Uusimmat

Testasimme Disney Plus -suoratoistopalvelun – Bugeja riittää, uutta katsottavaa ei, ja silti suoratoistopalvelu jätti hyvän maun suuhun

18.08.2020 10:12 Alex Lappalainen

Viihdekolossi Disney on lähtenyt mukaan suoratoistosotaan Disney Plussalla, joka on nyt käytössä Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Alankomaissa, ensi viikolla myös Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Muropaketti otti tuntumaa siihen, miten hyvin Disney Plus toimii ja mitä se käyttäjilleen tarjoaa.

[TÄMÄ ARTIKKELI ON JULKAISTU MUROPAKETISSA ALKUJAAN MARRASKUUSSA 2019.]

LUE MYÖS: Disney Plus – Tässä kaikki Suomessa julkaistavat elokuvat ja sarjat

Viime tiistaina 12. marraskuuta USA:ssa aloittanut Disneyn oma suoratoistopalvelu Disney+ on käytettävyydeltään ainakin Android-puhelimilla, Chromecastilla, Rokulla ja tietokoneella lähellä Netflixiä. Tekninen toteutus on toimiva ja tarkkaan harkittu, vaikka luonnollisesti uudesta palvelusta löytyi vielä lanseerauksenkin jälkeen pikkuvikoja.

Ensimmäisenä päivänä koko palvelu kaatui USA:ssa, mikä on melkoinen moka Disneyn kokoluokan toimijalta. Simpsoneiden vanhojen tuotantokausien kuvasuhde on päin honkia ja DuckTales-sarjan jaksot väärässä järjestyksessä. Star Wars -faneja taas on ärsyttänyt ja tässä vaiheessa jo naurattanut ensimmäisen elokuvan loputon muokkaus, sillä ”Han Solo ampuu Greedon” -kohtausta on muutettu jälleen kerran.

Disney Plussan tarjonta eroaa huomattavasti sen pahimmasta kilpailijasta Netflixistä, sillä suunnilleen kaikki palvelusta löytyvä sisältö on koko perheen viihdettä. USA:ssa todella suosittua Hulu-palvelua Disney Plus ei edes yritä haastaa, sillä nykyään Disney omistaa myös sen. Jatkossa ideana onkin julkaista Hulussa varttuneemmille katsojilla suunnattua sisältöä, Disney Plussan keskittyessä puuhaamaan jo olemassa oleviin suursuosittuihin brändeihin liittyviä uusia sarjoja ja elokuvia.

Sisäänheittomateriaalina palveluun toimii tällä hetkellä erityisesti Star Wars -franchisen ensimmäinen näytelty sarja The Mandalorian, joka kahden jakson perusteella ainakin tuntuu ja näyttää siltä kuin Star Warsin kuuluukin.

Vähän hämmentävää on se, ettei Disney toiminut samaan tapaan kuin muutama viikko sitten aloittanut Apple TV Plus, joka lanseerattiin ympäri maailmaa samana päivänä. Syy aloittamiseen eri aikaan eri maissa on arvatenkin yksinkertainen. Applen hyvin suppeaan valikoimaan kuuluu vain sen uusia alkuperäistuotantoja, mutta Disneyn palvelussa on USA:ssa tarjolla nimikkeitä, joista joidenkin oikeudet ovat vielä tässä vaiheessa eri maissa muiden tv-kanavien tai suoratoistopalveluiden hallussa.

Pikaisella vilkaisulla melkein kaikesta alkuperäissisällöstä löytyy tekstitykset ja useissa tapauksissa myös dubbaukset lukuisilla eri kielillä (myös suomeksi – toim. huom.).

Disney taatusti tietää mitä tekee, mutta onhan se nyt omituista, että yhtiöllä on tuote ja alusta suunnilleen koko maailmaa varten valmiina, mutta palvelu tulee tarjolle esimerkiksi Länsi-Euroopassa vasta ensi vuoden alkupuolella ja Itä-Euroopassa vasta vuoden 2020 loppupuolella. Iltalehden mukaan Disney Plus saapuu suomalaisten saataville alkuvuodesta 2020. Virallista vahvistusta ja tarkkaa päivää saadaan vielä odottaa.

Miksi Disney ei sitten julkaissut Plussasta edes karvalakkiversioita Yhdysvaltain ulkopuolella? Se jää tässä vaiheessa mysteeriksi. Tällä viikolla The Mandalorianin kaksi ensimmäistä jaksoa ovat hyvin todennäköisesti ykkös- ja kakkossijalla torrent-saittien ladatuimpien titteleiden listoilla. Intohimoisimmat Star Wars -fanit kun eivät taatusti ala odotella useita kuukausia nähdäkseen heille vuoden tärkeimmän sarjauutuuden.

