Uusimmat

Miksi Brokeback Mountain ei saanut parhaan elokuvan Oscaria? Ang Lee uskoo tietävänsä syyn

Kuva: ©2005 Focus Features LLC

02.04.2024 17:00 Muropaketin toimitus

Ang Leen ohjaama, Heath Ledgerin ja Jake Gyllenhaalin tähdittämä Brokeback Mountain oli ennakkosuosikki vuoden 2005 Oscareissa.

Monen elokuvafanin mielestä yksi Oscareiden historian suurimpia vääryyksiä koettiin vuonna 2005, jolloin Ang Leen ohjaama Brokeback Mountain oli ennakkosuosikki, mutta se lopulta hävisi parhaan elokuvan palkinnon Paul Haggisin ohjaamalle Crashille.

Asia puhututtaa edelleen, ja Indiewiren haastattelussa Ang Lee arvelee häviön johtuneen Elokuva-akatemian tuolloisesta homovastaisuudesta.

“Luulen niin. Tuohon aikaan Brokeback Mountain törmäsi kattoon. Saimme paljon tukea, mutta vain tiettyyn rajaan asti”, Lee kommentoi, ja viittaa tällä siihen, että elokuva palkittiin muun muassa parhaan ohjaajan ja käsikirjoittajan Oscareilla.

“Siitä tuli sellainen tunne. En ole katkera tai mitään. Niin se vaan oli.”

Lee myös kertoo, että Oscar-gaalan henkilökuntakin oletti Brokeback Mountainin voittavan parhaan elokuvan palkinnon. Parhaan ohjaajan ja elokuvan palkinnot jaetaan gaalan lopussa perinteisesti peräkkäin, ja Lee selittää, että ohjauspalkinnon jälkeen hänen ei annettu lähteä lavalta vaan pyydettiin jäämään odottamaan verhojen taakse sitä, että hänet mahdollisesti kutsuttaisiin takaisin parhaan elokuvan palkintoa varten.

“Näin Jack Nicholsonin, hänen profiilinsa, hän avasi kirjekuoren ja ajattelin, että hyvänen aika, hyvänen aika. Siinä meni noin 10 sekuntia ennen kuin hän julkisti voittajan, ja sitten hän sanoi: Crash.”

Brokeback Mountain ei ole tällä hetkellä Suomessa saatavilla missään suoratoistopalvelussa.