Uusimmat

TaskuMuron ensituntumat Windows Phone Mangosta

26.05.2011 17:51 Juha Kokkonen

WP Mango

Microsoft esitteli tänään Windows Phone -mobiilikäyttöjärjestelmän tulevaa Mango-versiota Helsingin Tennispalatsissa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Myös TaskuMuro oli paikalla ja pääsi tutustumaan syksyllä markkinoille tulevaan uuteen Windows Phone -versioon. Tilaisuudessa esiintyivät mm. Microsoft Suomen liiketoimintajohtaja Vesa-Matti Paananen sekä Windows Phone -osaston johtaja Brandon Watson.

Brandon Watson

Microsoftin Windows Phone -osaston johtaja Brandon Watson kertoi Windows Phone Mangon uusista ominaisuuksista tänään Helsingin Tennispalatsissa.

Tiistaina TaskuMurossa uutisoitujen uusien ominaisuuksien lisäksi tilaisuudessa käytiin läpi mm. Windows Phonen tarjoamia mahdollisuuksia kehitysalustana sekä Marketplace-ohjelmistokaupan näkymiä. Brandon Watsonin mukaan Marketplacesta löytyy tällä hetkellä yli 17000 sovellusta ja määrä kasvaa tällä hetkellä noin tuhannen kappaleen viikkovauhdilla. Rekisteröityneitä ohjelmistokehittäjiä on noin 42 000 ja kehitystyökaluja on ladattu yli 1,6 miljoonaa kertaa 220 eri maassa.

Suomea ja Nokiaa koskevissa kysymyksissä lehdistö sai vastauksen muutamaan askarruttaneeseen yksityiskohtaan. Suomenkielinen lokalisointi on luvassa syksyllä Mango-päivityksen myötä ja käännöstyö on jo lähes valmis. Pääsimme jopa kurkkaamaan Windows Phonen suomenkielistä versiota, mutta kuvia emme siitä saaneet vielä ottaa. Mangon myötä myös Marketplace-ohjelmistokauppa avautuu Suomessa. Nokian karttapalveluiden integrointi Windows Phoneen on työn alla, mutta se ei sisälly vielä Mango-päivitykseen. Watsonin mukaan Microsoft haluaa integroida palvelun mahdollisimman huolellisesti osaksi ekosysteemiä. Nokian mahdollisista etuoikeuksista käyttöjärjestelmän muokkaamisen suhteen Microsoftin edustajat eivät sen sijaan kommentoineet.

WP Mango moniajo

Windows Phone Mangon moniajo toiminnassa. Kuvassa avoimien sovellusten valintaikkuna esikatseluineen.

Tilaisuuden lopuksi TaskuMuro pääsi tutustumaan Mangoon lähituntumalta ja kokemukset olivat positiivisia. Uusi versio tuntui jo yllättävän valmiilta ja esimerkiksi Paananen ja Watson kertoivat käyttävänsä sitä jo omassa puhelimessaan. Eri viestintämuotojen saumaton yhdistäminen toimi mallikkaasti ja sosiaalisten verkkojen hallinta oli myös integroitu onnistuneesti käyttöjärjestelmään. Pienenä miinuksena People Hub sisältää edelleen kaikki sosiaalisten verkkojen kontaktit, eikä niistä voi halutessaan rajata osaa pois näkyvistä. Uudet hakutoiminnot näyttivät helppokäyttöisiltä ja integroituivat sulavasti puhelimen muihin toimintoihin.

Live Tiles -ruutujen toiminnassa oli tapahtunut merkittävä parannus, sillä Mangossa ne pystyvät tarjoamaan huomattavasti monipuolisemmin informaatiota. Lisäksi saman sovelluksen eri toiminnoille oli mahdollista luoda omia ruutuja. Toistaiseksi jäi epäselväksi, saavatko kolmansien osapuolien sovellukset käyttöönsä myös useamman ruudun kokoisia Live Tilesejä. Yksi mielenkiintoisista uusista ominaisuuksista on moniajo, joka tuntui toimivan selkeästi ja nopeasti. Avoinna olevien sovellusten listaan pääsee painamalla pitkään takaisin-näppäintä ja näytölle avautuu sivuttain selattavissa oleva lista esikatseluikkunoita jokaisesta sovelluksesta. Ikkunan sisältö oli päivittyvää sorttia, muttei aivan reaaliaikaisesti. Sovellukset jäävät auki taustalle ajettavaksi, jos niistä poistuu koti-näppäintä painamalla. Paluu-näppäintä painamalla sovellukset puolestaan sulkeutuvat. IE9-selaimen ulkoasu näytti pysyneen pitkälti samana, mutta sen HTML5-taitoja pääsi ihmettelemään muutaman demosivuston avulla.

Ennakkomaistiaisten perusteella Mango maistuu yllättävän hyvälle. Se on erittäin yhtenäisen ja saumattomasti toimivan tuntuinen. Nähdyn perusteella Nokian siirtyminen Windows Phoneen ei siis sittenkään ole välttämättä lainkaan hullumpi veto…

Muropaketin uusimmat