Uusimmat

Night Visions -vinkki 1: Aaaaaaaah! on vuoden hämmentävin elokuva

10.04.2016 10:02 Tuukka Hämäläinen

Dome.fi luo jo perinteeksi muodostuneen katsauksen Night Visions -festivaalin antiin. Ensimmäisenä on vuorossa Steve Oramin ohjaama Aaaaaaaah!. Se on takuuvarmasti hämmentävin elokuva, jonka näet tänä vuonna

Kevään Night Visionsin käsittämättömintä antia täytyy olla brittileffa Aaaaaaaah! (Kyllä, nimessä on kahdeksan a:ta.) Näyttelijä ja standup-koomikko Steve Oramin esikoisohjaus on hämmentävä visio maailmasta, jossa ihmiset käyttäytyvät enemmän tai vähemmän niin kuin apinat. Saattaa kuulostaa ajatuksena jopa liian simppeliltä aiheelta elokuvaksi, mutta lopputulos toimii omalla hämärällä taajuudellaan.

Aaaaaaaah! on elokuva, jossa ei lausuta sanaakaan, mutta sitäkin enemmän äristään, urahdellaan ja karjutaan. Sen maailmassa on ihan normaalia käytöstä uuteen taloon tullessaan merkata nurkat pissallaan tai ulostaa keittiön lattialle levitetylle kelmulle. Joskus on paikallaan myös syrjäyttää perheyhteisön alfa-uros ja ottaa valta huushollissa. Välillä katsotaan apinaihmisten omalaatuista sitcomia tai kokkausohjelmaa.

Oramin käsikirjoittama ja ohjaama leffa on käytännössä mykkäelokuva, mutta se onnistuu silti kertomaan minimalistisen tarinan ja innostamaan näyttelijöitään melkoisiin suorituksiin. Kokonaisuus pakenee tarkkaa analyysia, ja syvällisten merkitysten etsijällä ei tämän tekeleen kanssa ole helppoa.

Aaaaaaaah!

Se, että Aaaaaaaah!:lle on etsitty vertailukohtia Harmony Korinen ja Lars von Trierin leffoista aina NV-hitti Borgmaniin (2013) ja Kellopeliappelsiiniin (1971) kertoo siitä, kuinka hankalasti määriteltävä teos Aaaaaaaah! on.

Käsikameralla ja 3:4-kuvasuhteella kuvattu, juoneton elokuva ei varmasti ole kaikkien mieleen, mutta tinkimättömyydessään ja omaehtoisuudessaan se tuo mieleen viime syksyn Night Visionsin hykerryttävän ainutlaatuisen I Am a Knife with Legsin (2014). Ja se ei voi olla huono asia.

Kuin lisäbonuksena progessiivisen rockin ystäville melkein koko soundtrack koostuu King Crimson -yhtyeen vuoroin groovaavista ja vuoroin atonaalisista ProjeKcts-äänityksistä. Bändin faneille avautuu lisämerkityksiä, kun loppumusiikkina soi lähes tunnistamaton versio 21st Century Schizoid Manista.

Leffan näyttelijöistä tunnetuimpia ovat Oramin lisäksi muun muassa kulttikomedia The Mighty Booshista (2004-2007) tutut Noel Fielding ja Julian Barratt. Hauskassa cameossa vilahtaa myös Alice Lowe, joka muistetaan Oramin vastanäyttelijänä vuoden 2012 Sightseersistä.

Lue myös:

Haastattelu: Steve Oram ohjasi Night Visionsin ehkä oudoimman leffan

Night Visions järjestetään Helsingissä 13.4.-17.4.2016. Aaaaaaaah!:n ja muiden NV-leffojen tarkemmat tiedot ja esitysajat festivaalin kotisivuilla.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat