Uusimmat

Testi Langattomat Bose QuietComfort Earbuds II -kuulokkeet – Nappikuulokkeiksi aivan erinomainen vastamelutoiminto

14.12.2022 19:00 Kai Taipale

Vastamelu, tai pikemminkin sen vajavaisuus, on ollut yksi nappikuulokkeiden akilleen kantapäistä. Bosen uusimmat QuietComfort Earbuds IIvastamelunapit todistavat, ettei näin tarvitse olla. Kokonaisuuteen mahtuu silti muutamia lapsuksia, jotka himmentävät kokonaisuutta.

Bose QuietComfort Earbuds II julkaistiin syyskuussa, ja ehtivät myyntiin saman kuukauden aikana. Kuulokkeet kuuluvat selvästi hintavimpaan luokkaan, sillä niillä on hintaa 300 euroa. Bose QuietComfort Earbuds II -kuulokkeilla ei ole kilpailijoista varsinaisesti pulaa, sillä laadukkaita vastamelunappeja löytyy esimerkiksi Bowers & Wilkinsin, Sennheiserin ja Sonyn valikoimista.

Kuulokkeet edustavat nappeja, joista suurin osa asettuu korvaan ja korvakäytävään. Ulkopuolella on vain lyhyt nysä, joka osoittaa kohti käyttäjän kasvoja. Kuulokkeet onkin muotoiltu edeltäviä QuietComfort Earbuds -malleja pienemmiksi. Ulkomittoja on kutistettu noin kolmannes, ja yhdellä kuulokkeella on painoa vain hieman yli kuuden gramman verran. Kuulokkeille ilmoitetaan IPX4-luokituksen mukainen hien- ja vedenkestävyys. Värit ovat testiversiota edustava musta (Triple Black) ja toisena vaihtoehtona on saatavissa valkoinen (Soapstone).

Myyntipakkauksessa on itse kuulokkeiden ja latauskotelon lisäksi kolme paria sovitteita (pieni, keskikokoinen, suuri), kolmet erikokoiset evät (joita Bose itse kutsuu vakausnauhoiksi), 30 senttimetrin mittainen USB-A – C -kaapeli sekä pikaopas.

Yhteydet hoituvat Bluetooth uuden 5.3-version kautta, mutta koodekkituki kattaa vain SBC:n ja AAC:n. AptX HD:n tai LDACin kaltaisten laadukkaampien koodekkien tuki loistaa poissaolollaan.

Istuvuutta on mahdollista muokata tavanomaista enemmän. Sovitteita on tyypilliset kolme eri kokoa, mutta niiden lisäksi on käytettävissä kolme erilaista evää, joilla kuulokkeelle saa lisätukea korvalehdestä. Näitä onkin hyvä kokeilla erilaisina yhdistelminä, jotta juuri omaan korvaan istuvin yhdistelmä löytyy. Omassa käytössä paras istuvuus muodostui suurimman evän ja keskikokoisen sovitteen yhdistelmästä.

Oikeaa yhdistelmää hakiessa huomaakin heti, että kuulokkeen asettaminen korvaan vaatii sopivan pyörähdyksen. Tulppaava osa kiepautetaan korvakäytävään, ja samalla siiveke asettuu korvalehden sisällä, niin että se tarjoaa selvää lisätukea.

Kerran löytynyt yhdistelmä tarkoittaa sitä, että tukevasti paikalle asetettu nappi myös pysyy korvassa miellyttävän tukevasti. Asetettaessa nappia korvaan kuuluu kuulokkeista myös eräänlainen imuääni, joka antaa hyvin esimakua vastamelun tehosta. QuietComfort Earbuds II -kuulokkeissa onkin CustomTune-toiminto, jonka avulla kuulokkeiden ääni ja melunvaimennus pyritään muokkaamaan vastaamaan jokaisen korvan muotoa. Siinä kuulokkeet lähettävät korvaan äänisignaalin, jonka palautumista analysoidaan mikrofoneilla. Korvakohtainen säätö tehdään sitten tämän perusteella.

Itse käytin nappeja vain tehokkailla kävelylenkeillä, mutta varovainen pikapyrähdysten perusteelle tehty arvio olisi, että nämä saattaisivat toimia myös kevyessä lenkkikäytössä. Oma haasteensa tulee kuitenkin siitä, että napit hikoavat korvissa tavanomaista enemmän, mikä omassa tapauksessa vaikutti nimenomaan vasemman korvan napin pysymiseen paikalla. Sopivasti hiottuaan nappi pyrki nousemaan ja vaihtamaan hiljalleen asentoaan väärään suuntaan. Varsinaista putoamisvaaraa ei syntynyt, mutta tarve asennon korjailuun kylläkin.

Kotelo ei edusta aivan samaa laatutasoa kuin itse napit. Se on nykymittapuulla kookkaan puoleinen, ja sen pintaan jää herkästi sormenjälkiä. Myös kansi on hieman heppoinen, vaikka pysyy kohtuullisen hyvin kiinni. Latauksen merkkivalo löytyy Bose-logon yläpuolelta, ja USB-C-liitäntä pohjasta. Kiiltomusta sisus näyttää ulkokuorta hienostuneemmalta, ja napit sujahtavat paikoilleen napakasti, ja myös pysyvät koloissaan koteloa ravistelemalla. Yhdistämiseen käytettävä painike on sijoitettu kotelon taakse.

Puhelimeen voi ja kannattaa asentaa Bose Music -mobiilisovellus. Sen myötä saa käyttöön taajuuskorjaimen, joka on kylläkin vaatimattoman puoleinen. Sillä voi säätää vain karkeasti basso-, keski- ja diskanttiääniä. Esiasetuksia on kolme. Tämäkin on toki silti parempi kuin ei ollenkaan säätömahdollisuuksia, kuten kuunteluarvioissa todetaan. Sovelluksen voi parittaa useamman laitteen kanssa, mutta yhtäaikaista yhteyttä ei tueta.

Kuulokkeiden ulkopinnan taso toimii äänenvoimakkuuden säätöön, mutta myös perustoimintojen ohjaukseen. Aivan täydellisesti tämä ei käytössä toiminut, sillä komentojen perillemenossa oli takeltelua pitkin muutaman viikon testijaksoa. Ongelmana tätä ei tarvitse pitää, mutta pienenä kiusana kuitenkin.

Äänenlaadun pureskelu voidaan aloittaa kuulokkeiden todellisesta helmestä eli vastamelusta. Itse en tätä ennen ole kertaakaan törmännyt nappeihin, joiden vastamelun teho ylittää keskitasoisen kuppikuulokkeen vastamelun kyvyt. Bose QuietComfort Earbuds II -kuulokkeet sen kuitenkin tähän kykenevät.

Nappeja kuunneltiin useamman kerran lentokoneessa verraten niitä myös suhteellisen kalliisiin, vastamelutoiminnon sisältäviin kuppikuulokkeisiin – joka kerta Bose vei kuitenkin pidemmän korren. Edelleen huippuluokan kuppikuulokkeet, esimerkiksi Sonylta tai Bosen omasta valikoimasta, kykenevät torppaamaan taustamelua vieläkin tehokkaammin, mutta napeiksi nämä ovat tässä suhteessa erinomaiset. Ihailtavaa on nimenomaan se, että melua leikataan myös keskialueelta ja myös korkeammilta taajuuksilta, joten epätoivottu meteli pysyy poissa korvista kiitettävän hyvin.

Vastamelun hämmentävin piirre on puolestaan se, että toiminto on käytännössä aina päällä. Toki tarjolla on läpikuuluvuustila (Aware Mode), joka mahdollistaa käytön myös ympäristössä, josta äänet on syytä kuulla. Kuulokkeissa on siis aina käytössä jonkinlainen vastamelu ja sen mukainen äänen prosessointi. Tämä on piirre, joka voi olla liikaa luonnollisinta ääntä arvostavalle käyttäjälle.

Kummassakin kuulokkeessa on neljä mikrofonia. Ne ajoivat hyvin asiansa myös puhelukäytössä, eikä vastapuolella tullut soraääniä, muttei mitään erityisiä kehujakaan. Taustamelua mikrofonit kuitenkin häivyttävät tavallista tehokkaammin.

Pieniä häiriöitäkin kuulokkeet paljastivat testin aikana. Esimerkiksi aika ajoin toinen nappi saattoi musiikin tauottamisen jälkeen yksinkertaisesti lopettaa toiston. Tilanteen sai korjattua ottamalla kuuloke pois korvasta ja asettamalle se yksinkertaisesti uudelleen paikalleen. Tätä tapahtui ahkerammassa käytössä käytännössä päivittäin.

Bose Music -Android-appi ei sekään ainakaan Android-laitteilla tuntunut erityisen vakaalta, vaan sitäkin sai käynnistellä uudelleen lähes joka käyttökerralla. Kuulokkeet kuitenkin löytyivät sovellukseen kohtuullisen varmasti ja nopeasti, joten tämäkin ongelma oli riittävän nopeasti korjattavissa. Tässä hintaluokassa voisi silti odottaa sovellukselta vakaampaa käytöstä.

Kuulokkeiden ääniprofiili onkin oletuksena hyvin bassovoittoinen – jollekin voisi tulla mieleen jopa JBL:n ominaissoundi. Omaan makuuni tämä on hiljaisessa ympäristössä liian värittynyt, mutta tässä kohdassa vaatimatonkin taajuuskorjain auttaa. Bassoista voi tällöin leikata reippaasti pois. Lisää tasapainoa saa myös leikkaamalla vähän korkeista äänistä. Tämän jälkeen ääntä kärsii kuunnella myös hiljaisemmissa oloissa. Kovemmassa taustamelussa oletusprofiili toimii paremmin, mutta silloinkin bassokorostukset voivat hetkittäin häiritä.

Hyvää äänessä on kuitenkin se, että säädettynä siitä löytyy mukavasti yksityiskohtia, eikä matalia ääniä lukuun ottamatta äänissä ole käyttöä häiritseviä vääristymiä.

Akkukestoksi Bose QuietComfort Earbuds II -kuulokkeille ilmoitetaan kuusi tuntia. Vastamelu on aina päällä, joten akkukestoa ei voi pidentää ottamalla toiminto pois päältä. Käytännön testissä lupaus jopa ylittyi, sillä akkukesto ylti kuuteen tuntiin ja 45 minuuttiin. Tätä voi pitää oikein mainiona suorituksena. Kotelosta on luvassa vielä kolme lisälatausta, joten kokonaiskäyttöaika yltää yli 25 tuntiin.

Jos nappikuulokkeilta hakee tehokasta aktiivista vastamelua, ovat Bose -napit erinomainen valinta. On harvinaista, että nappikuulokkeet yltävät tehokkaampaan melunpoistoon kuin monet kuppikuulokkeista. Sitä voi pitää likipitäen ihmeenä. Siksi näissä napeissa saa niiden kalliille hinnalle myös kohtuullisen vastineen.

Itse olen tottunut käyttämään sekaisin nappi- ja kuppikuulokkeita, mutta esimerkiksi lentokoneeseen valinta on lähes poikkeuksetta kohdistunut kuppimallisiin niiden tarjoaman riittävän tehokkaan vastamelun ansiosta. Bose QuietComfort II onnistui ensimmäistä kertaa kääntämään tilanteen nappien puolelle. Vaikka edelleen kuppikuulokkeilla voi päästä luonnollisempaan äänentoistoon ja pitkään akkukestoon, koukuttaa pienuuden mukanaan tuoma kätevyys.

Sovelluksen satunnaisesta epävakaudesta, liioittelevasta bassotoistosta, vastamelutoiminnon jatkuvasta päällä olosta ja kolhosta kotelosta voi kuitenkin antaa pyyhkeitä. Erityisesti ulkoisesti halvan oloinen latauskotelo on kooltaan nykyisten laatunappikuulokkeiden luokassa turhan iso. Eikä se edes tue langatonta latausta, joka on sekin tässä hintaluokassa ikävä yllätys.

Kovasta hinnastaan ja selkeistä ongelmistaan huolimatta Bose QuietComfort Earbuds II -kuulokkeet ansaitsevat Muropaketti suosittelee -lätkän nimenomaan pienikoiseksi poikkeuksellisen tehokkaana vastamelukuulokkeena, kunhan ei odota ääneltä absoluuttista luonnollisuutta.

Hyvää

  • Erinomaisen tehokas vastamelu
  • Nappien laatutuntuma
  • Akkukesto
  • Riittävän kevyt ja kompakti kuuloke

Huonoa

  • Kotelon koko ja pintaviimeistely
  • Vastamelua ei saa pois päältä
  • Bassovoittoinen ääni
  • Ajoittaiset käyttöhäiriöt
  • Ei useamman laitteen yhtäaikaista käyttöä

Tekniset tiedot Bose QuietComfort Earbuds II

  • Hinta: 300 euroa
  • Mitat: 1,72 × 3,05 × 2,24 cm (kuuloke), 5,94 × 6,63 × 2,67 cm (kotelo)
  • Paino: 6,24 g (kuuloke), 59,8 grammaa (latauskotelo)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 6 tuntia (vastamelu aina käytössä), kotelosta kolme lisälatausta
  • Bluetooth, koodekit: v5.3, SBC ja AAC

Suosittelemme

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat