Uusimmat

Outolintu-sarjan kakkososa Kapinallinen aliarvioi jopa teinikatsojat

08.04.2015 10:56 Aki Lehti

OutolintuEnsi-ilta: 10.4.2015
Alkuperäisnimi: The Divergent Series: Insurgent
Ohjaus: Robert Schwentke
Käsikirjoitus: Brian Duffiel, Akiva Goldsman (peustuu Veronica Rothin romaaniin)
Pääosissa: Shailene Woodley, Ansel Elgort, Theo James, Miles Teller, Jai Courtney, Naomi Watts & Kate Winslet
Pituus: 119 minuuttia
Ikäraja: K12
Idea: Toistaa jo aivan liian monta kertaa nuorisoelokuvissa viime aikoina nähtyä kaavaa
Arvostelija: Aki Lehti

1,5/5

Nuorille suunnattujen dystopiakuvausten pohja taitaa olla saavutettu Outolintu-sarja: Kapinallinen -elokuvan myötä. Toimintakohtauksesta toiseen kiirehtivä elokuva on nivottu yhteen täysin päättömillä juonenkäänteillä.

Vuosi sitten keskinkertaisesta Outolintu-sarjan ensimmäisestä osasta kirjoittaessani toivoin vallalla olevan Young Adult -elokuvien buumin johdattavan niiden teini-ikäisen kohderyhmän dystopiaa kuvaavien klassikkokirjojen pariin. Uljas uusi maailma ja Fahrenheit 451 taitavat edelleen odottaa uusia lukijoitaan. YA-genreä lukevien ja katsovien matka ei valitettavasti taida jatkua kuin toinen toistaan huonompien jatko-osien pariin.

Outolintu-sarjan tulevaisuudessa ihmiset on jaettu viiteen eri luokkaan: Sopuisiin, Vaatimattomiin, Uskaliaisiin, Rehteihin ja Teräviin. Satoja vuosia aiemmin luodun järjestelmän tarkoitus on ylläpitää rauhaa. Ensimmäinen osa paljasti Shailene Woodleyn esittämän teinityttö Tris Priorin erikoiskyvyt. Hänen perheensä kuului Vaatimattomiin, mutta Tris haaveili olevansa Uskalias. Tris on kuitenkin spesiaalitapaus, Outolintu, joka ominaisuuksiensa puolesta voisi kuulua mihin tahansa ryhmään.

Vallitseva yhteiskuntajärjestys ei moisia kummajaisia salli.

Outolintu

Outolintu oli elokuvana kuin tv-sarjan pilotti, jonka tarina alkoi edetä vasta aivan lopussa, kun Kate Winsletin esittämän Jeaninen johtamien Terävien juonet paljastuivat. Leffa loppui kuin seinään ja nyt jatko-osassa olisi tarkoitus päästä itse asiaan. Kapinallisesta saattaa tajuta jotain jos on nähnyt ensimmäisen osan, mutta vaikeaa se on siltikin. Tarinassa kun ei ole yhtikäs mitään järkeä.

Tris, Neljä (Theo James), Peter (Miles Teller) ja Caleb (Ansel Elgort) ovat nyt karkureita, perässään Terävien johtaja Jeanine, jolla on hallussaan Trisin vanhempien aiemmin suojelema salaperäinen laatikko. Lootan uskotaan sisältävän vanhojen viisaiden, kastijärjestelmän luoneiden esi-isien viestin, jonka Jeanine-pahis kuvittelee vahvistavan valta-asemaansa. Mystisen laatikon voi avata vain 100 prosenttinen Outolintu, eli sankaritar Tris.

Käytännössä tämä tarkoittaa epämääräistä sekasotkujuonta, jossa juostaan toimintakohtauksesta toiseen ja välillä pysähdytään miettimään tekojen oikeutusta. Taistelu paremman maailman puolesta kun pakottaa päähenkilöt turvautumaan väkivaltaan. Kun asiaa on hetki mietitty, voidaankin seuraavassa kohtauksessa ampua vailla omantunnontuskia teloitustyyliin nappi vihollisen otsaan.

Kapinallisen ainoat hetket joissa on yhtikäs mitään järkeä ovat ne joissa sitä ei ole lainkaan, eli kohtauksissa virtuaalitodellisuudessa. Niistä ei ainakaan edes tarvitse yrittää etsiä logiikkaa, vaan voi pelkästään keskittyä ihan kivan näköiseen efektipelleilyyn, joka lainaa kaiken Matrix-elokuvista.

Outolintu

Ensimmäisen osan ohjannut Neil Burger on vaihtunut Robert Schwentkeen. Sitä ei tosin huomaa yhtään mistään, niin perusbulkkia hänenkin jälkensä on. Nuorista näyttelijöistä Theo James on edelleen kammottavan huono ja Shailene Woodley ja Miles Teller juuri niin hyviä kuin mihin käsikirjoitus antaa mahdollisuudet. Edelleenkin suosittelen katsomaan Woodleyn ja Tellerin tähdittämän The Spectacular Now -elokuvan, joka näyttää mihin he yhdessä pystyvät. Tellerin näyttelijänkyvyt taisivat tosin tulla kaikille selväksi jo loistavasta Whiplashista.

Vanhemmat laatunäyttelijät Naomi Watts ja Kate Winslet saavat muutaman kohtauksen toimimaan. Ne tuntuvat silti vain irrallisilta palasilta, jotka eivät sovi yhteen muun materiaalin kanssa, vaikka Wattsin hahmo kuljettaakin olematonta juonta oleellisesti eteenpäin.

Outolinnun ensimmäinen osa oli aikuiselle katsojalle kärsimystä, teineille taas ihan toimiva paketti. Kapinallinen saa minkä tahansa ikäisen katsojan aivot kipeäksi. Tätä iloa on tarjolla vielä kahden elokuvan verran – ne saavat ensi-iltansa vuosina 2016 ja 2017.

Suunta ei voi olla Kapinallisen jälkeen kuin ylöspäin, toivottavasti.

PlusMiinusNolla

+ Muutamat erikoistehostekohtaukset näyttävät ihan kivoilta
+ Teller ja Woodley yrittävät parhaansa
– 3D-kakkulat silmillä heikommin valaistuista kohtauksista ei saa mitään selvää
– Aliarvioi teini-ikäistä kohderyhmäänsä

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat