Uusimmat

Kokeilu E-Way E-6075FRS -sähköpotkulauta – Raskaaseen luokkaan, pitkään matkaan

02.01.2023 20:00 Kai Taipale

Skuuttiretket, pidempi työmatka ja kauppareissut ovat kaikki vaihtoehtoja, joihin E-Way E-6075FRS -sähköpotkulauta on omiaan. Sen toimintasäteeksi lupaillaan hyvissä oloissa jopa yli 50 kilometriä. Kokeilimme, mihin kyvyt riittävät syyskeleillä.

Syksy on oikein mukavaa skuuttailuaikaa, ja Muropaketti pääsi kokeilemaan E-Way E-6075FRS -sähköpotkulautaa loppukesän ja syksyn aikana. Vaihtelevat olosuhteet antoivat hyvän kuvan siitä, mihin tämä malli on omiaan.

Muropaketti on jo aiemmin ehtinyt kokeilla paria hyvinkin erilaista skuuttia. Näistä Unagi The Mode One E500 edusti hintavampana kevyttä ja tehokasta mallia, Xiaomi Mi Electric Scooter 3 -sähköpotkulauta oli puolestaan edullisempi, mutta myös hieman painavampi ja selvästi tehottomampi.

Nyt kokeilussa oleva E-Way E-6075FRS esiteltiin kesällä, ja sen katuhinta on tuhannen euron luokassa. Kovimmat kilpakumppanit tulevat ensisijaisesti esimerkiksi Ninebotin tai Xiaomin suunnasta. Myös E-Wayn mallistossa on samaan hintaluokkaan osuvia malleja.

Nyt kokeiltavaksi otettu E-Way E-6075FRS on puolestaan todellinen raskassarjalainen, sillä painoa on virallisen lukeman mukaan peräti 21,4 kilogrammaa. Tämä alkaa olla samaa luokkaa kuin kevyemmillä sähköpyörillä eli todella paljon, mutta aiheeseen palaamme tässä kokeilussa myöhemmin.

Skuutti saapuu kookkaassa pahvilaatikossa, jolla on silläkin painoa lähes 25 kilogrammaa. Sen käsittely yhdeltä henkilöltä onnistui juuri ja juuri. Jo laatikon ulkomitat kielivät siitä, että itse potkulauta on valmiiksi koottu. Ja näin onkin. Käyttäjälle jää tehtäväksi taiteilla lauta ulos pahvipaketista, kääntää pystytolppa ylös sekä kokoon taittuva ohjaustanko suoraksi.

Pystytolpan lukituksen salpa on iso ja tukeva. Ohjaustangon suoristaminen onnistuu puolestaan metallisilla lukitusrenkailla. Näistä toinen toimi moitteetta, mutta toista sai sovitella paikalleen useammankin kerran, jotta voi luottaa sen olevan tukevasti paikoillaan. Koko testin ajan oikeanpuoleisessa päässä oli pientä klappia.

Näiden toimien jälkeen lauta onkin mekaanisesti kutakuinkin käyttökunnossa. Etuvalo tosin sojotti vähän minne sattui, mutta sen kääntäminen on pikkuvaiva.

Laudan mitat ovat kokoontaitettuna 126 x 22 x 53 senttimetriä ja avattuna 126 x 63 x 124 senttimetriä. Kyseessä on siis kookas lauta. Tämä yhdistettynä painoon kielivät siitä, että lauta on suunnattu vähintään keskikokoisille käyttäjille. Lyhyille käyttäjille hallintalaitteet jäävät turhan ylös, mutta 180 senttimetriä pitkä kuljettaja on tämän kanssa täysin kotonaan, ja vielä pidemmät arvostavat väljää mitoitusta.

Kun lauta on muuten käyttökunnossa, seuraava toimenpide on ladata akku käyttökuntoon. Latausliitäntä sijaitsee hieman omaperäisesti ohjaustangon yläosassa, sen etupuolella kumitulpan suojaamana. Ylhäällä sijaitseva liitin tarkoittaa sitä, että pidemmällä sijaitseva sähköpistoke voi aiheuttaa latauslaitteen roikkumista ilmassa. 48-volttisen akun kapasiteetiksi ilmoitetaan 15,3 ampeerituntia

Valmistaja ilmoittaa sähköpotkulaudan olevan suojattu IP54-luokituksen mukaan. Käytännössä siis lauta on pölyltä ja vesiroiskeilta suojattu, joten pienet sateet eivät tämän puolesta ole ongelma.

Akkua ei testin aikana ajettu niin tyhjäksi, ettei skuutti olisi vielä kulkenut jollain tavalla eteenpäin. Käytännön tarpeisiin nähden se oli kuitenkin tyhjä, kun lataus kellotettiin lämpimissä sisätiloissa. Akku täyttyi 98 prosentiin noin viidessä tunnissa, eikä viimeisiä prosentteja saatu tiristettyä sisään, vaikka lataus jatkui tästä parisen tuntia.

Laturin kaapelilla on mittaa kolmisen metriä. Skuutin latauslaite on kooltaan samaa kokoluokkaa kuin vaikkapa pelikannettavissa. Latauslaite kannattaa sijoittaa latauksen ajaksi väljästi, sillä se kuumenee reippaasti.

Kun skuutti on ajokunnossa, se on hyvä vielä yhdistää E-Wayn käyttämään mobiilisovellukseen. Kommunikointi sujuu Bluetooth-yhteydellä.

Yhdistäminen kannattaa tehdä jo senkin takia, että oletusasetukset ovat ärhäkän puoleiset. Sovelluksesta voi esimerkiksi muuttaa ”kaasuvastetta” eli laudan reagointia vauhtivivun painallukseen huomattavasti miedommaksi. Säädettävissä on myös esimerkiksi paljonko nopeutta pitää starttivaiheessa lautaan potkia ja miten nopeasti lauta menee pois päältä.

E-Way E-6075FRS:n perushallintalaitteet ovat helpot: Virta kytketään nopeudensäätövivun yhteydessä sijaitsevalla painikkeella, josta valitaan myös ajotila ja kytketään päälle etuvalo: lyhyellä painalluksella saa päälle tai pois led-valon, tuplapainallus taas vaihtaa ajotilaa. Triplanäpäytys tuo vielä nopeuden tilalle jännitteen tai virran näytön. Toimintoja on sen verran maltillisesti, että ne oppii nopeasti, mutta useiden painallusten tekeminen ajossa on välillä vähän turhauttavaa.

Kaasulle ja jarruille on omat vipunsa, eräänlaiset ”kaasu- ja jarrukahvat” siis. Ohjaustangon vasemmalla puolella on myös soittokello, josta lähtee ääntä vasta määrätietoisella jousen virityksellä.

Näyttö kertoo nopeuden ja palkisto kertoo karkeasti akun varauksen tilasta. Näyttö on myös riittävän iso, ja sitä pystyy tarvittaessa vilkuilemaan vauhdissakin. Kumiset otekahvat ovat leveät ja riittävän pehmeät tuodakseen lisävaimennut tärinään.

Kun E-Way E-6075FRS -sähköpotkulautaa käyttää ensi kertaa, yksi asia on varma: Jos keveyttä pitää ykköskriteerinä, kannattaa välittömästi kääntää katseensa muihin malleihin.

Yli parinkymmenen kilon paino sanelee suoraan tämän mallin käyttötarkoitusta, sillä lautaa ei tuosta vaan napata kantoon kaupunkioloissa. Menopeli on syytä pitää aina käyttökunnossa, joten sen ominaisin paikka on vaikka pyörävarasto tai muu helposti tavoitettava sijoituspaikka – jossa toki pitäisi myös olla sähköpistoke. Tätä on kuitenkin myös ajateltu, sillä koska skuuttia on hankala ottaa sisätiloihin, on siihen tehty tukeva lenkki, josta potkulaudan voi lukita rungostaan – näitä soisi nähtävän kaikissa laudoissa.

Laudalle nousemisen jälkeen huomaa heti, että astinlauta on kookas. Sille on helppo sijoittaa molemmat jalat ilman ahtauden tunnetta. Myös asennon vaihtelu onnistuu muitta mutkitta. Enimmäispainosuositus onkin asetettu niinkin ylös kuin 125 kiloon.

Lauta tuntuukin erittäin tukevalta, eikä se nitku tai notku. Ajossa laudasta kuuluu kuitenkin erilaisia pieniä helinöitä ja kilinöitä, jotka kieltämättä syövät laatuvaikutelmaan tässä hintaluokassa.

Astinlaudan pinta on todella karkea, ja samalla kiitettävän pitävä, mutta samalla siitä tulee syyskeleissä nopeasti varsin siivottoman näköinen kuran kertyessä hankalasti puhdistettavaan pintaan.

Paino on omiaan syömään kiihtyvyyttä, nopeutta ja ajomatkaa. Onneksi E-Way E-6075FRS on varustettu tehokkaalla moottorilla, jonka myötä voi todeta, ettei paino tunnu juuri missään lautaa kiihdytettäessä ajonopeuteen. Tehoa riittää hyvin myös jyrkkiin mäkiin – niissä vauhti kyllä hiipuu, mutta vääntö vie kohti huippua tasaisen varmasti – ainakin ellei akku vetele viimeisiään.

Skuutti ei lähde liikkeelle vain vipua kääntämällä, vaan lauta varmistaa ensin laitteen jo olevan liikkeellä. Käytännössä tarvitaan siis ihan reipas potku antamaan alkuvauhdit, jonka matka voi alkaa. Mutta sitten mennään, sillä lauta kiihtyy hyvinkin nopeasti aina 27 kilometrin tuntinopeuteen, josta tosin vauhti välittömästi hiipuu lain sallimaan 25 kilometrin enimmäistuntinopeuteen. Tämä tosin vain P3-ajotilassa, muissa nopeus on rajoitettu 15 kilometriin tunnissa, mikä tuntuu turhan rajoitetulta ainakin tiheästi liikennöityjen väylien ulkopuolella.

Omassa kotipihassa on kohtuullisen jyrkkä ajoluiska pihaan. E-Way E-6075FRS jaksaa P3-ajotilalla nousta mäen ilman alkuvauhtia, toisin kuin esimerkiksi Xiaomi Mi Electric Scooter 3 -skuutti, joka ei selvinnyt mäestä moitteetta edes alkuvauhdilla.

Skuutin renkaat ovat kohtuullisen hyvä kompromissi käytännöllisyyden ja mukavuuden välillä. Hunajakenno rakenne antaa sen verran joustoa, että vähän pahemmatkaan tärskyt eivät lyö liian pahasti näpeille. Selkeä ero mukavuudessa ilmatäytteisiin renkaisiin on havaittavissa erilaisilla kivetyksillä, jossa E-Way täristää huomattavissa määrin. Rakenne on kuitenkin puhkeamattomana huoleton, ja säästää myös ilmanpaineiden tarkistelulta.

Jarrutus täydestä 25 kilometrin tuntivauhdista sujuu pehmeälläkin alustalla tehokkaasti ja tasapainoisesti. Lukkiutumattomat jarrut hoitavat hommansa, eikä mitään yllätyksiä testin aikana päässyt syntymään, vaikka osa ajoista hoitua märkien lehtien kuorruttamilla baanoilla. Edessä tässä mallissa käytetään rumpujarrua, mutta takaa löytyy modernisti levyjarru.

Painava lauta vie veronsa myös akusta. Laudalle on ilmoitettu toimintasäteeksi 50 – 75 kilometriä. Tämä tuntuu testien perusteella erittäin optimistiselta. Käytössä painavalla laudalla haluaa käyttöön kaikki tehot, joten sillä ajaa mieluiten tehokkaimmalla P3-asetuksella.

Testilenkkinä toimi hieman yli kuuden kilometrin mäkinen pätkä, joka ajettiin edestakaisin kahteen kertaan. Täydellä akulla tämä 25 kilometrin rupeama onnistui, mutta lopussa akkupalkiston viimeinen palkki paloi punaisena. Akku ei kuitenkaan ollut aivan tyhjä, sillä palkiston tulkinta ajossa on hankalaa. Viimeinen palkki voi aluksi valkoinen, mutta akun tyhjetessä se muuttuu punaiseksi. Punaisella teho on jo selvästi rajoitettua, ja kotipihan ylämäki alkaa muuttua mahdottomaksi noustavaksi. Loppuvaiheessa palkisto saattaa kuitenkin seilata kahden palkin ja punapalkin välillä ilman loogista käytöstä. Tyhjähköllä akulla voisi päästä tässä vaiheessa vielä joitain kilometrejä, joten noin 30 kilometrin toimintasäde voi olla saavutettavissa myös tehomoodilla.

Mikäli tehoista tinkii, myös sähkönkulutus vähenee ja toimintasäde kasvaa. Laudalla ajettiin lyhyempiä jaksoja myös P2-asetuksella, joka näppituntumalla voisi tuoda noin puolet lisää toimintamatkaa yhdellä latauksella. Tällöin syyskelillä voisi päästä jo selvästi yli 40 kilometrin matkoja.

Oma vaikutuksensa akkukestolla voi hyvinkin olla syyskeleissä, sillä koeajot suoritettiin 0 – 15 -celsius-asteen lämpötiloissa, pääosin alle kymmenen asteen lukemissa. Varsinaiseen pakkaseen lautaa ei enää viety, vaikka ilmoitettu käyttölämpötila-alue jatkuu aina kymmeneen pakkasasteeseen. Todellisilla kesäkeleillä suoritus voisi olla parempi, mutta 75 kilometrin saavuttaminen tuntuisi testien perusteella vaativan vähintään tasaista alamäkeä, pienikokoista kuljettaa, myötäistä tuulta ja kesäkelejä – mitään näistä ei ollut testeissä tarjolla.

Yksi sähköpotkulaudan käyttömukavuuteen olennaisesti vaikuttava tekijä on sen taittuminen kokoon ja kantomahdollisuus.

Ohjaustangon kääntäminen on toteutettu lievää sorminäppäryyttä vaativasti. Ohjaustangon lukitusosassa on vapautusliipaisin, jonka avulla tangon saa taittumaan. Itse lukituskappale on ainakin uutena aika jäykkä. Ohjaustangon saa pysymään paikoillaan tangosta erkanevan, astinlautaan pujotettavan pidikkeen avulla. Jälkimmäisen käyttö oli puolestaan näppärää. Myös itse ohjaustanko on käännettävissä kapeammaksi. Ainakin testiyksilössä kasaan taitettu tanko pyrki osittain palautumaan suoremmaksi, joten täyttä iloa ei tästä saanut.

E-Wayn kohdalla todellinen kompastuskivi on siis sen todella korkeaksi kohonnut paino. Vaikka ohjaustangon saa kapeaksi ja käännettyä kasaan, ei pakettia mielellään kanna yhtään missään. Lähes tuplapaino esimerkiksi Unagi-skuuttiin tuntuu hankalalta ja kömpelöltä. Itse taittomekanismia käsittelee kyllä ihan riittävän sujuvasti, jos laitteen haluaa vaikka survoa talvisäilöön.

Skuutin varustus on oikein hyvä. Hieman erikoisempiin varusteisiin kuuluu aiemmin mainitun lukituslenkin lisäksi vielä kassikoukku, johon yllättävän kätevä ripustaa esimerkiksi kauppakassi. Mitään todella painavaa siihen ei voi laittaa, sillä enimmäispainoksi mainitaan viisi kiloa. Liiallinen paino ylhäällä ja edessä ei myöskään tekisi hyvää laudan vakaudelle. Melkoisen jäykkäkäyttöinen soittokello on sijoitettu ohjaustangon vasemmalle puolelle, ja siitä lähtee todella kimakka ja kuuluva huomioääni. Heijastimet tai valot on laudassa kaikkiin suuntiin.

Led-ajovalo riittää pimeässäkin kunhan ajelee kahdella hitaammista ajotiloista. Huippunopeudella keila tuntuu jo turhan lyhyeltä.

Osa käyttäjistä varmasti arvostaa myös mahdollisuutta tasanopeussäätimen käyttöön. Jälkimmäinen ominaisuus on valittavissa sovelluksesta käyttöön tai pois, ja käytössä sen saa kytkeytymään pitämällä kaasukahvaa vakioasennossa halutun ajan. Lauta ilmoittaa äänimerkki kun tasanopeussäädin kytkeytyy käyttöön, ja pois käytöstä sen saa nopeusvivulla tai jarrukahvalla.

E-Way E-6075FRS -sähköpotkulaudan selkein heikkous on sen paino, joka tekee siitä kankean siirreltävän, joskin myös vakaan ajettavan. Muutenkin lauta on pääosin erittäin jämäkkä ja tukeva, ja sen puhkeamattomat renkaat ovat käytössä huoltovapauden lisäksi yllättävänkin mukavat.

Kovalle käyttösädelupaukselle ei syyskeleissä ollut täyttä katetta, mutta silti lautaa voi käyttää vähän pidemmilläkin matkoilla. Latausta ei voi pitää liian nopeana, mutta mikäli oma ajoprofiili ja laudan sijoituspaikka mahdollistaa vaikkapa yölliset lataukset, ei tämä ole sen suurempi ongelma. Laudan varustus, lukituslenkkeineen, kassikoukkuinen ja tasanopeussäätimineen on riittävän kattava ja tukee monipuolista käyttöä.

Pienikokoinen kuljettaja ei tämän laudan kanssa oikein tule toimeen, ja sen kanniskelu käy työstä. Myös pienet viimeistelypuutteet laskevat laatuvaikutelmaa. Ja hintaakin on kertynyt rutkasti.  Mikäli kuitenkin  omalle reitille osuu jyrkempiä ylämäkiä, tai oma ruumiinrakenne ei ole kevyemmästä päästä, niin tämän skuutin tehoa arvostaa enemmän kuin vähän. Se onkin E-Way E-6075FRS -sähköpotkulaudan ehdottomia ilopillereitä.

Hyvää

  • Käytännön teho
  • Erittäin tukeva rakenne
  • Lukituslenkki järkevä lisä
  • Koko isommalle käyttäjälle
  • Miellyttävä jarru

Huonoa

  • Paino
  • Kömpelyys
  • Koko pienemmälle käyttäjälle
  • Pienet viimeistelyongelmat

Tärkeimmät tekniset tiedot

  • Hintaluokka: 1000 €
  • Moottoriteho: 600 wattia
  • Akku: 15,3 Ah (48V, Li-ion)
  • Renkaat: 10” (puhkeamaton kennorakenne)
  • Mitat kokoontaitettuna/avattuna: 126 x 22 x 53 cm / 126 x 63 x 124 cm
  • Huippunopeus: 25 km/h
  • Jarrut: E-ABS (takana, regeneroiva), rumpujarru (edessä)
  • Ilmoitettu enimmäiskäyttösäde yhdellä latauksella: 45 km
  • Paino: 21,4 kg
  • Kantavuus: 125 kg
  • Muuta: led-valo edessä ja takana, äänimerkki, mittaristo, IP54-suojausluokitus, lenkki lukolle, kantokoukku

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat