Uusimmat

Testi Avoimen rakenteen Huawei FreeClip ja JBL Soundgear Sense -kuulokkeet – Täysin erilaiset, mutta silti hyvin samankaltaiset

21.04.2024 19:00 Kai Taipale

Langattomat nappikuulokkeet useimmiten toimivat korvassa vähintään jonkinlaisena tulppana. Näin ei ole pakko olla, sillä avoimeen rakenteeseen perustuvia kuulokkeitakin löytyy. Muropaketin testiin otetut Huawei FreeClip ja JBL Soundgear Sense lähestyvät kumpikin avoimuutta hyvin eri tavalla. Tämä näkyy ja kuuluu niin rakenteessa, tyylissä kuin äänenlaadussa.

Siinä missä pääosa nappikuulokkeista pyrkii sulkemaan pois vähintään huomattavan osan ulkopuolisista äänistä, toimivat Huawei FreeClip ja JBL Soundgear Sense pitkälti juuri päinvastoin. Avoimeen rakenteeseen perustuvissa kuulokkeissa ulkopuoliset äänet pääsevät liki esteettä korviin.

Kuulokkeet kuuluvat hieman hinnakkaampaan osastoon. Huawei FreeClip on hinnoiteltu 199 euroon, ja JBL Soundgear Sense maksaa sekin 150 euroa. Kumpikaan ei kuulu siis aivan kalliimpiin langattomiin nappi- tai urheilukuulokkeisiin, mutta eivät ole myöskään erityisen edullisia. Katuhinnat olivat kuitenkin kirjoitushetkellä edullisimmillaan 20-30 euroa suositushintojen alle, mikä kohtuullistaa hintatasoa.

Avoimeen ratkaisuun perustuvia kuulokkeita on muidenkin valmistajien valikoimissa, mutta määrä on häviävän pieni tulppaaviin ratkaisuihin verrattuna. Muropaketti on aiemmin tutustunut esimerkiksi Sonyn vaihtoehtoon.

LUE MYÖS: Testi Sony LinkBuds S -kuulokkeet – Keveyttä ominaisuuksista tinkimättä

Testin kuulokkeet pyrkivät siis yhdistämään kuulijalle sekä toistettavan äänimaailman että ympäröivät äänet. Tämän saavuttamiseksi kummankin ratkaisu on hyvin erilainen.

Huawein rakenne on eräänlainen puristin, joka asettuu korvalehden ympärille.

JBL luottaa rakenteessa perinteisempään sankaratkaisuun, jossa tuki tulee korvalehdestä. Vastaavaa rakennetta on hyödynnetty enemmän urheiluhenkisissä kuulokkeissa. Kuulokeosa asento on säädettävissä kolmeen eri kulmaan.

Kummassakin kuulokkeessa rakenna antaa mahdollisuuden ulkopuolisten äänien kuulemiseen. Ero tämän välillä ei ole suuren suuri, mutta Huawei ei estä sitäkään vähää mitä JBL tekee.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi vain käyttöohjeet ja latauskotelo ja USB-C – USB-C -latauskaapeli.

Myyntipakkauksessa on kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, joka kytketään USB-A – USB-C-kaapelilla. Käyttöohjeiden lisäksi mukana on myös pääpanta, jolla voi liittää kuulokkeet yhteen.

Kummatkin kuulokkeet kulkevat matkassa latauskotelossaan. Kokoero niiden välillä on kuitenkin suorastaan valtava. JBL:n koteloa ei saa järkevästi mahtumaan yhtään pienempään taskuun, vaan se vaatii väljät vaatteet. Mukavimmin kotelo kulkee matkassa jonkinlaisen laukun taskussa.

Huawein tilanne on paljon parempi. Kotelo edustaa nappikuulokkeissa hyvää keskiluokkaa ja se mahtuu hyvin taskuun muotonsa ja kokonsa puolesta. Tämä antaa ensimmäisiä viitteitä siitä, että Huawei on suunnattu monipuoliseen yleiskäyttöön, mutta JBL on pikemminkin sporttihenkinen ratkaisu.

JBL:n käyttöönotossa kiinnittää heti huomiota jäätävän kokoinen latauskotelo. Pelkästään tämä rajaa käytön tilanteisiin, jossa kotelolle on hyvin tilaa kuljettaa sitä mukana. Repussa tai väljässä taskussa se vielä menee, muttei todellakaan tiukkojen housujen taskussa.

Soundgear Sensen kohdalla ei ole myöskään täysin ajateltu silmälasien käyttäjiä. Ohutsankaisten lasien kanssa käyttö vielä onnistuu, mutta paksusankaisten kanssa korvalehden päällä on liikaa massaa. Lasit pitää muutenkin ottaa ensiksi pois, jotta kuulokkeet saa asetettua järkevästi paikoilleen. Rakenne on toteutettu niin, että koukkuosan ja kuulokeosan asentoa voi säätää kolmeen eri asentoon. Näin voi varmistua siitä, että kuuloke tavoittaa sopivasti korvakäytävän suun.

Painoa yhdellä napilla on 5,3 grammaa. Se on kokoon nähden vähän. Käytössä tämä osoittautui oikein kohtuulliseksi, eivätkä kuulokkeet pahemmin paina korvia, mikäli ei siis käytössä ole silmä- tai aurinkolasit. Kovimpaan käyttöön napit voi yhdistää pannalla, jolloin ne saa pysymään vieläkin varmemmin paikoillaan. Kuulokkeilla on myös IP54-luokitus, joten ne kestävät käyttöä pölyisissä olosuhteissa, eikä hiki tai roiskevesikään tuota ongelmia.

Rakenne on toimiva, sillä kuulokkeiden kanssa ei kovin herkästi ilmene kuunteluväsymystä. Useamman tunnin käyttö ei aiheuta tarvetta ottaa kuulokkeita pois korvista. Tämä on selkeästi avoimen rakenteen mukanaan tuoma etu.

Kyseessä on selkeästi JBL-tuote, nimittäin bassotoistoon on kiinnitetty huomiota. Tämä on herkästi avoimen rakenteen heikkous, sillä matalien äänien toisto voi jäädä hyvinkin ohueksi. JBL on kuitenkin onnistunut tuomaan jopa tiettyä napakkuutta ja runsautta matalien äänien toistoon. Tätä avittaa peräti 16,2-millimetrinen kuuloke-elementti. Sekään ei silti pysty ihmeisiin ja aivan alimmat äänet jäävät kyllä toistumatta. Suljettuun rakenteeseen nähden toisto jää kokonaisuudessaan niukemmaksi, mutta omassa luokassaan ratkaisu toimii.

Toisto on muutenkin kohtuullisen tasapainoinen, sillä lauluäänistä saa hyvin selvää, eikä keskialuekaan huku kokonaisuudessa. Kuulokkeet eivät ole mitenkään yltiömusikaaliset, eikä ääni varsinaisesti loista millään alueella, muttei siis ärsytäkään. Se on tässä luokassa hyvä lähtökohta. Ja äänikenttäkin on pikemminkin avara kuin rajoittunut.

Edellinen pätee kuitenkin lähtökohtaisesti kuunteluun sisätiloissa. Ulkoillessa tuulenhuminat, liikenteen äänet ja kaikki muu ulkoinen häly osuu äänikenttään sen verran selkeästi, että tässä käytössä kuulokkeet toimivat parhaiten esimerkiksi podcastien ja taustamusiikin kuunteluun. Äänenvoimakkuutta pitää ulkokäytössä nostaa ehkä kolmanneksella. JBL Soundgear Sense kaipaisikin automaattista äänenvoimakkuustason säätöä ulkokäytössä.

Kuulokkeista vuotaa ääntä myös ulospäin, mutta tämä on marginaalista vaikkapa kännykän kaiuttimesta kuunteluun verrattuna. Hälyisessä ympäristössä tämä ei ole mikään ongelma, mutta hiljaisissa tiloissa tilanne voi olla toinen.

Ulkokäytössä paljastuu myös JBL:n yksi heikkous, nimittäin mikroni ei ole parhaimmillaan vaan tuntuu olevan ongelmissa ulkoisen hälyn kanssa. Hiljaisemmissa oloissa tilanne on parempi.

Kuulokkeissa on myös kosketusohjaus. Toiminnot ovat loogisia. Esimerkiksi oikeaa kuuloketta napauttamalla voi tauottaa ja aloittaa toiston, tuplanapautus siirtää seuraavaan kappaleeseen. Vasemman kuulokkeen napautus puolestaan lisää äänenvoimakkuutta ja tuplanäpäytys vähentää sitä. Käyttöä helpottaa se, että kosketusalueet ovat poikkeuksellisen kookkaat. Suurehko alue toimii myös itseään vastaan, sillä vahinkopainalluksia tulee turhankin herkästi ihan vain kuulokkeiden asentoa korjatessa.

Sovelluksessa on äänelle taajuuskorjaimen esiasetuksia useammalle tyylille, mutta se tarjoaa kiitettävän joustavan oman äänen säätömahdollisuuden. Tämän avulla voi luoda esimerkiksi yhden profiilin ulkokäyttöön, jossa voi korostaa niitä taajuuksia, jota haluaa kuunnella.

Tukee kahden laitteen samanaikaista yhdistämistä.

Akkukestoksi lupaillaan kuusi tuntia, ja latauskotelo tarjoaa vielä 18 tunnin edestä lisävirtaa. Vartin pikalataus antaa valmistajan mukaan kuulokkeille jopa neljä tuntia lisää käyttöaikaa.

JBL piti lupauksensa ja ylittikin sen. Käytännössä kuulokkeilla päästiin seitsemän tunnin ja muutaman minuutin kuunteluaikaan. Eli selvästi yli luvatun. Kotelosta tankattuna pääsee siis helposti yli 20 tunnin kokonaisaikaan.

Kuten jo muotoilu ja rakenne paljastaa, on Huawei FreeClip aivan eri linjoilla mitä JBL. Kuuloke on kooltaan pienempi, mutta myös rakenteeltaan aivan eri maasta.

Kuulokkeiden erikoisuutta korostaa se, että ne koostuvat kolmesta pääosasta, joille valmistaja on antanut lennokkaat nimet: Comfort Bean, Acoustic Ball ja C-bridge.

Käytännössä Acoustic Ball on korvan eteen tuleva varsinainen kuulokeosa, Comfort Bean toimiin tavallaan sen vastapainona ja C-bridge yhdistää nämä kaksi ja toimii samalla eräänlaisena jousipuristimena. Jälkimmäinen on valmistettu nikkelititaanista, jolla haetaan keveyttä ja kestävyyttä.

Kumpikin kuuloke oli aktiivikäytössä reilun kolmen viikon jakson, joten kestävyydestä on vaikea sanoa mitään, mutta yllättävän käyttömukavaksi rakenne osoittautui. Vähän korvan muodosta riippuen paras kohta löytyy kokeilemalla. Itse hain parasta sijaintia yhden kuuntelusession ajan, mutta sen jälkeen kuulokkeen osasi asettaa haluttuun kohtaan.

Käyttömukavuutta lisää se, että nappi painaa vain 5,6 grammaa. Rakenne tekee vielä sen, että käytössä se tuntuu jopa kutakuinkin samanlaisia, korvakäytävään asettuvia nappeja kevyemmältä.

Siinä missä tavalliset napit ottaa mielellään pois hetkeksi viimeistään parin tunnin kuuntelun jälkeen, piti Huaweita paikoillaan useammankin tunnin. Nämä ovat ainoat kuulokkeet, jotka oikeasti ovat unohtuneet korviin, sillä niiden olemassa oloa ei vain aina huomaa. Huawein ehdoton valtti on siis käyttömukavuus. Silmänlasien käyttökään ei ole niiden kanssa mikään ongelmat

Napit näyttävät keskenään identtisiltä, ja tavallaan ne sitä myös ovat. Ei nimittäin ole väliä kumman napeista sijoittaa kumpaan korvaan. Tämä toimi myös käytännössä, sillä stereokuvassa ei havaittu mitään aitoja ongelmia. Kuulokkeet aloittavat toiston siitä korvasta missä ne viimeksi olivat, mutta jos sattuu asettamaan ne päinvastoin, tilanteen saa korjattua vain päätä kallistamalla. Epäilyttävän kuuloinen toiminto hoiti hommansa, ja testijaksolla ei kertaakaan ajauduttu tilanteeseen, jossa kanavat olisivat selvästi väärinpäin.

Kuulokkeissa käytetään kahteen magneetin perustuvaa kaiutinelementtiä. Sen myötä kuulokkeiden kerrotaan vähentävän myös äänivuotoa. Osittain tämä voi pitää paikkansa, mutta äänet kuuluvat kyllä hiljaisissa oloissa selvästi myös kuuntelijasta poispäin. Hiljaiseen toimistoon ei tätä ratkaisua kannata harkita. Samaa pätee toki JBL-kuulokkeisiin.

Muilta osin kompaktissa kotelossa majaileva FreeClip osoittautui melko harmittomaksi tapaukseksi. Äänessä ylivoimaisesti selkeimmin pääsee esiin ylärekisteri ja keskiäänet. Matalat äänet eivät aivan täysin loista poissaolollaan, mutta vaatimattomiksi ne jäävät. Hiljaisissa sisätiloissa alemmat keskiäänet toistuvat vielä kohtuullisella tasolla, mutta kun häly ympärillä lisääntyy, myös toisto jää hyvin ohueksi. Ulkona tai muuten meluisissa paikoissa kuuntelu kääntyikin mieluummin podcastien puoleen. Myös puhelukäytössä äänet toistuvat järkevästi.

Samaan tapaan kuin JBL, kaipaisi myös Huawei jonkinlaista äänenvoimakkuuden automaattisäätöä. Nyt vähänkin vaihtelevammissa olosuhteissa äänenvoimakkuuden säätäminen on jatkuvaa, eikä tämä edes onnistu suoraan napeista, vaan vaatii toistavan laitteen käsittelyä. Ongelman voi kiertää tauottamalla toiston kovimman taustamelun ajaksi, mutta tämäkään ei ole kovin käytännöllinen ratkaisu.

Huawei tukeutuu kuulokkeissaan AI Life -mobiilisovellukseen. Se on toimiva, mutta myös kohtuullisen pelkistetty. Tarjolla on akun tilan lisäksi tieto siitä, mihin laitteisiin kuulokkeet ovat kytkeytyneinä. Äänelle on perustilan lisäksi kolme esiasetusta (Kohotus, diskanttitehostus ja Ihmisäänet), muttei erillistä taajuuskorjainta. Kuulokkeet tukevat kahden laitteen samanaikaista yhdistämistä.

Sovelluksen kautta onnistuu myös kuulokkeiden asetusten muokkaaminen, kuulokkeiden etsiminen äänimerkin avulla ja eleiden muokkaaminen. Eleohjaus on niukka, sillä käytössä on vain kaksois- tai kolmoisnapautus, ja valittavia toimintoja todella niukasti. Tämä kun yhdistyy siihen, että napautusten perille meno vaatii välillä melkoista määrätietoisuutta, on ohjaaminen helpompaa suoraan sovelluksesta. Ehdottomasti onnettominta on se, ettei äänenvoimakkuutta voi ollenkaan säätää kuulokkeista – tämä on kuitenkin nykykuulokkeiden yksi perustoiminnoista.

Akkukestoksi lupaillaan kahdeksan tuntia, ja latauskotelo tarjoaa vielä 28 tunnin edestä lisävirtaa. Testien perusteella virtaa riittää melkein luvatuksi ajaksi. Testijaksolla napeilla voi kuunnella ilman välilataus hieman yli seitsemän tuntia, joten kokonaiskesto kotelon kanssa riittää yli 30 tunnin kuunteluun. Tätä voi pitää oikein hyvänä tuloksena. Tyhjä akkukotelo latautui täyteen alle tunnissa kaapelia käytettäessä. Tuettuna on myös langaton lataus, mutta se on selvästi hitaampi vaihtoehto.

Mihinkään analyyttiseen kuunteluun tai musiikin äärimmäiseen nautiskeluun ei kumpaakaan mallia voi suositella, mutta kevyeen (tausta)kuunteluun kuulokkeiden keveys, helppous ja vaivattomuus on omiaan. Kummankin mallin kanssa on kuitenkin hyvä huomioida se, ettei ratkaisu oikein toimi pipoa käytettäessä, sillä rakenne ohjaa kuulokkeet huonoon asentoon, tai niihin välittyy hankaavia ääniä – tässä käytössä perinteiset napit ovat etevämpiä.

Kummatkin kuulokkeet osoittautuivat omalla tavallaan mielenkiintoiseksi tuttavuudeksi. Erityiskiitosta ne ansaitsevat käyttömukavuudestaan. Aika kovasta hinnastaan huolimatta napit ovat hyvä varteenotettava vaihtoehto käyttäjille, jotka eivät pidä vastamelukuulokkeista tai korvakäytävän tukkivista malleista, vaan arvostavat ilmavuuden ja käyttömukavuuden silkan äänenlaadun edelle. Tarkkaa ja tiukkaa sointia etsivien kannattaa edelleen kääntää katseensa tulppaavien mallien suuntaan.

Kuten voi päätellä, aivan kaikkeen tai kaikille nämä kuulokkeet eivät sovi. Jos kuuntelee paljon puhevetoista ohjelmaa tai on paljon puhelimessa, niin Huawei FreeClip toimii erittäin hyvin, varsinkin jos haluaa laittaa ne työpäivän aluksi päähän ja pitää käytännössä koko päivän läpi. Mukavuus riittää siihen, ja akkukestokin riittää kutakuinkin tavanomaiseen työpäivään. Jos käyttö on enemmän treenivetoista, mutta haluaa silti tiedostaa hyvin ympäristönsä, niin JBL Soundgear Sense hoitaa hommansa ja akkukestokin riittää pidempiin vetoihin.

Kaksikosta JBL on tavanomaisempi, ääneltään tasapainoisempi ja kuuloke on edullisempi valinta, mutta samalla kuulokkeet ovat vähemmän mukavat käyttää, varsinkin jos käyttää aurinko- tai silmälaseja. Huawei on tästä kaksikosta näyttävämpi, erikoisen omanlaatuinen, mutta samalla erittäin mukava käyttää, mutta hinta on äänenlaatuun nähden vähän kova.

Hyvää Huawei

  • Erittäin käyttömukavat
  • Ei kuunteluväsymystä
  • Kompakti latauskotelo
  • Toimivat myös silmälasien kanssa
  • Akkukesto kokoon nähden

Huonoa Huawei

  • Ohueksi jäävä ääni
  • Äänenvoimakkuutta ei voi säätää napeista

Hyvää JBL

  • Pysyvät tukevasti korvissa
  • Ei kuunteluväsymystä
  • Hinnan ja ominaisuuksien suhde
  • Äänenlaatu varauksin ja rakenne huomioiden

Huonoa JBL

  • Iso latauskotelo
  • Turhankin herkkä kosketusohjaus
  • Ei parhaimmillaan silmälasien kanssa

Tärkeimmät tekniset tiedot JBL Soundgear Sense

  • Hinta: 149 €
  • Elementin halkaisija: 16,2 mm
  • Ilmoitettu taajuusvaste: 20 – 20 000 Hz
  • Paino: 5,3 g (kuuloke), 68 g (kotelo)
  • Mikrofonit: 4
  • Akkukesto, ilmoitettu: enintään 6 h (24 h kotelon kanssa)
  • Tuetut koodekit: AAC, SBC
  • Yhteydet: Bluetooth 5.3 (A2DP, HFP, AVRCP)
  • Sovellustuki: iOS, Android (JBL Headphones)
  • Muuta: IP54-luokitus, USB-C-latausliitäntä

Tärkeimmät tekniset tiedot Huawei FreeClip

  • Hinta: 199 €
  • Elementin halkaisija: 11 mm
  • Ilmoitettu taajuusvaste: 20 – 20 000 Hz
  • Paino: 5,6 g (kuuloke), 46 g (kotelo)
  • Mikrofonit: 6 (4 + 2 luujohdemikrofonia)
  • Akkukesto, ilmoitettu: enintään 8 h (36 h kotelon kanssa)
  • Tuetut koodekit: AAC, SBC, L2HC (jälkimmäinen vain EMUI 13 tai uudempi)
  • Yhteydet: Bluetooth 5.3 (A2DP, HFP, AVRCP)
  • Sovellustuki: iOS, Android (AI Life)
  • Muuta: IP56-luokitus (kuulokkeet), USB-C-latausliitäntä

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat