Uusimmat

Arvostelu Violent Night on kuin Die Hard 6, jossa joulupukki tuuraa John McClanea

02.12.2022 08:00 Joonas Pikkarainen

Violent Night

Violent Night tarjoaa verisemmän vaihtoehdon koko perheen joululeffoille.


Violent NightEnsi-ilta: 2.12.2022
Alkuperäisnimi: Violent Night
Ohjaus: Tommy Wirkola
Käsikirjoitus: Pat Casey & Josh Miller
Pääosissa: David Harbour, Beverly D’Angelo, John Leguizamo, Leah Brady, Alex Hassell & Alexis Louder
Pituus: 112 minuuttia
Ikäraja: K16


Kulkuset kilisee ja veri roiskuu Tommy Wirkolan uutuuselokuvassa Violent Night, joka tarjoilee joulupyhän perinteet asteen verisemmissä merkeissä. Erinomaisesta Dead Snow -duostaan parhaiten tunnettu norjalaisohjaaja sovittaa Pat Caseyn ja Josh Millerin luoman käsikirjoituksen viihdyttäväksi toimintakomediaksi, jonka todellisena tähtenä loistaa pääosaa esittävä David Harbour.

Hellboy-tähti nähdään kyynisenä joulupukkina, jonka elämänilo on kadonnut Petterin lailla hamaan menneisyyteen, jolloin jouluntaika oli vielä aitoa ja ihmiset iloisia. Viinan voimin aattoaan kuluttavan pukin ilta vain pahenee, kun tämä sotkeutuu vahingossa varakkaan perheen ryöstöön ja joutuu osalliseksi tapahtumaan.

Violent Night

Lähtökohdiltaan Violent Night muistuttaa jossain määrin parin vuoden takaista Fatmania, jossa Mel Gibson esitti niin ikään väkivaltaan kykenevää Joulupukkia. Tällä kertaa tilanne lähtee hallinnasta tosin vahingossa, ja Harbourin hahmossa on enemmän Billy Bob Thorntonin Pahaa pukkia kuin Gibsonin jouluhenkistä supersankaria. Verisyyden osalta Wirkola vie silti kokonaisuuden osalta voiton, eikä raajoja säästella pukin hyödyntäessä koko joulukoristeiden kirjoa selvitäkseen tilanteesta – jos ei nyt kunnialla, niin edes hengissä.

Hurmeista toimintaa säestetään jouluelokuville sopivalla sanomalla, jonka pienenä tähtenä katsojia johdattelee Leah Bradyn esittämä Trudy Lightstone. Eron kynnyksellä olevista vanhemmista (Alex Hassell ja Alexis Louder) huolissaan oleva tyttö haluaisi joululahjakseen näiden välit kuntoon. Samalla Trudy pääsee opastamaan myös pukkia oikeaan suuntaan, kun nämä onnistuvat pääsemään sattuman kaupalla samalle radiotaajuudelle.

Lopputuloksena syntyy varsin viihdyttävä jouluelokuva, joka miellyttää niin joulusanomaa kuin verta kaipaavia katsojia. Jälkimmäisen osalta homma etenee sopivasti kieli poskessa, joten vaikka raajaa lentää siinä missä nektariakin, on ote vahvan komediallinen. Wirkola pääsee samalla tekemään kunniaa Yksin kotona -elokuville, joskin tällä kertaa tehtävät ansat näyttävät, mitä rosvoille todellisuudessa kävisi.

Violent Night

Violent Night ei kuitenkaan nouse oikein missään vaiheessa perusviihdettä korkeammalle lentoon. Osaltaan käsikirjoittajat yrittävät välillä vähän liikaa vääntää jouluaiheisia hauskuutuksia tai yksirivisiä, kun taas toiminnan osalta kaikki on pitkälti tuttua ja turvallista. Tunnelma ei onneksi vajoa missään vaiheessa liiaksi, ja Harbour on selvästi nauttinut murhanhimoisen pukin nutussa. Oikeastaan vain pahiksia johtava John Leguizamo tuntuu elokuvaan väärältä valinnalta, mutta tämäkin johtuu enemmän tälle suolletusta kässäristä kuin näyttelijän roolisuorituksesta.

Jos joulupyhänsä haluaa viettää punertavan lämpöisissä tunnelmissa, Violent Night takaa sen ja vielä ripauksen jouluiloa kaupan päälle. David Harbour loistaa joulupukkien John McClanena, ja ohjaaja Wirkola pitää ohjakset riittävän hyvin hallinnassa. Kunhan Violent Nightilta ei odota ihmeitä, se tarjoaa juuri sitä mitä se lupaakin.

VIOLENT NIGHT

Arvosana: 3/5

”Violent Night on viihdyttävä ja väkivaltainen jouluelokuva, jonka sanoma säilyy verestä huolimatta.”

Joonas Pikkarainen

"Olen lähetellyt outoja raaputuksiani peleihin ja elokuviin liittyen Muropakettiin vuodesta 2018 alkaen. Läpi elämäni jatkunut intohimo on jostain syystä kiinnostanut myös TechRadarin, Pelaajan, IGN:n, KonsoliFIN:in ja muiden medioiden lukijoita, jotka ovat saaneet sietää turinoitani jo toista vuosikymmentä. Kun en kirjoita peleistä, elokuvista ja/tai teknologiasta, käytän kaiken vapaa-aikani näiden parissa. Pääväylien lisäksi meikäläistä voi seurata myös useimmissa sometileissä tunnuksella @Pjorkkis."

Muropaketin uusimmat