Uusimmat

Ensituntumat: Huawei P40 Pro – Upea laite monipuolisella kameralla ja vajavaisella tarjonnalla

26.03.2020 15:45 Kai Taipale

Huawei on julkaissut uudet P40-mallinsa. Vähemmän yllättäen mukana on nyt 5G-yhteydet ja jälleen parannuksia kameraan. Valmistaja kehittää omaa AppGallery-sovellusalustaansa kovaa vauhtia, mutta vielä siitä ei ole Googlen palveluiden korvaajaksi. Otimme ensituntumat kiinnostavasta P40 Pro -puhelinmallista.

Huawei on julkaissut uudet P-sarjat mallit, joista edullisempia ovat P40 Lite -versiot (hinnat alkavat 199 eurosta, 5G-versio 399 euroa). Uuden malliston aitoja huippuversioita edustavat kuitenkin P40-, P40 Pro- ja P40 Pro+ -mallit. Näistä ensimmäinen on pienikokoisin, mutta kummatkin Pro-versiot perustuvat 6,57-tuumaiseen näyttöön.

Suurin ero mallien välillä löytyy kameran zoomista, joka Pro+ -variantissa yltää optisena jo 10x-tasoon ja hybridiversiona 20x-lukemaan asti.

Hinnat alkavat P40 mallin 799 eurosta. Kalleimman P40 Pro+ -version hinta selviää vasta myöhemmin.

Muropaketin reilun vuorokauden tutustumiseen saatu Huawei P40 Pro -puhelin yltää optisella zoomilla aina 5x-kertoimeen ja hybridinä 10x-tasolle. Tämän version hinta on 1049 euroa. Kaikki Suomessa myyntiin tulevat mallit tukevat 5G-yhteyksiä.

Koska kyseessä on Mate-sarjan ohella valmistajan huippumallista, on rautakin sen mukaista. Huawei P40 Pro perustuu valmistajan 7nm+ -valmistusprosessilla tuotettuun Kirin 990 -mobiilialustaan, ja tarkalleen ottaen sen 5G-versioon.

Piirisarjassa on siis sisäänrakennettu 5G-modeemi, joka tukee niin non-standalone (NSA)- kuin standalone (SA) -verkkoja. Latausnopeudeksi 5G-verkossa kerrotaan jopa 2,3 gigabittiä sekunnissa ja lähetysnopeudeksi 1,25 gigabittiä sekunnissa.

Kahdeksanytiminen Kirin 990 5G -alusta koostuu kahdesta Cortex-A76 -piiristä 2,86 gigahertsin kellotaajuudella sekä kahdesta 2,36 gigahertsin versiosta. Niiden lisäksi käytössä on neljä Cortex-A55-ydintä, jotka toimivat 1,95 gigahertsin kelloilla. Grafiikasta vastaa 16 laskentayksikön Mali-G76-GPU. Muisti on tyypiltään UFS 3.0.

Näillä eväillä uutuuspuhelin onkin oikein suorituskykyinen. Pikaiset testiajot antoivat seuraavia tuloksia:

  • Antutu (8.3.0): 466271 pistettä
  • PCMark (Work 2.0): 9421
  • Geekbench (5): 752 (single) ja 3012 (multi)

Geekbenchissä moniajon pisteet ovat oikein hyvällä tasolla, yhden ytimen tulos jää huippusuorituksista. Antutu-testissä P40 Pro ei pääse aivan uusimpien huippumallien tasolle, mutta ero jää silti pieneksi. Sama pätee PCMark-testiin.

Pisteiden valossa tulee Huaweille vielä hieman takkiin testeissä, käytännössä kuitenkin P40 Pro -puhelimen suorituskyky on pitkälti samalla tasolla kuin esimerkiksi juuri taannoin testatussa Samsungin uusimmassa huippumallissa, Galaxy S20 Ultrassa.

Miltä uutuuspuhelin sitten tuntuu ja näyttää?

Lyhyesti ja ytimekkäästi: Hienolta!

Huawei P40 Pro on viimeistelty tyylikkäästi. Erityisesti takapinta näyttää lasimaisena ja satiininhohtoisena arvokkaalta ja tuntuu miellyttävältä. Pinta on kuitenkin liukas, joten läpinäkyvälle suojakuorelle on käyttöä. Pintaan jää myös sormenjälkiä, mutta ne eivät erotu siitä läheskään yhtä selvästi kuin kiiltävästä pinnasta.

Etu- ja takalasipintojen välinen kaistale on viimeistelty kontrastia tuovan kiiltäväksi. Sen reunat erottuvat lasipinnoista, mutta tämä lähinnä auttaa laitteen poimimisessa pöydältä.

Painikkeita on vain oikealla reunalla. Ne ovat jämäkät ja painallustuntumaltaan oikein mainiot.

Myös latausliitäntä ja SIM- ja NM-korttien kelkka on sijoitettu puhelimen alapintaan, mutta 3,5 millimetrin kuulokeliitäntää ei edelleenkään ole.

Puhelimen yleisolemus on erittäin tukeva, mutta myös painavanpuoleinen. Se on myös lievästi paksu. Laitteen tarkat mitat ovat 58,2 x 72,6 x 8,95 millimetriä ja painoa on kertynyt 203 grammaa.

Edelleen laite sujahtaa kätevästi taskuun, mutta kamerakyhmy on kasvanut melkoisiin mittoihin. Mikäli käytössä ei ole suojakuorta, sen kolauttelua voi olla lähes mahdotonta välttää.

Huawei P40 Pro -puhelimen näytön koko on 6,58 tuumaa ja sen tarkkuus on 2640 x 1200 pikseliä (441 PPI). Näytön reunat kaartuvat maltillisesti kaikille neljälle reunalle.

Kaksoisetukameralle on sorvattu melkoinen näyttöreikä, jota voi pitää jo häiritsevän kokoisena. Suuntaus on ollut lähinnä pienempiin, joten tässä kohdassa Huawei menee väärään suuntaan.

Oikeaan suuntaan puolestaan mennään näytön virkistystaajuuden kasvattamisessa. Se on nyt 90 hertsiä. Näyttö tukee lisäksi myös HDR10-laajasävytoistoa.

Itse näyttö on kuvasuhteeltaan 19,8:9, joten sitä voi pitää pitkulaisena. Tämä toki auttaa esimerkiksi videokatselussa jättämään näyttöreiän tukevasti kuvan sivuun. Mediakäyttöön puhelin sopiikin mukavasti, samoin kuin pelikäyttöön. Harmi vain, etteivät mainiota kuvanlaatua tarjoavat Netflix tai YouTube toistu omasta sovelluksestaan.

Puhelimen Leica-brändättyyn kameravarustukseen kuuluu neljä kameraa. Niistä pääkamera on varustettu 50 megapikselin kennolla, jonka koko on 1/1,33 tuumaa. Pääkameran aukkoarvo on f1.8. Optisen 5x-periskooppizoomin RYYB-kennon tarkkuus on 12 megapikseliä, mutta aukkoarvo jää vaatimattomaan f3.4-arvoon. 18 milimetrin kinovastaavan polttovälin ultralaajakulmakamerassa käytetään kennoa, jonka tarkuus on 40 megapikseliä ja koko 1/1,54 tuumaa. Se on myös kameroista eniten viritetty videokuvaukseen. Näitä kolmea kameraa on vielä avustamassa kymmenen megapikselin syvyyskamera.

Kamera tekee Huaweille tuttuun tapaan mainiota jälkeä. Erityisesti toiminnassa ihastutti pääkameran kyky taltioida hämärän hetkellä sävyt erittäin luonnollisina. Myös optinen 5x-zoom suoriutuu tehtävästään hyvässä valossa kiitettävästi, pimeässä tilanne toki on merkittävästi heikompi.

Pimeäkuvauksessa miellyttää kamerasovelluksen laskuri, joka kertoo selkeästi miten pitkään kuvan ottamiseen vielä kuluu – ja samalla otettava kuva kirkastuu ruudulla. Vähässä valossa otetun kuvan lopputulos on edelleen liian kirkas, mutta suunta on edellistä P30 Pro -mallia luontevampi.

Kuvien sävymaailma on maltillinen, jopa hieman lattea. Tämä on kuitenkin miellyttävämpi vaihtoehto kuin liioittelevan ylikylläisen väritoisto. Tarkennus toimii nopeasti ja luotettavasti. Mitään takkuilua ei testilaitteessa esiintynyt. Videota tallennetaan parhaimmillaan 4K-tarkkuudella 60 ruutua sekunnissa.

Etukamera on varustettu 32 megapikselin kennolla. Isoon näyttöreikään on sijoitettu myös IR-syvyyskamera. Sen automaattitarkennus tunnistaa kohteen luotettavasti ja selfiekamerana Huawei P40 Pro onkin mainio laite.

Kokeiluaika jäi kuitenkin sen verran lyhyeksi, joten mitään lopullista arvioita kameran kyvyistä ei ole mahdollista muodostaa.

Nelikanavaista muistia on testilaitteessa kahdeksan gigatavua (LPDDR4X), tallennustilaa on mukavat 256 gigatavua. Muistikorttipaikkakin on, mutta siinä käytetään valmistajan omaa NM-korttia, joita ei ihan jokaisesta myymälästä löydy.

Akku on kapasiteetiltaan 4200 milliampeerituntia, jota täytetään 40-wattisella SuperCharge-latauslaitteella.

Huawei P40 Pro saavutti akkukestossa Geekbench-testissä vajaan kymmenen tunnin tuloksen (9 tuntia, 39 minuuttia), joten käytännön akkukeston asettuu oikein hyvälle tasolla. Akku myös latautuu todella nopeasi. Tyhjään akkuun saa jo noin 20 minuutissa 50 prosentin latauksen. Puolessa tunnissa akku on saavuttanut jo 75 prosentin tason, jolla moni käyttäjä pärjää päivän. Tunnissa akku on aivan täynnä.

Käyttöjärjestelmä on Android 10, ja käyttöliittymä on EMUI 10.1. Peruskäyttöjärjestelmässä ei sinänsä ole vikaa, mutta Kiinan ja Yhdysvaltojen välisen kauppasodan jälkimainingeissa Huawei on edelleen ilman Googlen palveluita. Tilanne ei ole muuttumassa, ja Huawei on myös kertonut aikeistaan olla palaamatta Googlen helmoihin, vaikka tämä myöhemmin mahdollistuisi. Googlen taustapalvelut on korvattu valmistajan omilla HMS (Huawei Mobile Services) -palveluilla.

Valitettavasti Huawei P40 Pro tuntuukin kaikista hienouksistaan huolimatta edelleen hieman rampautetulta.

Osa omassa ahkerassa käytössä olevia palveluita puuttuu edelleen. Valmistaja kehittää jatkuvasti omaa AppGallery-sovelluskauppaansa, joten tilanne paranee melkoisessa varmuudella ajan saatossa.

Helpoimmin ja varmimmin suurimman osan käytössä olevista sovelluksista saa siirtymään uuteen Huawei-puhelimeen kloonaamalla vanha puhelin. Ylivoimainen enemmistö oman puhelimen yli 200 sovelluksesta siirtyi ja enemmistö kokeilluista toimikin näin. Osa sovelluksista on myös asennettavissa sovelluskaupan ulkopuolelta ja tiettyjä sovelluksia voi käyttää selaimen kautta, mutta joitain ei millään tavalla. Vastapainoksi testilaitteessa oli myös liuta esiasennettuja sovelluksia, joista esimerkiksi kaikki pelit olivat Kiinan markkinoille suunnattuja versioita.

Puuttuvien sovellusten myötä oma valinta kohdistuisi vielä toistaiseksi muihin merkkeihin. Tilanne on siis kurja niin kuluttajan kuin valmistajan kannalta. Mikäli kuitenkin omat tärkeimmät sovellukset löytyvät, ja puuttuvat voi korvata selainkäytöllä, saa puhelimesta toimivan mobiilikumppanin.

Huawei P40 Pron kamera jättää itsestään erittäin miellyttävän ja monipuolisen ensivaikutelman, näyttöä katsoo ilokseen ja puhelimen viimeistely hivelee silmää. Myös taustan väritys on kerrassaan hieno. Tekniikan kannalta 1049 euron hintakin on kohdallaan.

Huawei P40 Pro -puhelimen ennakkomyyntijakso on 26.3. – 5.4. ja varsinainen myynti alkaa 6. päivä huhtikuuta ja sen ostajat saavat ennakkomyynnin aikana kaupan päälle valkoiset FreeBuds 3 -kuulokkeet sekä 50 gigatavua Huawei Cloud -tallennustilaa.

Ensivaikutelmien perusteella hyvää

  • Kameran toimiva optinen zoomi
  • Jämäkkä rakenne
  • Tyylikäs viimeistely
  • 5G-valmius
  • Erittäin nopea lataus

Ensivaikutelmien perusteella huonoa

  • Sovelluspuutteet
  • Muistikorttipaikan tyyppi
  • Paino suhteessa ulkomittoihin

Huawei P40 Pro tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hinta: 1049 €
  • Näyttö: 6,58 tuumaa (OLED, 2620 x 1200 pikseliä, HDR)
  • Järjestelmäalusta: Kirin 990 5G (kahdeksan ydintä)
  • Muisti, tallennustila: 8 Gt, 256 Gt (tuki NM-muistikortille)
  • takakamerat: 50 MP pääkamera (f1.9, OIS) + 40 MP ultralaajakulma + 12 MP telekamera (f3.4, OIS) + ToF
  • Etukamerat: 32 MP (f2.2), IR-syvyysanturi
  • Akku: 4200 mAh (40 W pikalataus, 27 W langaton pikalataus)
  • Käyttöjärjestelmä ja -liittymä: Android 10 + EMUI 10.1
  • Mitat, paino: 158,2 x 72,6 x 8,95 mm, 203 g
  • Muuta: USB-C-liitäntä, kaksois-SIM, sormenjälkilukija näytön alla

 

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat