Uusimmat

Nyt suoratoistossa: Vuoden 1980 klassikko pitää nähdä edes kerran elämässä, vaikka leffan ”sankari” onkin aikamoinen kusipää

Kuva: © Prime Video

20.03.2024 10:58 Muropaketin toimitus

Raging Bull eli Kuin raivo härkä on ollut viime aikoina katsottavissa vain vuokra- ja myyntiversioina. Amazon korjasi tilanteen maanantaina tuomalla nyrkkeilyklassikon kuukausimaksulliseen Prime Video -palveluunsa.

Jake LaMottan Raging Bull: My Story -muistelmiin pohjautuvan Kuin raivo härkä -elokuvan (Raging Bull) on ohjannut Martin Scorsese ja käsikirjoittaneet Paul Schrader ja Mardik Martin.

Vuonna 1980 valmistunut Kuin raivo härkä kisasi aikoinaan kahdeksasta Oscarista, joista se voitti kaksi. Voitot tulivat parhaasta miespääosasta (Robert De Niro) ja parhaasta leikkauksesta (Thelma Schoonmaker). De Niro palkittiin roolisuorituksestaan myös Golden Globella. Schoonmaker puolestaan voitti BAFTA-palkinnon, jollainen ojennettiin myös sivuosaa näytelleelle Joe Pescille.

Suomeen Kuin raivo härkä saapui keväällä 1981 ja keräsi reilut 114 000 katsojaa.

Mikään klassinen sankaritarina ei Kuin raivo härkä ole. Robert De Niron esittämä nyrkkeilijä on monin paikoin vastenmielinen hahmo, ja etenkin nyky-yleisö voi nähdä La Mottan tarinan varoittavana esimerkkinä.

Juonikuvaus tiivistää asian seuraavasti:

”Jake LaMotta on nyrkkeilijä, jonka psykologiset ja seksuaaliset ongelmat purkautuvat väkivaltana niin kehän sisällä kuin ulkopuolellakin. Jaken veljestä tulee hänen kasvavan vainoharhaisuuden ja mustasukkaisuuden uhri, ja viisitoistavuotiaasta tytöstä LaMottan rakkain voitonmerkki.”

Kuin raivo härkä -elokuvaa edeltänyt Taksikuski (Taxi Driver, 1976) löytyy Suomessa edelleen vain vuokra- ja myyntiversioina.