Uusimmat

Arvostelu Tom Hollandin uusi The Crowded Room käy katsojan hermoille, vaikka sarja loppua kohti petraakin

06.06.2023 13:00 Helinä Laajalahti

The Crowded Room on Apple TV+:n jännitysdraamasarja, jonka on luonut A Beautiful Mind -elokuvan Oscar-palkittu käsikirjoittaja Akiva Goldsman. Pääosissa nähdään Tom Holland ja Amanda Seyfried.

Apple TV+:n uutuussarja The Crowded Room pohjautuu Daniel Keyesin palkittuun, tositapahtumista kertovaan, vuonna 1981 julkaistuun kirjaan. Kymmenosaisen sarjan on luonut Oscar-palkittu Akiva Goldsman, joka tunnetaan elokuvien A Beautiful Mind ja I am Legend käsikirjoituksista sekä Fringe-tv-sarjan takaa.

Sarjassa päähahmon nimi on muuttunut alkuteoksen Billy Milliganista Danny Sullivaniksi. Häntä sarjassa esittää Spider-Man-tähti Tom Holland, joka on Michael J. Foxin tapaan niitä lapsenkasvoisia näyttelijöitä, jotka vielä lähes 30-vuotiaina menevät suhteellisen uskottavasti teinistä.

1970-luvulle sijoittuva The Crowded Room lähtee liikenteeseen asetelmasta, missä nuori Danny Sullivan pidätetään New Yorkin Rockefeller Centerissä tapahtuneen ampumavälikohtauksen vuoksi. Pelkistettynä tarinallisena kaarena toimii siis rikos, tutkija selvittämässä rikosta ja lopulta oikeuskäsittely.

The Crowded Room

The Crowded Roomissa nähdään perinteinen rikossarjan asetelma, missä alansa erikoisasiantuntija, tässä tapauksessa tohtori Rya Goodwin (Amanda Seyfried), istuu rikolliseksi epäillyn kanssa samassa huonessa ja koittaa päästä tämän pään sisälle kertaamalla tuohon hetkeen johtaneita tapahtumia epäillyn kanssa.

Tuossa nykyisyyden hetkessä näyttelevät pääasiassa pelkästään Holland ja Seyfried, ja asetelma pyrkii pitämään mahdollisten rikosten tulokset katsojalta pimennossa. Menneisyys avataan takaumina.

Muissa rooleissa nähdään muun muassa Will Chase, Emmy Rossum, Sasha Lane, Lior Raz, Christopher Abbot, Jason Isaacs ja Thomas Sadowski. Takaumissa nuorta Dannya esittää Zachary Golinger.

Saimme Applelta käskyn olla paljastamatta sarjan käänteitä tai loppuratkaisua, mitä emme tietenkään tekisikään muutenkaan. Mutta en kuitenkaan voi olla ihmettelemättä sitä, että tästä huolimatta tekijät ovat itse antaneet sarjalle sellaisen nimen, että lähes jokainen katsoja osaa laskea yhteen 1+1 viimeistään ensimmäisen jakson jälkeen.

The Crowded Room

Alkupuoliskollaan The Crowded Room pohjaa tarinallisen jännitteensä siihen, että se onnistuu huijaamaan katsojaa. Kovin hyvin huijaamisessa ei onnistuta, sillä kaltaiseni alkuperäisteosta lukematonkin arvaa tarinan idean heti kättelyssä.

Ensimmäisten jaksojen aikana sarjan asetelma on tämän vuoksi kankea, sillä tekijät käsittelevät tarinaansa kuin se olisi kovinkin ovela jännitysnäytelmä. Dialogi ja kohtausten leikkaukset töksähtelevät peittämään käänteitä, jotka ovat katsojalle jo turhauttavan selviä.

Tässä kohden tarkkaavaisuus kääntyykin varsinaisen tarinan seuraamisesta siihen, miten mikäkin huijausyritys on toteutettu ja kuinka hyvin tässä mahdollisesti onnistutaan. Tämä tuskin on ollut tekijöiden tarkoituksena.

Se odotettu jännite jää auttamattomasti puuttumaan.

The Crowded Room

Koska mikään “käänne” ei yllätä, tekijöiden olisikin kannattanut turhan salailunsa sijaan keskittyä syventämään varsinaista aihettaan, jättää väkinäinen mysteeri vähemmälle ja muokata genreä enemmän draaman suuntaan.

Oli hyvä, että saimme sarjan nähtäväksi ennakkoon kokonaisuutena, sillä noin puolessa välissä sarja muuttaa muotoaan mysteeristä oikeussalissa käytäväksi draamajännäriksi. Itse ennätin alkupuoliskolla jo hetken pelätä, että mysteeriä yritetään venyttää kymmenen jakson mittaiseksi.

Siinä tapauksessa sarja olisi ollut täysin sietämätön.

Loppupuolisko pelastaa kokonaisuutta jonkin verran ja The Crowded Room pääsee rakentumaan ajoittain jopa koskettavaksi ja mielenkiintoiseksi oikeussalidraamaksi.

The Crowded Room

Spider-Man-roolinsa ohella Holland on vakuuttanut olevansa varsin monipuolinen näyttelijä myös draamarooleissa. Tästä esimerkkinä ovat olleet muun muassa Netflixin rikosdraama The Devil All the Time ja Apple TV+:n jännitysdraama Cherry, missä Hollandin esittämä ex-sotilas kärsii PTSD:sta ja joutuu sen vuoksi huumekoukkuun.

The Crowded Roomin keskiössä Holland pääsee irrottelemaan noiden tapaan monitahoisessa roolissaan, mutta kymmenestä jaksosta huolimatta kokonaisuus tuntuu vain pintaraapaisulta. Hahmon itsensä silmin kerrottava, syvennetty näkökulma nimittäin jää puuttumaan, kun aikaa hukataan väkinäiseen mysteeriin.

The Crowded Room on vakavasta ja erittäin mielenkiintoisesta aiheesta tehty jännitysdraama, joka turhauttaa katsojansa, koska se ei alkuperäisestä pyrkimyksestään huolimatta onnistu pitämään salaisuuksiaan salaisuuksina alkumetrejä pidemmälle. Jännityssarja paranee kuitenkin hieman loppua kohden mysteerin vaihtuessa oikeussalidraamaksi.

The Crowded Room alkaa Apple TV+:ssa 9. kesäkuuta kolmen jakson voimin, minkä jälkeen sarjaa julkaistaan yksi jakso viikossa. Saimme arviota varten katsottavaksi ennakkoon kaikki kymmenen jaksoa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat