Uusimmat

Nokia 7 Plus -puhelimet lähettivät tietoja Kiinaan – Tietosuojavaltuutettu tutkii asiaa

21.03.2019 21:49 Muropaketin toimitus

Suomalaisen HMD Globalin valmistamat Nokia 7 Plus -puhelimet ovat lähettäneet tietoja kiinalaiselle serverille. 

Norjan yleisradioyhtiöön kuuluvan NRKbetan mukaan puhelimen käynnistyessä lähetetty tieto sisälsi mahdollisesti käyttäjän yksilöiviä tietoja, kuten sijaintitietoja, SIM-kortin numeron sekä puhelimen sarjanumeron.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan asiasta aloitetaan Suomessa virallinen selvitys ja aluksi HMD Globalilta kysytään kirjallisesti tietoja tapahtumien kulusta, kertoo Yle. Tarkoituksena on selvittää mitä tietoja Kiinaan on liikkunut, ja onko tietojen luovuttamiseen EU:n ulkopuolelle ollut oikeusperuste sekä onko toiminnasta tiedotettu käyttäjiä. Selvitysprosessiin saattaa kulua muutamia kuukausia.

HMD Global on itse kiistänyt NRK:lle osoitetussa lausunnossaan että Nokia 7 Plus olisi lähettänyt käyttäjää yksilöiviä tietoja. Yhtiö kuitenkin myöntää että eräässä Nokia 7 Plussan myyntierässä on käytetty virheellisesti ohjelmistoa joka on lähettänyt tietoja ulkomaiselle serverille. HMD Globalin mukaan tietoa ei kuitenkaan prosessoitu eikä sitä ole luovutettu kolmansille osapuolille. Ohjelmistovirhe on sittemmin korjattu lähes kaikista Nokia 7 Plus -malleista.

Tietoturva-asiantuntija Dirk Wetter uskoo löytäneensä tietoja lähettäneen APK-paketin. Paketti on nimeltään com.qualcomm.qti.autoregistration.apk ja se olisi Qualcommin käsialaa.