Uusimmat

Testi Xiaomi Smart Band 7 Pro hämärtää rajaa aktiivisuusrannekkeiden ja älykellojen välillä

15.01.2023 19:00 Ilari Hauhia

Xiaomin uusi Smart Band 7 Pro on välimuoto edullisten aktiivisuusrannekkeiden ja toimintoja täyteen ahdettujen älykellojen välillä. Laite on kevyt ja näyttää aktiivisuusrannekkeelta, mutta 129 euron hinnan ja ominaisuuksien puolesta se on lähempänä älykelloa.

Xiaomi Smart Band 7 Pro’n 1,64-tuumainen näyttö on pyöristetyn suorakulmion mallinen, ja AMOLED-näytöille tyypilliseen tapaan näytön musta väri on todellakin mustaa. Näytön tarkkuus on 456 x 280 pikseliä ja sen maksimikirkkaus yltää 500 nitiin, jonka ansiosta näyttöä voi lukea myös päivänvalossa.

Xiaomin kellosta löytyy ominaisuus, joka säätää näytön kirkkautta automaattisesti olosuhteiden mukaan. Esiasennettuja kellonäkymiä on viisi, mutta kaikkiaan vaihtoehtoja on saatavilla reilusti yli sata. Mukana on myös AOD eli aina päällä oleva näyttötaulu. Älykellossa ei ole lainkaan erillistä kaiutinta, joten puheluita sen kautta ei voi puhua.

Ulkonäkönsä puolesta kokonaan muovinen Smart Band 7 Pro muistuttaa hyvin perinteistä aktiivisuusranneketta. Ulkonäön perusteella laitetta saattaisi pitää hieman edullisempana, sillä monet samalta näyttävät aktiivisuusrannekkeet maksavat vain muutamia kymppejä.

Toisaalta hyvänä puolena 31 gramman painoinen laite on kädessä hyvin huomaamaton, eikä mukana tuleva käyttäjän vaihdettavissa oleva silikoninen ranneke juurikaan hiosta. Värivaihtoehdot ovat musta ja valkoinen ja fyysiset ulkomitat ovat 45 x 28,8 x 11 millimetriä.

Kellotaulun sivulta ei löydy lainkaan fyysisiä näppäimiä, vaan ohjaus hoituu suoraan kosketusnäytöltä. Peruskäytössä kosketusnäytön käyttäminen toimii kyllä hyvin, mutta esimerkiksi juoksulenkin aikana pieniin painikkeisiin osuminen voi olla hankalaa pysähtymättä.

Koska erillisiä painikkeita ei ole, ensimmäistä kertaa käynnistettäessä kello aktivoituu automaattisesti, kun sen kytkee laturiin. Lyhyellä johdolla varustettu laturi ei ole yleismallinen, vaan se kiinnittyy magneetilla kellon pohjaan, ja lataa akun täyteen noin tunnissa. 235 milliampeeritunnin akun akkukestoksi luvataan virallisesti jopa 12 päivää, mutta käytännön testeissä akku loppui noin kymmenen päivän jälkeen.

Smart Band 7 Pro sisältää yli 110 urheilutilaa ja kymmenen erilaista juoksukouluohjelmaa. Tuettuja lajeja ovat perinteisten juoksun ja salitreenin ohella esimerkiksi curling, jousiammunta, zumba, parkour ja varjoliito. Käytännössä lajin valinta tuntuu kuitenkin suurimmassa osassa tapauksista vaikuttavan vain siihen, kytketäänkö GPS päälle vai ei.

Urheilussa rannekkeesta löytyvä personal trainer -toiminto opastaa selkosuomeksi ja kuvaopastein. Mi Fitness-sovelluksen avulla puhelimeen tallentuvat reitti, kuljettu matka, askeleet ja sykealueet. Smart Band 7 Pro on varustettu ympärivuorokautisella jatkuvan mittauksen mahdollistavalla optisella sykesensorilla, ja sen voi asettaa esimerkiksi antamaan hälytyksen, mikäli veren happisaturaatio eli SpO2-taso putoaa liian matalaksi. Mi Fitness laskee myös PAI-arvon, joka on arvio käyttäjän yleisestä aktiivisuudesta.

Sykeseurannan tarkkuus vaikutti tarkalta, eivätkä tulokset olleet esimerkiksi juoksulenkillä kovin kaukana sykevyön antamista verrokkituloksista. Salitreenissä ranteesta mittaava sensori ei pysynyt nopeiden sykevaihteluiden perässä, mikä on toki varsin yleistä.

Sykeseurantaa hyödynnetään myös unenlaadun mittaamisessa, ja toiminto vaikutti yllättävänkin tarkalta. Kello osasi kertoa nukahdus- ja heräämisajat sekä eritellä yön eri univaiheet uskottavasti. Koska kellon akkukesto on kohtuullisen pitkä, on uniseurannasta oikeasti hyötyä, sillä laitetta ei tarvitse ladata joka yö.

Vedenkestävässä (5 ATM) laitteessa on paikannuksen ja reittiseurannan mahdollistava sisäänrakennettu satelliittipaikannusjärjestelmä (GPS, BeiDou, GLONASS, Galileo ja QZSS), ja rannekkeen kanssa uskaltaa hyvin myös uida. Paikannus lukittui yleensä nopeasti ja tulokset ovat kohtuullisen hyvin linjassa iPhone 12 minin antamien matkamittausten kanssa.

Sovelluksien puolesta mukana on vain herätyskellon, säätiedotteen, puhelimen etsintätoiminnon, puhelimesta kuuluvan musiikin hallinnan, kalenterin, sekunti- ja herätyskellon sekä taskulampun kaltaisia perustoimintoja, eikä lainkaan kolmansien osapuolien sovelluksia. Näin esimerkiksi navigaatiosovelluksien tai musiikin striimaukseen käytettävien sovellusten käyttäminen ei ole mahdollista.

Smart Band 7 Pro’n kanssa kilpailevat muun muassa aiempi Smart Band 6 (kirjoitushetkellä edullisin hinta n. 40 €), Watch Fit 2 Active (noin 100 €) ja Galaxy Watch4 BT (noin 150 €). Smart Band 7 Pro’n myyntipakkaukseen kuuluvat itse rannekkeen lisäksi vain latausjohto ja ohjekirja. Pakkauksen avaamisesta tulee hieman halpa vaikutelma, sillä ranneke on suljettu muovipussiin, siinä missä monien muiden älykellojen kohdalla pakkauksen ulosantiin on panostettu enemmän.

Smart Band 7 Pro yhdistyy puhelimeen Bluetooth 5.2 LE:n avulla, mutta ei tue mobiilimaksamiseen vaadittua NFC:tä. Älykello tukee sekä iOSia että Androidia Mi Fitness -kumppaniohjelman kanssa, jonne liikuntasuoritteet, unen laadun mittaukset ja muut kerätyt tiedot kerätään.

Sovellus esittää urheilusuoritteista tärkeimmät tiedot, kuten sykekäyrän, reittiviivan ja nopeuden. Ne esitetään kuitenkin yksittäisinä tietoina, eikä sovellus esimerkiksi anna kokonaiskuvaa harjoituksen rasittavuudesta, tai kerro kuinka käyttäjän tulisi palautua. Tiedot suorituksista on kuitenkin onneksi mahdollista siirtää kolmansien osapuolten sovelluksiin, kuten Stravaan.

Muuten Mi Watch on visuaalisesti mukavan minimalistinen ja selkeä. Sovelluksesta voi esimerkiksi hallita, mitkä muut sovellukset saavat lähettää käyttäjälle ilmoituksia. Ilmoituksia voi lukea kellon näytöltä, mutta niihin ei ole mahdollista vastata. Ilmoituksen kuittaaminen kellosta ei myöskään kuittaa sitä puhelimesta. Ilmoituksien ilmoitusääni on sekin tarpeettomankin voimakas, ja vieressä istuja huomaa uuden viestin siinä missä käyttäjäkin.

Ainakin ohjelman iOS-versio tuntuu kuitenkin hiomattomalta, sillä useassa kohtaa vastaan tuli vielä kiinankielistä tekstiä, sekä sovelluksen että älykellon päästä. Esimerkiksi sovellukseen kirjautuminen ei meinannut sujua, kun salasanan asettaminen antoi vieraskielisen virheviestin. Lopulta selvisi, että salasana ei täyttänyt sille annettuja ehtoja.

Kokonaisuudessaan Xiaomi Smart Band 7 Pro tuntuu hieman väliinputoajalta. Se ei tarjoa merkittävästi enempää ominaisuuksia kuin vaikkapa edeltävä, reilusti alle 50 euroa maksava Smart Band 6, mutta se ei varsinkaan ulkonäkönsä puolesta yllä tavallisten älykellojen tasalle. Mikäli haluaa hyvin kevyen mutta silti perinteisiä aktiivisuusrannekkeita hieman kattavammat ominaisuudet tarjoavan kellon, voi valinta silti olla järkevä.

Hyvää

 • Erittäin keveä
 • Kattavat terveystoiminnot
 • Hyvälaatuinen näyttö

Huonoa

 • Hintaistaan halvemman näköinen
 • Mi Fitness -sovelluksen hiomattomuus
 • Ei standardilaturia

Tärkeimmät tekniset tiedot Xiaomi Smart Band 7 Pro

 • Hinta: 129 €
 • Mitat: 45 x 28,8 x 11 mm
 • Näyttö: 1,64″ AMOLED (456 x 280 pikseliä)
 • Akku: 235mAh
 • Yhteydet: GPS, Bluetooth 5.2 LE, WiFi 2,4 GHz & 5 GHz
 • Syke- ja SpO2-mittaus
 • Vedenkestävyys: 5 ATM
 • Järjestelmävaatimukset: Android 6.0 tai uudempi, iOS 10 tai uudempi

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat