Uusimmat

Kokeilu: HyperX Cloud Earbuds -nappikuulokkeet ovat mukavat jopa pitkiin pelisessioihin

27.11.2018 19:00 Aleksi Pakkala

Pelaajat suosivat yleensä kuppimallisia kuulokkeita. Hyvistä pelikuulokkeista tunnettu HyperX on kuitenkin julkaissut myös nappimallisen vaihtoehdon, jolla kosiskellaan ainakin mobiilipelaajia. Muropaketti otti napeista tuoreeltaan pikatuntumat.

HyperX tuli tunnetuksi pelimaailmassa myös äänentoistossa julkaistuaan erinomaiset HyperX Cloud -kuulokkeet. Ne osoittautuivat jättimenestykseksi, ja HyperX onkin niiden jälkeen laajentanut kuulokevalikoimaansa tasaista tahtia.

Tänä päivänä HyperX-brändättyjä kuulokkeita on saatavilla jo kuutta eri mallia: Cloud Earbuds, Cloud Stinger, Cloud, Cloud Alpha, Cloud Revolver ja Cloud Flight. Tutustuimme mobiilipelaamiseen suunniteltuihin HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeisiin, jotka ovat noin 50 euron hintalappunsa ansiosta HyperX:n halvimmat kuulokkeet.

HyperX Cloud Earbuds -nappikuulokkeet on valmistajan mukaan suunnattu erityisesti Nintendo Switch -konsolin kanssa käytettäviksi. Tavallisia korvien päälle asettuvia sankakuulokkeita on hankala kantaa mukana. HyperX onkin huomannut selkeän markkinaraon käsikonsolipelaajissa, joille myydä helposti mukana kannettavia pelikuulokkeita.

Kuulokkeiden piuhaan sijoitetussa hallintayksikössä on yksi painike sekä mikrofoni. Kuulokkeiden ollessa liitettynä Android-puhelimeen, voi painikkeella hallita mediatoistoa ja vastata puheluihin.

Kuulokkeiden ollessa korvissa, asettuu hallintayksikkö roikkumaan juuri oikeaan paikkaan suun vierelle. Kuulokkeiden mikrofoni poimii äänen selkeästi, ja ratkaisu kelpaa loistavasti verkkopelien äänikeskusteluihin.

Nappikuulokkeiden mukana toimitetaan kätevä vetoketjullinen kotelo, jossa kuulokkeet pysyvät hyvässä kunnossa reissussakin, sekä kolme paria erikokoisia kuulokkeiden kumipäitä. Mukana toimitettava kotelo on kovakuorinen ja laadukkaasti valmistettu, mutta kuitenkin hieman liian paksu taskussa kuljetettavaksi.

HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeet poikkeavat merkittävästi kilpailijoistaan korvaan asettuvan osan muotoilullaan. Kuminen osa ei tavallisten nappikuulokkeiden tavoin asetu korvakäytävään, vaan kuulokkeet lepäävät korvakäytävän ulkopuolella.

Tästä johtuen kuulokkeet ovat todella mukavat päässä, eikä pidemmätkään pelisessiot rasita korvia. Tavallisista nappikuulokkeista poiketen HyperX Cloud Earbudsit eivät juuri lainkaan eristä ulkopuolisia ääniä. Tämän voi käyttötilanteesta riippuen laskea joko hyväksi tai huonoksi puoleksi.

Poikkeuksellinen suunnittelu aiheuttaa kuitenkin ikävän tunteen siitä, että kuulokkeet ovat jatkuvasti putoamassa korvista. Kuulokkeet kuitenkin pysyivät paikallaan jopa juoksulenkillä ja pään hytkyessä musiikin tahtiin.

Kuulokkeissa on 14-millimetriset, neodynaamisilla magneeteilla varustetut elementit. Kuulokkeiden taajuusvaste on 20-20000 hertsiä ja impedanssi 16 Ohmia. Kuulokkeet tuottavat tuhannen hertsin taajuudella 116 desibelin maksimiäänenpaineen. Harmoniseksi säröksi ilmoitetaan alle kaksi prosenttia. Kuulokkeet on varustettu järkevällä, 1,2 metrin pituisella kaapelilla.

HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeita verrattiin Samsung Note 9 -puhelimen mukana toimitettavien, AKG:n virittämien nappikuulokkeiden kanssa. Referenssiksi samoja kappaleita kuunneltiin myös huomattavasti korkeamman hintaluokan Sennheiser IE80 -nappikuulokkeilla. IE80 -nappikuulokkeita ei ole enää saatavilla, mutta korvaavat IE80 S -nappikuulokkeet maksavat noin 290 euroa.

Musiikkia toistettiin Samsung Galaxy Note 9 -puhelimesta ja Macbook Pro -kannettavalta Cambridge Audio DacMagic Plus D/A-muuntimen kautta. Medialähteenä toimivat suoratoistopalvelut Tidal ja Spotify.

HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeet saivatkin pään hytkymään musiikin tahtiin yllättävän hyvin. Musiikin kuuntelussa HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeet luovat Samsungin kuulokkeita laajemman äänimaailman avoimemman sointinsa ansiosta.

Koska kuulokkeet eivät asetu perinteisten nappikuulokkeiden tavoin tiukasti korvakäytävään, on bassotoiston toteuttaminen haastavaa. HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeiden soinnista on kuitenkin saatu melko tasaista, mutta monien pelikuulokkeiden tavoin sointi on bassovoittoinen. Alataajuudet eivät toistu kaikkea alleen jyräävästi, mutta soinnissa on havaittavissa selkeä epäbalanssi soittimien välillä. Esimerkiksi Gojiran ”Born In Winter” -kappaleen bassoraita korostuu liiaksi kitaran ja rumpujen päälle.

Kuulokkeiden soinnin yläpää jää myös harmillisen tunkkaiseksi, ja Kingston Wallin ”Mushroomsin” symbaalien iskut kuulostavat ohuilta, jääden vaille tarkkuutta. Samaa ongelmaa on havaittavissa Dire Straitsin ”Sultans of Swingin” kitarasooloissa. Sennheiser IE80 -nappikuulokkeiden kanssa musiikissa on huomattavasti enemmän tarkkuutta, ja kaikki taajuusalueet toistuvat kirkkaina. Myös IE 80 -kuulokkeet ovat soinniltaan hieman bassovoittoiset, mutta alataajuuksien voimakkuutta voi säätää kuulokkeiden kyljestä säätimen avulla.

Vertailu Sennheiserin kuulokkeiden kanssa on kuitenkin melko epäreilua täysin erilaisen hintatason takia. HyperX Cloud Earbudsin kohdalla saa suhteessa rahoilleen kuitenkin huomattavasti enemmän vastinetta. Peleissä 50 euron hintaluokkaansa nähden kuulokkeet toistavat miellyttävää soundia, ja ovat selkeä parannus puhelimien mukana toimitettaviin nappikuulokkeisiin verrattuna.

Kuulokkeita mainostetaan täydelliseksi pariksi Nintendo Switch -pelikonsolille, mikä on hieman harhaanjohtavaa. Vain harva Switch-peli tukee jutustelua pelikavereiden kanssa pelikonsolin kautta. Esimerkiksi Nintendon yksinoikeuspelin Splatoon 2:n äänikeskustelu on toteutettu Nintendon älypuhelinsovellusta käyttäen.

Kuulokkeiden mukana olisi hyvä nähdä toimitettavan Y-jakaja, joka hoitaisi äänisignaalien erottelun kuvan osoittamalla tavalla konsolin ja älypuhelimen välillä. Diagrammi on Nintendon itsensä jakama. Vastaavanlainen viritelmä on tarpeen, mikäli haluaa Splatoon 2 -verkkopelissä keskustella joukkuetovereiden kanssa ja kuulla myös peliäänet samaan aikaan.  Tosin kaikkien osapuolien kannalta paras ratkaisu olisi, jos tulevat Nintendon yksinoikeuspelit tukisivat pelin sisäistä äänikeskustelua Fortnite- ja Warframe-pelien tavoin.

HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeet tarjoavat erinomaisen vaihtoehdon niille, joille perinteiset nappikuulokkeet eivät sovellu. Kuulokkeet sopivat halpakuulokkeita paremmin musiikin kuunteluun ja pelaamiseen, mutta poikkeavan muotoilunsa takia ne eivät eristä ulkopuolisia ääniä lähes lainkaan.

Mikäli kuulokkeita käyttää pääsääntöisesti meluisissa julkisissa kulkuneuvoissa matkustaessa, saattaa huono äänen eristäminen koitua ongelmaksi. Vastaavasti esimerkiksi pyöräillessä tämä voi olla erittäin positiivinen ominaisuus.

Nintendon sekoilun takia äänikommunikointi verkkopeleissä on edelleen sekavaa Switch-konsolilla, mutta toivon mukaan tilanne paranee tulevaisuudessa.

HyperX Cloud Earbuds -kuulokkeet soveltuvat oikein hyvin myös mobiilipelaamiseen. Android- ja iOS -laitteet tunnistavat kuulokkeiden mikrofonin natiivina äänen tulolähteenä, joten HyperX Cloud Earbudsin avulla jutustelu onnistuu myös äänikeskustelua tukevissa mobiilipeleissä.

Tavallisiin nappikuulokkeisiin verrattuna HyperX Cloud Earbudsin suurin parannus on käyttömukavuudessa. Kuulokkeita tuntuvat mukavalta päässä pidemmänkin pelisession ajan, mutta huono ulkoisten äänten eristävyys voi olla osalle käyttäjistä todella negatiivinen ominaisuus.

Hyvää

  • Käyttömukavuus
  • Hintaan nähden hyvä äänenlaatu

Huonoa

  • Ei täydellistä yhteensopivuutta Nintendon verkkopelien kanssa

Aleksi Pakkala

”Liityin Muropaketin kirjoittajien riveihin syksyllä 2017 ja otin kontolleni tietokonekomponenttien puolen - näytönohjaimet, prosessorit, emolevyt ja muistit. Olen kirjoitellut muustakin tietotekniikasta, ja hairahtanut jopa peliarvostelujen puolelle - mutta sydämeni sykkii lopulta benchmarkkaamiselle ja suorituskykylukujen pyörittelylle. Niin elokuvien kuin pelien kanssa huomaan ajautuvani toistuvasti scifin pariin ja nauttivani siitä. Vielä en ole kokenut pelien saralla mitään yhtä vakuuttavaa kuin alkuperäisen Mass Effect -trilogian, ja tulevista elokuvista eniten odotan jatkoa vuoden 2021 Dyynille.”

Muropaketin uusimmat