UUSIMMAT

Apple iPhone saattaa kohta kertoa onko käyttäjä mieleltään terve – kaksi tutkimushanketta meneillään

25.09.2021 20:29 | Muropaketin toimitus

Apple kehittää parhaillaan tapoja havaita ja diagnosoida mielen ongelmia kuten masennusta, ahdistusta ja kognitiivisten kykyjen heikkenemistä. Havaintojen ja diagnosointien tekemiseen yritys aikoo käyttää iPhonea ja Watchia.

Applen tutkijat toivovat, että erilaisten tietojen kuten liikkuvuuden, nukkumistottumusten ja kirjoitustavan perusteella voisi analysoida käyttäjän mielenterveyttä. Muita käyttäjän diagnosoinnissa auttavia mittareita voisivat olla kasvojen ilmeanalyysi sekä sydämen sykkeen ja hengityksen tarkkailu. Terveystietojen käsittely tapahtuisi iPhonen sisäisesti, eikä tietoja lähetettäisi Applen palvelimille.

Apple tekee yhteistyötä aiheen parissa Kalifornian yliopiston kanssa. Apple Watchin ja iPhonen kautta 3000 vapaaehtoisesta kerättyjä tietoja analysoidaan tutkimuksessa, jonka on määrä alkaa tänä vuonna. Tutkimuksen pilottivaihe on ollut käynnissä vuodesta 2020 alkaen, ja sitä varten on jo kerätty tietoja 150 osallistujalta.

Lisäksi Applella on käynnissä toinen tutkimushanke lääkeyhtiö Biogenin kanssa. Yritykset kertoivat tammikuussa tekevänsä kaksivuotisen tutkimuksen, jossa seurataan 20 000 käyttäjän kognitiivista toimintaa. Tavoitteena on löytää tapoja havaita lievä kognitiivinen vajaatoiminta, joka voisi kehittyä Alzheimerin taudiksi.

Applen ja sen kumppaneiden tutkimukset ovat vielä alkuvaiheessa, joten kestää todennäköisesti ainakin muutama vuosi, ennen kuin yritys mahdollisesti lisää mielenterveyden seurantaominaisuudet iPhoneen tai Watchiin.