Uusimmat

Arvostelu: Uutena animaationa Perhe Addams kääntyy hampaattomaksi ja sisäsiistiksi lastenelokuvaksi

31.10.2019 20:00 Helinä Laajalahti

1930-luvulla yläluokkaisen perheen satiirina syntynyt Addamsin perhe palaa valkokankaille ja siirtyy samalla nykyaikaan uuden animaatioelokuvan muodossa.


Ensi-ilta: 1.11.2019
Alkuperäisnimi: The Addams Family
Ohjaus: Greg Tiernan, Conrad Vernon
Käsikirjoitus: Matt Lieberman
Englanninkielisissä ääniosissa: Charlize Theron, Oscar Isaac, Nick Kroll, Chloë Grace Moretz, Finn Wolfhard, Allison Janney
Pituus: 88 minuuttia
Ikäraja: 7


Uudessa animaatioelokuvassa Charles Addamsin 1930-luvun lopulla luomasta, makaaberista Addamsin perheestä tehdään söpöä ja koko perheelle sopivaa höttöä. Goottityylistä ja lepakoista huolimatta kokonaisuus tuntuu kuin vaaleanpunaiseen hattaraan upotetulta.

Yläluokkaisen amerikkalaisen perheen satiirina syntynyt Addams Family oli alkujaan The New Yorkerissa julkaistu sarjakuvastrippi. Vuosikymmenten varrella rakastettu tarina eriskummallisesta perheestä on kääntynyt useaan otteeseen niin tv-sarjaksi, elokuvaksi kuin näyttämömusikaaliksikin. Addamsin piirtämästä perheestä on tänä aikana kasvanut todellinen instituutio, jonka vaikutukset näkyvät populaarikulttuurista muotiin.

Addamsin ydinperheeseen kuuluvat liituraitapukuun pukeutuva, viiksekäs Gomez-isä, pitkään mustaan mekkoon sonnustautuva Morticia-äiti sekä lapset Wednesday ja Pugsley. Synkässä kartanossa asustavan perheen hovimestarina toimii suurikokoinen Lurkki, jota avustaa irtonainen käsi Thing. Lähisukuun kuuluvat myös muun muassa Fester-setä, isoäiti ja serkku Se.

Perhe Addamsin englanninkielissä äänirooleissa heitä esittää nimekäs näyttelijäkaarti, johon kuuluvat Oscar Isaac (Gomez), Charlize Theron (Morticia), Chloë Grace Moretz (Wednesday), Finn Wolfhard (Pugsley), Nick Kroll (Fester) ja Bette Midler (isoäiti).

Tuoreessa animaatioelokuvassa Gomez ja Morticia joutuvat etsimään uuden kodin “jostain sellaisesta paikasta, mihin kukaan tervejärkinen ei muuttaisi”. Tällainen koti löytyy hylätystä mielisairaalasta New Jerseystä (joka on piirroshahmojen luojan kotiseutua).

Perhe elää kummitustalon kaltaisessa kartanossaan 13 vuotta syrjässä maailmalta. Lapset kasvavat ja Pugsley-pojan “masurkka” eli Addamsin suvun aikuistumisriitti lähestyy. Samaan aikaan kukkulalla sijaitsevan kartanon läheisyyteen ollaan rakentamassa vaaleanpunaiseen pukeutuvan tv-tähti Margaux Needlerin (äänenä Allison Janney) mittojen mukaista kylää, jossa kukaan tai mikään ei erotu toisistaan.

Erikoisten Addamsien kartano ei sovi Margaux’n maailmankuvaan ja nämä pitää häätää pois keinolla millä hyvänsä. Mutta koko suku on saapumassa koolle, eikä näitä hirviöitä ihan noin vaan mihinkään häädetäkään.

Greg Tiernan ja Conrad Vernon kumartavat animaatiollaan hahmojen luojan suuntaan. Addamsin animoitu perhe näyttää nimittäin paljolti samalta kuin Charles Addamsin alkuperäisissä piirroksissa.

Mutta tähän yhtäläisyydet tuppaavat jäämäänkin, sillä Perhe Addamsista ei löydy todellista kapinahenkeä eikä salaperäisyyttä. Erilainen perhe ei lopulta haluakaan olla kovin erilainen vaan haluaa kuulua joukkoon, missä kaikki voitaisiin hyväksyä omana itsenään. Teemassa ei sinänsä ole mitään vikaa – sehän sopii koko perheen elokuvaan oikein hyvin – mutta kurinalainen sisäsiisteys tekee alkujaan karmivasta perheestä kertovasta tarinasta mielikuvituksetonta hattaraa.

Perhe Addams on lapsikatsojille suunnattu, tv-elokuvamainen hyvänmielenelokuva, josta puuttuu taidokkaammin käsikirjoitettujen animaatioiden monitasoisuus ja tekninen taituruus. Elokuvan huumori on kilttiä ja kaikille sopivaa, eikä siinä ole mukana varttuneemmille katsojille suunnattuja jippoja.

Aikuisille luvassa ei ole muuta kuin ohueksi ajettua nostalgiaa ennestään tuttujen hahmojen parissa. Niin, ja yksi Stephen Kingin luomaan It-tarinaan liittyvä vitsi.

PERHE ADDAMS
2

”Perheen nuorelle väelle suunnattu animaatioelokuva hukkaa alkuperäismateriaalin salaperäisyyden ja kapinahengen. Tv-elokuvamainen Perhe Addams on tasapaksua hattaraa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat