Uusimmat

Tasa-arvo ei toteudu Hollywoodissa vieläkään: Naiset tekevät yhä elokuvia miesten varjossa, summaa tuore tutkimus

17.08.2018 14:50 Muropaketin toimitus

Naisia on maailman väestöstä noin puolet, mutta elokuvissa heidän osuutensa on edelleen vain 32 %, osoittaa tuore tutkimus.

Tasa-arvokampanjoiden myötä naisten määrä elokuvissa tuntuu lisääntyneen viime vuosina, mutta tutkimuksen mukaan miehet hallitsevat elokuvia edelleen etenkin päähenkilöiden määrää tarkastellessa. Yhdysvalloissa tehdyssä tutkimuksessa syvennyttiin vuonna 2016 julkaistuihin elokuviin.

LRM:n uutisen mukaan tutkimuksessa todettiin, että 50:ssa Yhdysvalloissa taloudellisesti menestyneimmässä elokuvassa naisnäyttelijöiden osuus oli vain 32 %, ja kun sukupuolijakaumaa tarkastellaan elokuvan päähenkilöiden osalta, prosenttimäärä tipahtaa edelleen yhdellä. Tarkastellessa johtajan roolissa olevia elokuvahahmoja, naisten osuus oli vain 26 %, kun taas miespuoliseksi laskettavia johtajahahmoja oli 57 %.

Tilanne on toki parempi verrattuna vuoteen 2002, jolloin tutkimuksessa olleista 88:sta elokuvasta naisnäyttelijöiden osuus oli 28 %.

Tulos on kuitenkin hälyttävä suhteutettuna siihen, että maailman väestöstä naisten osuus on noin puolet. Tutkijoiden mukaan se, ettei eri sukupuolia nähdä yhtä paljon elokuvissa ja televisiossa, on osoitus epätasa-arvosta. Epätasa-arvo on usein ensimmäinen askel tiettyä ihmisryhmää kohtaan kohdistuvassa väkivallassa. Sinänsä mitättömältä vaikuttava elokuvien henkilöhahmojen sukupuolen epätasainen jakauma vaikuttaa myös yleisellä tasolla ihmisarvon kokemukseen.