Uusimmat

Arvostelu: Yesterday-komediaa voi suositella The Beatlesin ystäville – muiden tuskin kannattaa vaivautua sitä katsomaan

26.06.2019 09:00 Helinä Laajalahti

Danny Boylen ohjaama ja Richard Curtisin käsikirjoittama Yesterday on komedia maailmasta, mistä on kadonnut yhtye nimeltä The Beatles – ja vain yksi kaveri muistaa bändin musiikin.


Ensi-ilta: 28.6.2019
Alkuperäisnimi: Yesterday
Ohjaus: Danny Boyle
Käsikirjoitus: Richard Curtis
Pääosissa: Himesh Patel, Lily James, Kate McKinnon, Ed Sheeran
Pituus: 116 minuuttia
Ikäraja: K7


Yesterday on The Beatlesin legendaarisen musiikin ympärille rakennettu, lämminhenkinen, romanttinen komedia. Elokuva kuulostaa aiheeltaan niin hattaraiselta, että sen ohjaaja tuntuu äkkiseltään yllätykseltä. Yesterdayn on ohjannut Danny Boyle, Oscar-voittaja Slummien miljonäärin takaa, ja kaveri, joka on ohjannut myös Trainspottingin, 127 tuntia -draaman ja zombielokuvan 28 päivää myöhemmin. Boyle on myös melkein James Bond -ohjaaja, mutta erimielisyyksien takia hän jättäytyi pois Bond 25:sta.

Yesterday näyttää draamakomedialta, mutta siinä on fantasiaelokuvan piirteitä. Elokuva kertoo Himesh Patelin esittämästä Jackistä, jonka musiikillinen ura on suurista haaveista huolimatta jäänyt pienimuotoiseen soitteluun ja lauleskeluun lähipubissa. Hänen managerinaan toimiva ystävänsä Ellie (Lily James) koittaa potkia miestä eteenpäin mutta laihoin tuloksin.

Eräänä iltana kotiin pyöräillessään Jack joutuu auton tönäisemäksi. Samalla koko maailmasta katkeavat hetkeksi sähköt. Kun Jack herää seuraavana aamuna sairaalasta, hän huomaa heräävänsä erilaiseen maailmaan. Tästä maailmasta on nimittäin kadonnut yhtye nimeltä The Beatles, ja ainoa ihminen, joka muistaa heidän musiikkinsa, on Jack.

Tästä urkenee uusi ura, kun Jack alkaa soitella Beatlesin kappaleita kavereilleen. Pian ”hänen” musiikkinsa kiirii Kate McKinnonin esittämän, amerikkalaisen musiikkituottajankin korviin – ja niin Jack pääsee soittamaan haaveilemilleen, suurille lavoille ja tuhatpäiselle yleisölle.

Yesterdayn käsikirjoitus on Richard Curtisin käsialaa. Curtis on aiemmin kirjoittanut sellaiset ihastuttavat komediat kuin Neljät häät ja yhdet hautajaiset (1994), Notting Hill (1999), Bridget Jonesin päiväkirja (2001) ja Love Actually (2003). Hän on yksi Britannian tunnetuimpia komediakäsikirjoittajia, jonka taustalta löytyvät myös muun muassa Mr. Bean ja Blackadder.

The Beatlesin rakastettu musiikki onkin Boylen ja Curtisin myötä ammattitaitoisissa käsissä. Ideatasolla Yesterday kuulostaa suorastaan hulvattomalta – ajatella, että saisi kaikkien aikojen biisit noin vain omiin nimiinsä! Vaikka nyt vähän joutuisikin töitä muistinsa kanssa tekemään, kun Google ei ole auttamassa sanoitusten suhteen. Komedian yleinen ilmapiiri on niin herttaisen hyväntuulinen, että siitä muodostuu leppoisa hyvän mielen elokuva. Elokuva aiheuttaakin vähän samanlaisen tunteen kuin katsoisi söpöjä koiranpentuvideoita.

Lisäksi käsikirjoitukseen on tiputeltu enemmänkin hupaisia yksityiskohtia muuttuneesta maailmasta – The Beatles ei nimittäin ole ainoa salaperäisesti kadonnut asia.

Varsinaiselta tarinan kaareltaan Yesterday on kuitenkin varsin vaatimaton romanttinen komedia. Loppua kohden se kääntyy lähes rasittavuuteen asti perinteiseksi romcomiksi, kun kaiken yläpuolelle nousee Jackin rakkauselämä. Luvassa on hyvin tuttu ja moneen kertaan nähty tarina aidon rakkauden löytämisestä – muihin vastaaviin verrattuna elokuvassa vain kuullaan enemmän The Beatlesia.

The Beatlesin musiikki on Yesterdayssa ymmärrettävästi suuressa roolissa, joten elokuvaa ei voi suositella kyseistä musiikkia kohtaan allergiaa poteville katsojille. Elokuva myös odottaa, että katsoja tuntee The Beatlesin musiikkia ja yhtyeen historiaa jonkin verran: Abbey Roadin ja Keltaisen sukellusveneen kaltaisten asioiden oletetaan olevan yleistietona hallussa.

Näyttelijäkaartissa nähdään mukana myös itseään esittäviä näyttelijöitä kuten Ed Sheeran ja James Corden.

YESTERDAY

3

”Hulvattomista lähtökohdista ponnistava Yesterday on lopulta hyvin perinteinen romanttinen komedia. Beatlesin musiikkiin nojaava, hyväntuulinen elokuva tarjoaa kuitenkin erittäin hyvän mielen.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat