UUSIMMAT

Ensituntuma: Samsung Galaxy S10 5G -puhelin – Isompi, näyttävämpi ja verkossa vikkelä

04.07.2019 19:00 | Samuli Herttua | 2

Muropaketti kävi ottamassa pikaiset ensituntumat Samsung Galaxy S10 5G -puhelimesta Koreassa. Samalla pääsimme tutustumaan miten Koreassa jo käytössä olevat 5G-yhteydet toimivat.

Suomessakin ollaan jo siirrytty viralliseen 5G-aikakauteen, sillä Elisa luovutti ensimmäisen 5G-puhelimen ostajalleen tämän viikon keskiviikkona (3.7.). Onkin siis hyvä aika alkaa tutustua ensimmäisessä aallossa saataville tuleviin 5G-laitteisiin.

Samsungin Galaxy S10 5G -ensiesiteltiin muiden Galaxy S10 -mallien kanssa jo keväällä, mutta Suomessa se ehtii myyntiin aikaisintaan loppukesästä. Näppituntumalta uusi S10 5G -puhelin ei eroa muista Samsungin S10-sarjan puhelimista, vaan tuntuu kädessä yhtä jämäkältä ja laadukkaalta.

Yksi selkeä ero muuhun mallistoon kuitenkin löytyy – 5G-modeemi sekä kapasiteetiltaan isompi akku vaativat tilaa puhelimen sisältä, on myös puhelimen kokoa jouduttu kasvattamaan.

Puhelin on kuitenkin haluttu pitää yhtä ohuena kuin muut sarjan puhelimet. Näytön koko on siksi kasvanut jo 6,7 tuumaan, mikä tekee puhelimen yhden käden käytöstä jo lähes mahdotonta. Puhelimen paino lähentelee 200 grammaa, jonka myös huomaa laitetta käsiteltäessä.

Suorituskyvyn ja kameroiden osalta ei uuteen 5G-versioon ole tehty suuria muutoksia. Eurooppaan saapuvissa Exynos-malleissa on käytössä Samsungin oma 5G-modeemi. Snapdragon-suorittimella varustetuissa versioissa turvaudutaan Qualcommin 5G-modeemiin. Tallennusmuistia puhelimessa on mallista riippuen 256 tai 512 gigatavua.

Samsung Galaxy S10 5G -malli on saanut kolmoiskameran lisäksi vielä neljännen ToF-syvyyskameran, joka mahdollistaa esimerkiksi jo valokuvista tutun bokeh-efektin videokuvaukseen. Mitään merkittävää eroa perusversioon ei silmämääräisesti ollut kuitenkaan havaittavissa. Samanlainen syvyyskamera sijaitsee myös puhelimen etupuolella.

Kameroissa on kuitenkin oletettavasti tapahtunut muutakin teknistä parannusta, sillä tällä hetkellä S10 5G -malli jakaa DxOMarkin ensimmäisen sijan Huawei P30 Pro -puhelimen kanssa.

Uutuuspuhelimen käyttökokemukset ovat muuten lähes yhtenäiset Samsung Galaxy S10+ -mallin kanssa. Samsung Galaxy S10+ -puhelimen testin voit käydä lukemassa täältä.

Puhelimen suurin heikkous lyhyen testiperiodin aikana oli sen akunkesto. Vaikka puhelimen akun kapasiteettia on nostettu kiitettävään 4500 milliampeerituntiin, liki neljän päivän testin aikana puhelimen toiminta-aikaa yhdellä latauksella oli vaikea saada kestämään edes iltaan asti.

Testijakson aikana puhelimen kanssa vietettiin normaalisti aikaa sosiaalisen median parissa, luettiin uutisia, lähetettiin sähköposteja sekä räpsittiin runsas määrä turistikuvia. Puhelin oli suurimman osan päivästä 5G-verkon varassa, mutta myös ajoittain WiFi-verkossa. Testijakson aikana ei kuitenkaan katsottu puhelimelta videoita tai pelattu pelejä, joka olisi syönyt akun kapasiteettia vielä enemmän.

Nähtäväksi jää, paljonko Soulin ruuhkaiset verkot vaikuttivat puhelimen akunkestoon. Puhelimen virrankulutuksen optimointi pidemmässä käytössä olisi myös voinut parantaa toiminta-aikaa. Pientä helpotusta virtasyöppöyden selättämiseen antaa hieman normaalia tehokkaampi 25 watin pikalaturi.

5G-verkot avattiin kuluttajille Koreassa huhtikuussa, ja paikalliset ihmiset ovat ottaneet lisääntyneen kapasiteetin avosylin vastaan.

Vaikka 5G-verkko tarjosikin moninkertaisia nopeuksia verrattuna 4G-verkkoon, jäivät nopeuskokemuksemme ehkä hieman latteiksi. Mittasimme datasiirron nopeuksia eri puolella Soulia Speedtest-sovelluksen avulla. Nopeudet jäivät poikkeuksetta vain noin 300 megabittiin sekunnissa. Parhaimmillaan 5G-verkossa päästiin noin 500 megabitin sekuntinopeuteen.

5G-verkko on tarkka signaalistaan, sillä jopa metrin liikkuminen pystyi tuplaamaan siirtonopeuden. Vaatimattomaan nopeustulokseen vaikuttivat mahdollisesti paikallisen verkon ruuhkat sekä myös testiliittymän maksiminopeus, mitä emme valitettavasti saaneet selvitettyä.

Samsung Galaxy S10 5G on ensiaskel salamannopeaan tulevaisuuteen. Huippunopeat yhteydet hämmästyttävät ja antavat tulevaisuuden toivoa 5G-verkkojen nopeuksista. Puhelimen pohjautuessa Galaxy S10 -sarjaan on laadusta ja yleisestä käyttökokemuksesta vaikea keksiä suurta moitittavaa.

Nopeuden hinta näkyi valitettavasti virrankulutuksessa. On siis hyvä miettiä, onko valmis uhraamaan puhelimen toiminta-aikaa vain saadakseen nopeammat verkkoyhteydet. Pelaajille tai nopeutta janoaville voi puhelinta suositella, kunhan varautuu alustavasti kantamaan varavirtalähdettä mukana.

Tekniset tiedot Samsung Galaxy S10 5G

  • Hinta: Suomen hinta ei tiedossa
  • Näyttö: 6,7’’ (3040 x 1440 pikseliä) kaartuva
  • Keskusmuisti: 8 Gt
  • Tallennustila: 256/512 Gt
  • Takakamerat: taka 12+16+12 MP +3D-ToF
  • Etukamerat: 10 MP + 3D-ToF
  • Akku: 4500 mAh
  • Mitat: 163 x 77 x 7,9 mm
  • Paino: 198 g
  • Värit: hopea, musta
Keskustelu

njoo, onhan se paperilla hienoa ja kavereille voi elvistellä tolla 5G:llä, mutta kuka ja miksi tarvitaan 300mb nopeuksia kännyyn,puhumatakaan 600 tai jopa 1000mb nopeuksia?
ei mihinkään! operaattori kyllä kohta alkaa mainostaa niitä hirveästi, on pakko olla…jne. pah..

tai no miksei jos hinta on halpa,mutta ei ole vuosiin.

kännyyn 4G 100mb liittymä on riittävä ja jopa 50mb jos toimii tasaisesti ja hyvin. hintaa sinne10€/kk niin ok.

kotiin tietsikalle esim. 600mb on jo jotain.
sillä streemaus onnistuu hyvin kuin myös 4K elokuvien sujuva katselu.
ehkä ensi vuonna,JOS hinnaton kohtuulliset

Muropaketin uusimmat