Uusimmat

Arvostelu The Hitman’s Wife’s Bodyguard on hauska kesäleffa, joka kärsii edeltäjänsä ongelmista

14.07.2021 13:02 Helinä Laajalahti

Ryan Reynoldsin ja Samuel L. Jacksonin toimintakomedian huumoriltaan härskissä jatko-osassa keskiöön nousee kolmanneksi Salma Hayek.


Ensi-ilta: 16. heinäkuuta 2021
Alkuperäisnimi: The Hitman’s Wife’s Bodyguard
Ohjaus: Patrick Hughes
Käsikirjoitus: Tom O’Connor, Brandon Murphy, Phillip Murphy
Pääosissa: Ryan Reynolds, Samuel L. Jackson, Salma Hayek, Antonio Banderas, Frank Grillo, Morgan Freeman
Pituus: 100 minuuttia
Ikäraja: K16


Neljä vuotta sitten julkaistu toimintakomedia The Hitman’s Bodyguard esitteli Ryan Reynoldsin ja Samuel L. Jacksonin esittämän eripuraisen parivaljakon, joka joutui tekemään yhteistyötä maailman pelastamiseksi – ja tuhoamaan siinä matkalla hieman omaisuutta. Reynolds on Michael Bryce, palkittu henkivartija, joka määrätään vahtimaan Jacksonin esittämää, yrmyä palkkatappaja Darius Kincaidia, koska tämä on avaintodistaja itseään isommassa tapauksessa.

Jatko-osassa porukan kolmanneksi ja yhtä keskeiseksi hahmoksi nostetaan Dariuksen vaimo, Salma Hayekin esittämä Sonia Kincaid, joka ensimmäisessä elokuvassa oli vain pienessä sivuosassa. Samalla ohjaaja Patrick Hughes ja käsikirjoittaja Tom O’Connor (jotka tekivät myös ensimmäisen elokuvan), yhdessä käsikirjoittajien Brandon Murphy ja Philip Murphy kanssa, löysyttävät vielä hieman niitä köysiä, jotka pidättelivät heitä ensimmäisen elokuvan aikaan.

The Hitman’s Bodyguard oli vauhdikas, väkivaltainen ja paha suustaan, mutta silti sitä ei aivan päästetty valloilleen törkeyksien suhteen. The Hitman’s Wife’s Bodyguard saa vapaammat kädet ja päästelee menemään kovemmilla paukuilla. Törkeydet soljuvat etenkin Hayekin hahmolta solkenaan ja veri roiskuu komediallisen toiminnan ohessa.

Hitman's Wife's Bodyguard

Reynolds on viime vuosien aikana luonut itsestään itseironisen hauskan, välillä hieman reppanan, mutta samalla kielenkäytöltään ronskin toimintaelokuvien hahmon. Entiselle romanttisten komedioiden söpölle vakiokasvolle tämä sopii kuin nakutettu, sillä kontrasti toimii erinomaisesti.

The Hitman’s Wife’s Bodyguardissa Reynoldsin Bryce kärsii edellisen elokuvan tapahtumien aiheuttamasta hermoromahduksesta ja päättää terapeuttinsa suosituksesta jäädä rentouttavalle lomalle henkivartijan tehtävistä. Kuten arvata saattaa, loma jää lyhyeksi. Hayekin esittämä Sonia vaatii Brycea kaverikseen pelastamaan Dariuksen mafian kynsistä.

Juonesta on turha kertoa sen enempää, sillä se on aivan päätön, mutta siihen sisältyy muun muassa koko Euroopan turvallisuutta uhkaavia terroristeja, isä-komplekseja ja lapsentekohaaveita. Koko matka kohelletaan ympäri Eurooppaa, tehdään paljon tuhoa ja jätetään jälkeen vana ruumiita. Kaikki toimintakomedian hengessä.

Hitman's Wife's Bodyguard

The Hitman’s Wife’s Bodyguard kärsii samasta syndroomasta, mistä moni muukin vastaavantyyppinen elokuva: siihen on sullottu liikaa kaikkea. Sen keskeisin viehätys kuitenkin syntyy Reynoldsin, Hayekin ja Jacksonin keskinäisestä kemiasta ja sanailusta, minkä vuoksi sivuhahmoja ja niihin liittyviä juonenkäänteitä tuntuu olevan kokonaisuuteen nähden liikaa.

The Hitman’s Wife’s Bodyguard on edeltäjänsä tapaan viihdyttävä kesäleffa, jonka katsoo suhteellisen mukisematta kerran. Ainakin kesähelteessä sulahtanut ihminen pääsee nauttimaan hetkisen ilmastoidussa elokuvateatterissa. Siinä on muutamia todella hauskoja kohtauksia, mutta jonkin verran myös myötähäpeää aiheuttavaa häröilyä, joka on ollut huumorinsa osalta aikansa elänyttä jo vuosia sitten.

Elokuvan parhaat hetket nousevat hahmokemiasta, Hayekin härskiydestä ja Reynoldsin reppanuudesta, minkä vuoksi monet näyttäväksi tarkoitetut toimintakohtaukset tuntuvat suorastaan turhalta rahan haaskaukselta.

Toimintakomedia olisi pärjännyt varmasti paremmin ilman valtaisaa rekkojen ja siltojen räjäyttelyä, joka ei kunnolla sovi sen komedialliseen tarinakehykseen. Tuntuu että tekijöiden on vain ollut pakko saada tarinaan tietty määrä pyrotekniikkaa ja materiaalista tuhoa, vaikka siinä ei ole tarinallisesti mitään mieltä ja se aliarvioi katsojaa rankalla kädellä.

Nämä vauhdikkaan jännittäväksi tarkoitetut kohtaukset kun ovat sellaisia, että ne saavat katsojan suorastaan haukottelemaan.

Sivurooleissa nähdään muun muassa Antonio Banderas (joka on tehnyt Hayekin kanssa yhteistyötä aiemminkin ja se myös näkyy), Morgan Freeman, Frank Grillo, Alice McMillan, Tom Hopper ja Kristofer Kamiyasu.

Hitman's Wife's Bodyguard

THE HITMAN’S WIFE’S BODYGUARD
2/5
”Muutaman vuoden takaisen toimintakomedian jatko-osa on edeltäjäänsä härskimpi ja toimii hahmokemiansa osalta, mutta kärsii samasta, pakollisten räjäyttelyiden ja toimintakuvioiden taakasta.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat