Uusimmat

Testi Sony LinkBuds S -kuulokkeet – Keveyttä ominaisuuksista tinkimättä

27.07.2022 20:00 Osku Kannisto

Sony LinkBuds S -kuulokkeiden suunnittelussa kantavana teemana ollut kokopäiväinen käyttö. Kevyet kuulokkeet eivät paina korvissa, eikä ominaisuuksistakaan ole tingitty. Akkukesto riittää latauskotelon avittamana koko päivään ja äänenlaatu sekä vastamelu ovat laadukkaat. Kuulokkeet soveltuvat aktiiviselle käyttäjälle, joka nauttii musiikista joka paikassa.

Sony LinkBuds S -kuulokkeet ovat jatkoa kevään LinkBuds-sarjalle, jota ne laajentavat aktiivisella vastamelulla. Kahdensadan euron hintaluokasta hyviä kilpailijoita löytyy runsaasti, kuten Apple AirBuds 3, Jabra Elite 7 Pro, JBL Tour Pro+tws, Jaybird RUN XT sekä Sonyn oma WF-1000XM4 -malli. Tästä hintaluokasta löytyy jo monet valmistajien lippulaivat tinkimättömillä ominaisuuksilla, joten kuulokkeilta sopii odottaa paljon.

Paketista löytyy neljät eri koon silikonitulpat, ohjekirja sekä lyhyt USB-C-kaapeli latausta varten. Paketti on valmistettu kokonaan kartongista ja soveltuu kierrätettäväksi.

Kuulokkeiden muotoilussa kiinnittää huomion korvakäytävän juurelle sijoittuvaan palloniveleen sekä kookkaaseen akkuosaan. Isohko koko ei onneksi heijastu painoon, joka on saatu ilahduttavan kevyeksi (4,8 g) laadukkaan tuntuisen muoviviimeistelyn avulla.

Molempien kuulokkeiden ulkopinnasta löytyy mikrofonit, joita hyödynnetään puheluissa ja vastamelussa. Sisäpuolella on läsnäoloanturit ja latauspäät.

Kuulokkeet asetetaan korviin ylhäältä pujottamalla ja kääntämällä tulppaosa korvan sisälle. Ulko-osa jää korvan sisään ja saa tukea ulkokorvalta. Yleisesti kuulokkeet asettuvat paikoilleen vaivattomasti ja tukevasti.

Käytössä tuli vastaan yllättävä ongelma. Testaajan korvissa kuulokkeet alkoivat napsua lämpöisellä säällä kävellessä. Ongelma johtunee korvan lämmöstä ja hiestä sekä silikonitulppien ohuudesta. Ongelman ratkaisu vaati kuulokkeiden työntämistä syvemmälle korvaan säännöllisin väliajoin. Muuten kuulokkeet soveltuvat hyvin liikkumiseen IPX4-suojauksensa puolesta kestäen satunnaiset roiskeet.

Äänenlaadullisesti LinkBuds S:t pärjäävät hyvin. Ääni on neutraali ja yllättää tarkkuudellaan. Yksityiskohdat musiikista kuulee vaivattomasti rauhallisessa kuuntelupaikassa. Äänimaailma on avara ja soittimet kohdistuvat äänikuvaan tyydyttävästi. Toiston tukevuus riittää äänekkääseen ympäristöön ongelmitta, ja bassokulut pääsevät ansaitsemaansa rooliin musiikissa ylikorostumatta.

Äänenmaailman kireyteen kiinnittää huomion pitkässä käytössä. Yksityiskohtainen ääni on alussa erittäin miellyttävä, mutta taustamusiikkia kuunnellessa töitä tehdessä, sointi alkaa rasittaa korvia. Ongelma korostui vauhdikkaammalla musiikilla. Kevyellä musiikilla korvat jaksoivat ongelmitta useidenkin tuntien kuunteluja.

Diskanttisen kireään ääneen sopeutuu siedätyksellä, mutta monet kuuntelijat arvostavat lämpimämpää soundia. Vaihtoehtoisesti ongelmaa voi keventää vaimentamalla diskantteja taajuuskorjaimella.

Kilpailijoista poiketen kuulokkeet tukevat yhteensopivien laitteiden kanssa Sonyn omaa LDAC-koodausta, jonka avulla voi langattomasti nauttia musiikista isommalla bittivirralla ja hi-res-erottelulla.

Avoimista LinkBuds-kuulokkeista poiketen S-mallin erikoisuus on aktiivinen vastamelu. Vastamelussa on hyödynnetty kiiteltyjen, Muropaketinkin testaamien Sony WF-1000XM4-kuulokkeiden tekniikkaa, mikä tuottaa varsin hyvän lopputuloksen.

Kuulokkeet poistavat tasaiset huminat tehokkaasti eikä lähikeskusteluistakaan saa selvää musiikkia kuunnellessaan. Äänenvoimakkuutta voi pitää selkeästi alemmalla tasolla kuin peruskuulokkeilla kuuntelukokemuksen kärsimättä.

Vastamelun aisaparina kuulokkeissa on läpikuuluvuustila. Sitä käyttämällä ulkoisia mikrofoneja hyödynnetään ympäröivien äänten tuomiseksi äänikuvaan – mikä vastaa alkuperäisten LinkBudsien päätarkoitusta. Tila toimi parhaiten hiljaista taustamusiikkia kuunnellessa, ja mahdollisti kätevästi kanssakäymiset kaupan kassalla sekä lyhyet keskustelut kaverien kanssa.

Sonyn Headphones Connect -mobiilisovelluksesta löytyy paljon asetuksia. Taajuuskorjaimen esiasetusten ohella ääntä voi muokata manuaalisesti viisiportaisesti. Lisäksi ympäristön äänten läpikuuluvuutta sekä äänikuvaa omien korvien analysoinnin perusteella voi optimoida.

Automaattisten toimintojen käyttöä ei testien perusteella voi varauksetta suosittaa. Vaimennettuun puhetilaan siirtyminen sekä GPS-paikkatietoihin perustuvat toimintatilat tuntuivat oudoilta ja hämäsivät käytössä.

Kuulokkeita voi ohjastaa suoraan ulkopintoja koskettamalla, mikä osoittautui erittäin toimivaksi vaihtoehdoksi. Vastamelun ja läpikuuluvuustilan välillä siirtyminen nopeasti kuuloketta koskettamalla on toimiva ratkaisu. Toimintoja voi muokata omien tarpeiden mukaan.

Akkukesto on luotu riittämään pitkäänkin päivään aktiivisessa käytössä. Vastamelulla musiikkia voi kuunnella kuusi tuntia yhtäjaksoisesti ja kotelosta lataamalla saa vielä neljätoista tuntia lisäkestoa. Luvattu käyttöaika toteutui myös testeissä. Ilman vastamelua kuunteluajan voi kasvattaa yhdeksään tuntiin.

LinkBuds S -nappikuulokkeet jättivät pienistä ongelmistaan huolimatta erittäin positiivisen vaikutelman. Kevyisiin kuulokkeisiin tuli tartuttua aina tilaisuuden tullessa ja ne loistivat joukkoliikenteessä kulkiessa ja töitä tehdessä. Kuulokkeiden vahvuuden ovat vaivaton käyttö sekä laadukkuus, joka heijastuu toimintavarmuutena ahkerassa käytössä.

Hyvää

 • Kevyet
 • Tarkka ääni
 • Hallinta kuulokkeista

Huonoa

 • Äänen kireys varauksin
 • Älyominaisuuksien toiminnallisuus
 • Istuvuus eri sääoloissa

Tärkeimmät tekniset tiedot Sony LinkBuds S

 • Hinta: 200 €
 • Melunpoisto: aktiivinen + passiivinen, läpikuuluvuustila
 • Kaiutinelementin koko: 5 mm
 • Ilmoitettu taajuusvaste: 20 – 20 000 Hz (40 000 Hz LDAC)
 • Bluetooth, koodekit: 5.2, SBC, AAC, LDAC
 • Ilmoitettu akkukesto: 6 h + 14 h kotelosta vastamelulla
 • Latausaika: 2 h (3 h kotelo)
 • Liitännät: USB-C
 • Paino: 4,8 g per kuuloke, 35 g kotelo
 • Suojaus: IPX4
 • Mobiilisovellus: Sony Headphones Connect
 • Värivaihtoehdot: valkoinen, musta, ecru