Käytettävyydeltään Disney Plus on toimiessaan hyvä, melkein samaa tasoa kuin Netflix. Tosin ainakin parin ensimmäisen päivän aikana palvelu oli kovin hidas, koska niin moni katsoja halusi tutustua siihen samaan aikaan. Ensimmäisenä päivänä palvelu tosiaan kaatui ja bugeja tulee edelleen vastaan turhan usein.

Mitään selvästi kilpailijoistaan poikkeavaa Disney ei tarjoa – melko selkeät valikot on jaettu aloitussivulla viiteen eri osioon: Disneyn aarrekammio, Pixar, Marvel, Star Wars ja National Geographic. Näiden alta löytyvät luonnollisesti alakategoriat, kuten klassikot, animaatiot, alkuperäistuotannot ja Netflix-tyyliin useita täysin turhia kategorioita. Etsimänsä löytää kohtalaisen helposti, kunhan on täysin varma hakemansa kirjoitusasusta. Yhtään vähänkään virheellisesti kirjoitettua ohjelmaa tai elokuvaa ei Disney Plus sisällöstään löydä.

Esimerkiksi animaatioelokuvat-kohdassa on listattu järjenvastaisesti kaikki klassikot, Pixar-leffat, tuoreemmat piirretyt elokuvat ja kaikki mahdollinen aakkosjärjestyksessä samassa paikassa. Ainakaan vielä tässä vaiheessa emme onnistuneet löytämään kohtaa, joka jaottelisi animaatioleffat vaikkapa vanhan koulukunnan piirrettyihin ja uudempiin tietokoneanimaatioihin.

Disney Plus yrittää suositella katsojalle uutta katsottavaa, mutta algoritmi on välillä aivan kuutamolla ja tyrkyttää vaikkapa samaa sarjaa, jonka juuri tuijotti läpi. Esimerkiksi juurikin animaatioiden sekä näyteltyjen leffojen listat sisältävät satoja nimikkeitä. Uuden katsottavan löytäminen tästä joukosta on aika haastavaa.

Läheskään kaikkia Disneyn tekeleitä ei todellakaan ole tarjolla, sillä jo kaikkien tuntemien klassikoiden kuten vaikkapa Dumbon, Viidakkokirjan ja Kaunotar ja Kulkurin esittelyissä varoitetaan vanhentuneista kulttuurikuvauksista. Disney kertoo siis rehellisesti mitä voidaan tänä päivänä pitää vaikkapa rasistisena, mikä on paljon parempi vaihtoehto kuin sensurointi, jota ilmeisesti mietittiin jossain vaiheessa aivan vakavissaan.

Not on Disney Plus -Twitter-tili on hyvä paikka tarkistaa, mitä Disney ei halua esittää edes varoituksen kanssa. Poissa on tietysti esimerkiksi kaikkien aikojen rasistisimmaksi Disney-leffaksi rankattu vuoden 1946 Song of the South -klassikko, jossa puuviljapelloilla työkentelevät tummaihoiset orjat ovat oikein tyytyväisiä oloihinsa, suorastaan kiitollisia saadessaan palvella valkoisia omistajiaan hymy korvissa.

The Mandalorianin ja uusien Pixar-lyhytelokuvien lisäksi juuri muita oikeasti kiinnostavia uutuuksia ei vielä ole tarjolla, vaan esimerkiksi kaikki Marvel Studiosin maailmaan sijoittuvat sarjat alkavat Disney Plussassa vasta vuosina 2020-2022.

Disney Vault -aarrekammio on tietysti täynnä herkkuja, joista ainakin fani on taatusti valmis maksamaan 6,99 dollarin kuukausimaksun, joka on huomattavasti vähemmän kuin Netflixin tämänhetkinen hinta. Kun Disney Plus aikanaan rantautuu Suomeen, veikkaamme hinnan olevan vähän enemmän, vähintään 6,99 euroa, mutta kunhan tarjolle tulee Marvel-sarjoja ja lisää Star Warsia, on kuukausimaksu enemmän kuin kohdillaan.

Harmittavasti Disney Plussaa saa kokeilla ilmaiseksi vain viikon ajan, eikä se tällaisena vielä päihitä Netflixiä valtavirtaviihteen suoratoistopalveluna. Kohderyhmä on tietysti ainakin osittain eri, ja ainakin lapsenvahtina uutuus toimii taatusti.

Kaikki alkuperäissarjat ensi-iltoineen listataan täällä ja alkuperäiselokuvat löytyvät puolestaan tästä.

Muropaketin uusimmat