Uusimmat

Arvostelu Sean Beanin tähdittämä Time on erittäin vaikuttava vankilasarja

08.10.2022 20:40 Helinä Laajalahti

Sean Beanin ja Stephen Grahamin tähdittämä, Amazon Prime Videolla julkaistu BBC-sarja Time on lähes dokumentaarisen tuntuinen, erittäin vaikuttava vankiladraama.

Brittinäyttelijä Sean Bean tunnetaan rankoista rooleistaan, missä hänen hahmonsa usein myös tapetaan suhteellisen näyttävästi – kuten Taru sormusten herrasta -elokuvat ja Game of Thrones. Amazon Prime Videon julkaisema, kolmiosainen BBC-sarja Time ei sekään päästä näyttelijää helpolla.

Timessa Bean esittää Mark Cobdenia, opettajaa, joka ajaa kännissä pyöräilijän päälle ja saa taposta neljä vuotta vankeutta. Sarja lähtee liikkeelle Markin ensimmäisestä päivästä vankilan seinien sisällä, siitä kuinka hän ensikertalaisena joutuu käymään kaikki nöyryyttävät rutiinit läpi ennen kuin pääsee toisen miehen kanssa jakamaansa selliin.

Tilanteeseen johtaneita tapahtumia käydään sarjassa läpi vain hyvin lyhyinä takaumina ja Jimmy McGovernin (Cracker, The Street) luoma sarja keskittyy pääasiassa tähän hetkeen, joka haasteineen ja väkivallan uhkineen lipuu päivä kerrallaan eteenpäin.

Time / Sean Bean

Syyllisyyden kalvama Mark kohtaa vankilassa monenlaisia kohtalotovereita sekä “Bossina” tunnetun vanginvartijan, Stephen Grahamin esittämän Eric McNallyn. McNallyllä on työtehtäviensä ohella toinen haaste, sillä hänen oma poikansa istuu tuomiota toisessa vankilassa.

Kolmesta noin tunnin mittaisesta jaksosta koostuva Time on vaikuttava vankiladraama, joka tuntuu ajoittain lähes dokumentin omaiselta. Se vie raadollisella tavalla lähietäisyydelle vankilaelämän kovuutta, yksityisyyden totaalista menetystä, väkivaltaa ja väkivallan uhkaa sekä keskelle kirjoittamattomia, vankien välisiä sääntöjä. Nokkimisjärjestys on tiukka ja arka ensikertalainen aloittaa auttamattomasti pohjalta.

Toisaalla katsastetaan viilipyttymäisen tyynesti ja samalla tiukan ystävällisesti toimivan vanginvartijan elämään. Time on harvinainen tapaus siinä mielessä, ettei Grahamin McNally ole ilkeä, valtaansa hyväksi käyttävä peto vaan tavallinen ihminen, joka tekee työtään päivä kerrallaan.

Time / Sean Bean, Stephen Graham

Time on maanläheisyydessään erittäin koukuttava ja kiehtova sarja. Siitä puuttuu monen muun vankilasarjan usein lähes karikatyyrimäiseksi kääntyvä näyttävyys, mutta tämä ei tee Timesta yhtään vähemmän vaikuttavaa – päin vastoin arkisuus luo lähes käsinkosketeltavan vahvaa ja uskottavaa draamaa.

Ajoittain rivien välistä pilkahtelee myös kritiikkiä vankeinhoitolaitosta kohtaan. Resurssien puutteessa vankilassa on sellaisiakin ihmisiä, jotka kuuluisivat paremmin sairaalaan. Toisaalta sisimmältään hyväntahtoinen ihminen voi vankilan seinien sisällä muuttua joksikin muuksi ja aloittaa kierteen, jonka myötä palaa istumaan uutta tuomiota entisen päätyttyä. Väkivalta synnyttää lisää väkivaltaa ja jokainen ihminen murtuu tarpeeksi suuren paineen alla.

McGovernin nerokkaan käsikirjoituksen lisäksi suuri kiitos kuuluu kahdelle erinomaiselle pääosanäyttelijälle. Beanin ja Grahamin hahmoista puuttuvat perustarinan tapaan suuret ilmeet ja eleet, mutta pidättyväisesti työskentelevät näyttelijät asettavat tästäkin huolimatta hahmojensa kaiken sisäisen tuskan avoimesti näytteille katsojan silmien eteen.

Kolmiosainen Time julkaistiin Amazon Prime Videossa 7. lokakuuta. BBC on luvannut sarjalle myös toisen kauden. Se ei kuitenkaan tule olemaan jatkoa nyt nähdylle ykköskauden tarinalle, vaan sijoittuu kokonaan uuteen vankilaan uudella näyttelijä- ja hahmokaartilla varustettuna.

Suosittelemme

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat