Uusimmat

Arvostelu: Monty Pythonin lentävä sirkus sai arvoisensa julkaisun – Komediaklassikko näyttää uudella Blu-raylla paremmalta kuin koskaan

06.02.2020 14:00 Tuukka Hämäläinen

Monty Python’s Flying Circus ilmestyi vuoden 2019 loppupuolella viimeinkin restauroituna versiona. Mittavien lisäherkkujen kanssa julkaistu Blu-ray -paketti on jokaisen Python-fanin unelma, jota ei tosin suomenkielisillä teksteillä tarjoilla.

Vuosina 1969–1974 ilmestynyt Monty Pythonin lentävä sirkus on sketsikomedian klassikko, jonka voimin komediaryhmä nousi maailmanmaineeseen ja pääsi tekemään legendaariset elokuvansa. Sarjaa ei kuitenkaan elokuvien tavoin ollut aiemmin restauroitu, ja viime syksyyn asti tarjolla olleet dvd-painokset olivat kuvan- ja äänenlaadultaan valitettavan heikkoja.

Viime vuonna sitten brittisarjoja julkaiseva Network Distributing teki kunnioitettavan teon ja toi markkinoille Python-sarjan kokonaisuudessaan restauroituna HD-kuvanlaadulla. Tuotantokaudet julkaistiin myös erillisinä Blu-rayna, mutta koko sarja on tarjolla näyttävässä pahviboksissa, josta löytyy myös tuntuvasti lisämateriaalia.

Tärkeintä on tietenkin kuvanlaadun ehostaminen, sillä aiemmin myydyt dvd-versiot olivat etenkin suuremmalta ruudulta katsottuna melkoista mössöä. Restauroinnissa onkin onnistuttu erittäin hyvin, ja kuva on kaikilta osin tarkempi, vaikka filmin rakeisuuden voi tarkkasilmäinen toki erottaa. Aivan muutamissa alkupuolen jaksoissa olin huomaavinani myös hienoista pikselöitymistä epätasaisilla pinnoilla (esim. rantahiekassa), mutta valtaosin kuvanlaadusta ei löydy mitään valitettavaa.

Kuvanlaadun parannus korostuu yksityiskohdissa, ja erityisesti Terry Gilliamin surrealistisissa animaatioissa, jotka pääsevät nyt entistä paremmin oikeuksiinsa. Etenkin animaatioiden kohdalla myös värimaailma on selvästi rikkaampi ja elävämpi kuin aiemmin. (Julkaisija on muuten tehnyt videon, jolla Gilliam itse pääsee ensimmäistä kertaa näkemään animaationsa restauroidussa muodossa.)

Kaiken kaikkiaan voisi sanoa, että restauroinnin ja HD-teknologian ansiosta Monty Pythonin lentävä sirkus näyttää nyt paremmalta kuin koskaan – ja myös kuulostaa paremmalta kuin koskaan!

Koko sarjan dvd:ltä moneen kertaan katsoneena nimittäin väittäisin myös, että äänentasoja on muokattu aavistuksen katsojaystävällisempään suuntaan. Yleisön naururaitaa on paikoin tasoitettu sen verran, että puheesta ja laulusta saa hysteerisinäkin hetkinä paremmin selvää.

Viimeistään lisämateriaalien luulisi myyvän paketin todellisille Python-faneille. Ensinnäkin jokaisella tuotantokaudella on tarjolla runsaasti extroja, joita ei ole koskaan aiemmin julkaistu. Näitä ovat esimerkiksi laajennetut versiot sketseistä, pieleen menneet otokset ja jopa sensuroidut pätkät.

Toiseksikin, keräilyboksissa kunkin tuotantokauden ohessa tulee lähes parisataasivuinen Viewing Notes -kirja, joka nimestään huolimatta on pikemminkin historiikki sarjan tekemisestä. Andrew Pixleyn toimittamat kirjaset näyttävät huolellisesti kootuilta lähdelistaa myöten. Tarjolla on siis todella tuhti paketti Python-historiaa sellaista janoavalle.

Täysin vailla valituksia ei tämä arvio valitettavasti pääse linjoille. Vaikka kokoelma sisältää Monty Pythonin lentävän sirkuksen kaikki 45 jaksoa, puuttuvat siitä kaksi Saksan televisiolle tehtyä erikoisjaksoa, jotka on aiemmin julkaistu eri dvd-bokseissa. Tämä kaksikko olisi ollut hieno saada mukaan, sillä juuri niistä löytyy esimerkiksi legendaarinen ”Filosofien jalkapallo-ottelu”.

Ohimennen täytyy myös todeta, että sarjan kylkeen olisi hyvin voinut restauroida myös vuoden 1971 sketsielokuvan And Now for Something Completely Different (suomeksi Elämä on Pythonia tai Monty Pythonin paremmat pilat). Vaikka elokuva on koostettu sarjan sketseistä, on kaikki sen materiaali kuvattu uudelleen, ja leffa tarjoaakin kiinnostavalla tavalla erilaiset (ehkäpä tunnetummat) versiot monista klassikoista.

Joka tapauksessa Monty Pythonin lentävän sirkuksen restauroitu uudelleenjulkaisu on näyttävä paketti ja todellinen kulttuuriteko.

Pythonin huumori on absurdisminsa ja satiirisuutensa ansiosta myös kestänyt hämmästyttävän hyvin aikaa, vaikka joukossa on toki paljon pätkiä, jotka eivät nykyään enää tv-ruudulle asti päätyisi. Vaikka sketseissä on siis hieman esimerkiksi rasismin ja homofobian sävyjä, jäävät nämä sivujuonteiksi Pythonin pilkatessa milloin mitäkin poliitikoista aina viihdeohjelmiin ja taide-elokuviin.

Omasta mielestäni Monty Pythonin huumori on aina ollut parhaimmillaan tv-sarjan runsaudessa, jossa ryhmällä oli tilaa ajoittaisille hutilyönneille ja yhtä lailla perinteisille kuin anarkistisillekin sketseille. Vaikka jotkut aikansa kulttuuriviittaukset voivat mennä yli hilseen, aukeaa valtaosa huumorista erinomaisen hyvin vielä 51 vuotta sarjan alkamisen jälkeenkin.

Monty Python’s Flying Circus -boksi on saatavilla Amazonista hintaan 144,07 puntaa, eli noin 170 euroa. Yksittäiset kaudet myydään 40 punnalla.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat