Uusimmat

Oh my! Kuka Star Trek -tähti ja Facebook-suosikki George Takei oikeastaan on?

26.01.2015 20:20 Tatu Junni

George Takei

Vuosittainen dokumenttifestivaali DocPoint järjestetään Helsingissä 27.1.-1.2.2015. Poimimme ohjelmistosta kolme kiinnostavaa uutuuselokuvaa tarkempaan tarkasteluun. Ensimmäisenä on vuorossa To Be Takei.

George Takei on useimmille tuttu joko Star Trek -sarjan Hikaru Suluna tai hupsuista Facebook-päivityksistään. Nämä puolet ovat kuitenkin vain pintaa.

Takei ei ole takavuosien saavutuksilla ratsastava kehäraakki tai pr-koneiston luoma meemitehdas, vaan huomattavasti moniulotteisempi persoona. 77-vuotias näyttelijä-ohjaaja tunnetaan esimerkiksi homoikonina, joka on julkisesti tukenut seksuaalivähemmistöjä sekä puhunut kansalaisoikeuksien puolesta.

Huomenna käynnistyvän DocPoint-festivaalin ohjelmistosta löytyy vuonna 2014 valmistunut dokumentti To Be Takei, joka esittelee Star Trek -tähden elämää niin julkisuudessa kuin sen kulisseissakin.

Scifi-sarjojen klassikko on vain yksi osa Jennifer M. Krootin ohjaamaa dokumenttia. Merkittävämmässä asemassa ovat esimerkiksi George Takein perhesuhteet, homoseksuaalisuuteen herääminen, näytteleminen ja etenkin amerikanjapanilaisten kokemat vääryydet. George Takei kertoo omista traumaattisista kokemuksistaan toisen maailmansodan aikaisessa USA:ssa sekä haasteistaan saada esittämisen arvoisia rooleja jenkkituotannoista uransa alkuaikoina.

To Be Takei on dokumenttina hyvin viihdyttävä, mutta ei ontto. Se tulvii mielenkiintoista kuvamateriaalia ja taustoittavaa nippelitietoa. Katsojille avataan esimerkiksi se, miten Arnold Schwarzeneggerin toiminta sai George Takein lopulta astumaan kaapista vuonna 2005.

Takein ja hänen puolisonsa Bradin lisäksi elokuvassa pääsevät ääneen muun muassa Howard Stern, William Shatner, Leonard Nimoy, John Cho ja B.D. Wong.

To Be Takei esitetään Helsingin Kinopalatsissa pariinkin otteeseen. Ensimmäinen näytös on tiistaina 27.1. kello 17.00, ja jälkimmäinen perjantaina 30.1. kello 17.00. Englanninkielinen elokuva ei sisällä tekstitystä. Lisätietoa aiheesta DocPointin kotisivuilla

To Be Takei Official Trailer (2014) George Takei Documentary HD from California Film Institute on Vimeo.

Teksti: Tatu Junni

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat