Uusimmat

Lordi tuomitsee Monsterimies-dokumentin: ”Otan tämän asian henkilökohtaisena loukkauksena”

29.09.2014 09:09 Muropaketin toimitus

/wp-content/uploads/images/domefi/elokuvat/arvostelut/monsterimies1.png

Lordi-yhtyeestä kertova Monsterimies-dokumentti saapui teattereihin perjantaina. Mr. Lordi eli Tomi Putaansuu ei ole elokuvaan tyytyväinen.

Mr. Lordi on julkaissut yhtyeen kotisivuilla tiedotteen, jossa hän kertoo mielipiteensä Antti Haasen elokuvasta.

Viesti kuuluu kokonaisuudessaan seuraavasti:

”Lähdetään ristiriidasta. Elokuva itsessään, siis elokuvana, on oikein hyvä, paikoittain jopa erinomainen. Mutta elokuvan sisällöllinen painotus on hyvin yksipuolinen.
Vaikka elokuvassa näytetyt tapahtumat palvelevat kyllä elokuvan kertomaa tarinaa, on se tarina vain puolet totuudesta. Monsterimies on dokumentaarisesta aineistosta koottu puolitotuudellinen tarina.

Kaikki mitä elokuvassa näytetään, on toki totta ja tapahtunut. Mutta se näyttää vain ja ainoastaan todellisuuden toisen puolen. Se toinen puoli jota elokuva ei näytä, on aivan yhtä totta. Tämänhän te fanit toki tiedättekin, kiertueilla käyneinä ja bändiä seuranneina.
Bänditoimintaa elokuvassa ei montaa minuuttia nähdä, vaikka materiaalia olisi ollut yllin kyllin. Aikajanaa ja asioiden oikeaa tapahtumajärjestystä on vääristelty paikka paikoin tarinan sujuvuuden vuoksi.

Kaikki se materiaali, jota bändi halusi elokuvassa näytettävän, loistaa poissaolollaan. Asiat kuten biisien kirjoittamiset, treenaamiset, takahuoneet, kiertuebussit, levyjen äänitykset, valokuvaussessiot, musiikkivideoiden kuvaukset, lavasteiden rakentamiset, maskien ja pukujen valmistukset ja suunnittelut, keikat eri kiertueilta eri maista -näitä ei elokuvassa nähdä. Ei vanhoja pätkiä kiertueilta, ei arkistomateriaalia vuosilta ennen levytyssopimusta. Lähes kahdenkymmenen vuoden ajalta bändin toimesta taltioitua materiaalia luovutettiin satoja tunteja ohjaaja Antti Haaselle, mutta hänen valintansa oli olla käyttämättä mitään näistä.

Mutta ilolla voimme faneille kertoa, että elokuvan DVD-versiolle tulee extramateriaalin muodossa kaikkea tätä, eli sitä toista puolta todellisuudesta minkä me halusimme näyttää ja kertoa, ja jota tiedämme fanien haluavan nähdä.

Toivon fanien ymmärtävän ja muistavan, että vaikka puhumme dokumentti-elokuvasta, se on silti viihdyttäväksi tarkoitettu teos. Elokuva on tarina, jonka lain alaisuuksiin toimivan lopputuloksen saavuttamiseksi kuuluu tarinaa tukevien asioiden vahva alleviivaaminen, ja toisien asioiden jättäminen kokonaan pois.

Tässä tapauksessa ohjaajan valinta on ollut kärjistää lähinnä negatiivisia asioita, ja alleviivata kaiken kurjuutta, jotta elokuvaan saadaan draamaa ja loppua kohti nousujohteinen vire. Totta kai ymmärrän itsekkin vähän alalla olleena katsojan koukuttamisen tärkeyden.

Muutamaa elokuvan tarjoamaa mielestäni vääristynyttä mielikuvaa haluan kuitenkin faneille korjata.

Elokuva voi antaa kuvan, jossa bändiin liittyvät päätökset tehtäisiin parhaan ystäväni ja äitini kanssa, ja siunausta haetaan sitten levy-yhtiöltä. Todellisuudessa bändi päättää tekemisistään kollektiivisesti yhdessä. Lopullisesti asioista päätetään managementin, levy-yhtiöiden ja keikka-agentuurien kanssa. Tahojen, jotka eivät Monsterimies-elokuvan tarinaan mahtuneet.

Vaikka toki asioista saatankin keskustella ystävieni kanssa, ei kenelläkään bändin ulkopuolisella ole mitään valtaa bändin lopullisiin päätöksiin, oli kyse sitten kappaleiden valinnoista tai tv-ohjelmiin menemisistä. Äitini kanssa en ole koskaan ennen leffan kuvauksia bändin asioista puhunut, vaan kohtaukset kuvattiin vain ohjaajan toivomuksesta elokuvaa varten, itse silmin nähden vaivaantuneena luonnottomasta tilanteesta. En muuten ole koskaan myöskään kokenut olevani koulukiusattu, toisin kuin elokuva antaa ymmärtää.

Lopuksi, elokuvan teatteriversio sisältää kuvamateriaalia, jota minä eikä bändi voi koskaan eikä missään olosuhteissa hyväksyä. Haluamme fanien tietävän, että minä tai bändi emme ole hyväksyneet missään vaiheessa kenenkään Lordin jäsenen kasvojen paljastamista elokuvassa. Se yksi asia, joka Lordista varmasti ainakin tunnetaan ympäri maailmaa, on kasvojen ehdoton salaaminen julkisuudelta. Sen takia ohjaajan valinta on röyhkeydessään anteeksiantamaton, varsinkin henkilöltä jonka kutsuin hyvin lähelle bändiä vuosien ajaksi tallentamaan tapahtumia ja jolle oli näin annettu suuri luottamus. Myönnän, että otan tämän asian erittäin suurena henkilökohtaisena loukkauksena.

Lordi yhtyeenä ei ole koskaan tunnustanut kenenkään jäsenensä, entisen tai nykyisen, siviilikasvoja. Eikä tähän ole minkäänlaista muutosta tulossa edelleenkään. Tältä osin en voi seistä sataprosenttisesti elokuvan teatteriversion takana enkä allekirjoittaa sitä täysin.

Mr Lordi”