Vierailulla Rendelin kuvauksissa: Kun Jesse Haajan supersankarileffa saapui Helsinkiin

10.11.2015 17:00 | Tuukka Hämäläinen

Helsingin Kluuvikatu on täynnä parkkeerattuja autoja, jotka näyttävät kokoontuneen ravintola Belgen edustalle. Tämä johtuu siitä, että ravintolan yläkerta toimii koko viikonlopun kotimaisen elokuvan kuvauspaikkana. Täällä valmistuu Suomen ensimmäinen supersankarielokuva Rendel.

Pääsen seuraamaan yhden elokuvan avainkohtauksen syntymistä. Näyttelijät Aake Kalliala, Matti Onnismaa ja Rami Rusinen esittävät intensiivistä kohtausta, josta en saa paljastaa aivan kaikkea. Rusinen esittää Rotikkaa, rikollisjärjestön junioria, joka joutuu Onnismaan esittämän isänsä Erolan läksytettäväksi.

Vielä häntäkin ylempää rikollisjohtajaa esittävä Kalliala istuu taustalla kuin kotikutoinen Kummisetä.

Supersankari Rendel (Kristofer Gummerus) ei kohtauksessa näyttäydy, vaan tässä ovat estradilla leffan pahikset.

– Tämä on draamallisesti ajatellen yksi elokuvan vaikeimpia ja rankimpia kohtauksia, kuvailee ohjaaja Jesse Haaja, jota Dome.fi haastatteli pari viikkoa sitten.

– Kyseessä on hyvin kärjistetty ja jollakin tapaa sairaankipeä isä-poika -tilanne. Rotikka menee vähän niin kuin pyytelemään isältään anteeksi ja sanomaan, että virheitä sattuu ja minäkin olen kyllä mies. Hän ei sitten kuitenkaan saa siihen mahdollisuutta. Kohtaus on elokuvassa draamallisesti merkittävä ja siitä käynnistyy muutos kolmanteen näytökseen.

rendel_makingof_3

Rotikan ja isänsä kohtaaminen ei tapahdu ravintolassa, kuten kuvauspaikasta voisi ajatella. Belgen yläkerran nurkkaus pylväineen ja kirjahyllyineen on olevinaan Erolan luksuskodin kirjastohuone. Kameran takaa katseltuna vaikutelma onkin täydellinen – kuvasta ei ikinä arvaisi, että se on kuvattu helsinkiläisessä ravintolassa, metrin päässä baaritiskistä.

Kohtauksen keskiössä ovat Onnismaan esittämän rikollispomon ja Rusisen esittämän Rotikan välinen suhde.

– Erola on pikkukaupungin suuri johtaja, kuvailee Matti Onnismaa hahmoaan. Hän on yksi kaupunkia pyörittävän Vala-konsernin johtajista, joka käyttää valtaa sukailematta hyväkseen. Isän ja pojan välillä on pitkä historia, ja nyt poika on sössinyt kaiken minkä pystyy sössimään.

Rami Rusisen esittämä Rotikka onkin sitten vähän roisimpi pahishahmo.

– Hahmo on aika moraaliton, kertoo Rusinen. Sellainen saastainen, joka käyttää huumeita, sekoilee ja ryyppää. Ei oikein mitään empatiakykyä. Sen sisällä on ehkä sellainen pieni koulukiusattu lapsi, joka kasvattanut äärimmäisen vahvan kuoren.

rendel_makingof

Näyttelijät toistavat saman kohtauksen lukuisia kertoja. Välillä kamera siirretään uuteen kulmaan, sitten taas kuvataan. Joidenkin ottojen välillä Haaja antaa pieniä muutosohjeita: ”Käänny tällä kertaa katsomaan vasta sitten kun Aake on sanonut viimeisen repliikkinsä.”

Rendelin kuvaukset ovat Haajan mukaan noin puolivälissä. Elokuva kuvataan enimmäkseen Kajaanissa, ja Helsingissä tuotanto viipyy vain muutaman päivän.

– Helsinki on ollut meille vähän haastava, Haaja kertoo. Olemme tottuneet tekemään hommia pienemmissä paikoissa, joissa asiat ovat järjestyneet vähän helpommin.

Jesse Haajan mukaan Rendelin kuvaukset ovat sujuneet hyvin, vaikka tuotannossa riittää haasteita. Elokuva on Haajan ensimmäinen pitkä ohjaus, ja siinä täytyy lisäksi yhdistää luontevasti draamaa toimintaan ja suomalaista estetiikkaa sarjakuvamaisuuteen. Toimintakohtauksista valtaosa kuvataan Kajaanissa tuotannon loppupuolella, mutta suurin kohtaus kuvattiin heti ensimmäisenä.

– Aloitimme ihan tarkoituksella elokuvan melkein vaikeimmasta kuvasta. Se ensimmäinen viikko oli melkoista hampaankiristystä, mutta se oli hyvää treeniä ja hitsaannuimme hyvin yhteen.

rendel_makingof2

Vaikka kyseessä on suuri tuotanto ja ensikertalaisilla on paljon opittavaa, on tunnelma kuvauspaikalla todella rento ja positiivinen. Kiireestä huolimatta tuotantotiimi jaksaa vitsailla keskenään, eikä yhteistyössä ole aistittavissa merkkiäkään erimielisyyksistä. Tämä näyttää tuotannolta, jossa kaikkien fiilis on korkealla.

Myös näyttelijöiden mukaan kuvaukset ovat sujuneet hyvin.

– Olen positiivisesti yllättynyt, miten hyvältä jälki näyttää, kertoo Rami Rusinen. Ilmeisesti ohjaajakin on tyytyväinen kun hän sanoi, ettei ole vielä kompromisseja tarvinnut tehdä.

Suomessa tehdään erittäin vähän genre-elokuvia, mikä tekee Rendelistä hyvin poikkeuksellisen tuotannon. Pientä roolia näyttelevä Aake Kalliala kehuu Haajan johtaman tuotantotiimin rohkeutta.

– Se into, jolla tekijät on tässä mukana, on käsinkosketeltavaa. Tämä vaatii uskallusta, mutta sitä tuntuu tekijöillä olevan. Mikkelin miehenä olen toki mukana kuin peräpukama. Toivotaan, että pojat pääsevät maaliin tarpeeksi tyydyttävällä tavalla.

– Onhan tässä vähän sellainen näyttämisen halu. Joten toivottavasti porukka yllättyy, toivoo Rusinen.

rendel_makingof4

Rendel saa ensi-iltansa syksyllä 2016.

Muropaketin uusimmat