuin ennen.

Komediasarjassa on nimittäin runsaasti viittauksia Mr. Beanista tuttuihin vitseihin. Etenkin arvokkaiden taideteosten tuhoaminen muistuttaa vahvasti vuonna 1997 julkaistun Bean-elokuvan katsojallekin suorastaan fyysistä kipua myötähäpeällään aiheuttavaa kohtausta. Tällä kertaa ei kuitenkaan mennä aivan samanlaisiin äärimmäisyyksiin, eikä tohelluskaan ole yhtä hauskaa kuin ennen.

Man vs. Bee tuntuu kaikella tapaa väsähtäneeltä. Vitseistä puuttuu puhti ja Atkinson vetää roolinsa autopilotilla. Jopa idea ilkeän kimalaisen tappamisesta tuntuu vanhanaikaiselta aikana, jolloin pelätään mesipistiäisten globaalia sukupuuttoa. Koska Atkinsonin Trevorista ei tahdo löytyä paljoakaan positiivista, katsoja valahtaakin tarinassa helposti kimalaisen puolelle.

Sarjan kimalainen onkin varsin söpö pörriäinen, joka on animoitu erittäin aidon näköiseksi.

Man vs. Been kaikki yhdeksän jaksoa ovat katsottavissa Netflixissä 24. kesäkuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat