Uusimmat

Pikakokeilu GP Batteries Recyko Charge 10 NiMH-akkulaturi – Akut täyteen todella nopeasti ja kätevästi

26.01.2022 10:00 Kai Taipale

Monilla on joku yksittäinen tai jopa useampia paristosyöppöjä laitteita. Lompakon ja ympäristön kannalta ladattavat akut voisivat olla paristoja toimivampi vaihtoehto. Niiden kanssa vain ajautuu joskus tilanteeseen, että akut tyhjenevät juuri väärällä hetkellä, eivätkä pitkät lataussessiot sovi kuvioon ollenkaan. Tähän saumaan iskee GP Batteries Recyko Charge 10 NiMH -akkulaturi, jonka luvataan lataavan mukana tulevat AA-koon akut kymmenessä minuutissa. Muropaketti kokeili miten lupaus toteutuu.

Monessa kodissa on liuta laitteita, jotka käyttävät joko AA- tai AAA-koon paristoja. Kaikki nämä voisi korvata ladattavilla akuilla. Yksi niiden käytön ongelmista voi kuitenkin olla se, ettei akkuja muista ladata riittävän ajoissa – tai niitä käyttävät laitteet eivät vain yksinkertaisesti varoittele akkujen tyhjenemisestä ajoissa. Monilta AA- ja AAA-kokoisia akkuja lataavilta laitteilta vie vähän akkujen kapasiteetista ja laitteen mallista riippuen tyhjien akkujen täyttäminen jopa useita tunteja. Se on usein liikaa.

Nopeampiakin latureita on jo ennestään myynnissä, mutta nyt pikakokeiluun otettu GP Batteries Recyko Charge 10 lupaa täyttää mukana tulevat 1700 milliampeeritunnin AA-akut peräti kymmenessä minuutissa. Esimerkiksi Varta markkinoi LCD Ultra Fast Charger+ -mallia, jossa lataus onnistuu vartissa, joten ihan omassa luokassaan GP Batteries ei ole. Katuhintaa testin latauslaitteella on 70 euroa, ja edellä mainitun Vartan hintaluokka 60 euroa. Hitaampia latauslaitteita saa jo muutamalla kympillä, joten nopeudella on hintansa.

Paketista purettu laite on juuri niin yksinkertainen kuin voi odottaa. Itse latauslaitteen lisäksi mukana on neljä 1700 milliampeeritunnin AA-akkua, virtajohto ja käyttöohje. Latauslaitteen mainitaan olevan yhteensopiva kaikkien NiMH AA- ja AAA-akkujen kanssa.

Latauslaitteen käyttäminen on erittäin yksinkertaista. Ladattavat akut sijoitetaan omiin paikkoihinsa. Väärin päin akut eivät laitteeseen mene. AAA-kokoisille on omat syvennykset pohjalla. Mukana tulleet akut olivat koloissaan erittäin jämäkät, mutta laitteessa kokeillut Ikea-akut olivat vastaavasti kohtuullisen löysät. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut lataukseen mitenkään. Erityisen näppärää on, ettei latauslaitteessa ole mitään ulkoista virtalähdettä, vaan se on toteutettu laitteen sisään.

Lataus käynnistyy, kun suojakansi suljetaan. Käytön kannalta kannen operointi voisi olla paremmin toteutettu, sillä suljetun kannen avaaminen oli hieman työlästä. Itse kannesta on hankala saada otetta, vaikka sivuilla onkin tätä varten kohoumat.

Ihan luvattuun kymmeneen minuuttiin ei latauksessa päästy. Akkuja ladattiin neljään eri otteeseen joko kaksi tai neljä kappaletta yhtä aikaa, ja aikojen keskiarvo osui aika tarkalleen 11,5 minuuttiin. Tämäkään ei ole ihan koko totuus, sillä käyttöohjeissa suositellaan akkujen jäähdyttelyä latauslaitteessa kunnes sen tuulettimen puhallus on päättynyt. Tämä tapahtui käytännössä vartin kuluttua latauksen alkamisesta. Huomioitavaa on sekin, että 1700 milliampeeritunnin akut ovat nykymittapuulla aika vaatimattomat, sillä useimmiten kapasiteetti on selvästi yli 2000 milliampeerituntia.

Homma ei siis hoidu aivan kymmenessä minuutissa, mutta erittäin nopeasti kuitenkin. Itse totesin, että juuri tämän ajan malttaa odottaa tyhjentyneiden akkujen täyttymistä lievässä hopputilanteessakin.

Erittäin nopea lataaminen kuulostaa myös varsin rankalta toimenpiteeltä akuille, sillä ne lämpenevät selvästi – eivät kuitenkaan niin kuumiksi, etteikö niihin voisi koskea. Laitteessa onkin vaihtoehto myös hitaammalle lataukselle. Tämä valitaan kyljessä sijaitsevalla painikkeella latauksen alussa, viiden sekunnin sisään sen käynnistymisestä. Käytännössä hitaampi ekovaihtoehto vei kolmisen tuntia. Käytössä olevasta vaihtoehdosta kielivät latauslaitteen merkkivalot: pikalatauksessa ne sykkivät sinisinä, ekotilassa vihreinä.

Itse suosisin mahdollisuuksien mukaan hidasta vaihtoehtoa, mikäli tilanne ei siis ole akuutti. Latauslaitteen puhallin osaa nimittäin olla melkoisen äänekäs kun käytetään pikalatausta. Hitaammassa ekolatauksessa tuuletin on paljon hiljaisempi, ja käynnistyy hyvin harvoin. Pikalatauksessa tuuletin käy lähes koko ajan, ja pitää sen verran korkeataajuuksista huminaa, ettei sitä voi kotioloissa olla kuulematta, mikäli on itse samassa huoneessa.

Laitteen kerrotaan optimoivan latausvirran niin, että akut latautuvat mahdollisimman nopeasti akun tyypistä, kunnosta ja lämpötilasta riippuen. Kokeiltaessa samanaikaisesti sekä 1700 että 2450 milliampeeritunnin akkuja, pienemmät täyttyivät selvästi nopeammin ekokäyttötilallakin, mutta myös saman kokoluokan akut voivat täyttyä eri tahtiin. Latausta hallittiin siis selvästi latauspaikkakohtaisesti.

Pikakokeilussa GP Batteries Recyko Charge 10 NiMH-akkulaturi osoittautui miellyttäväksi tuttavuudeksi, jota oli helppo ja vaivaton käyttää – ja haluttaessa latausnopeus oli erittäin hyvä. Ääntä voisi tuulettimesta lähteä vähemmän ja kansi voisi avautua helpommin, niin käytössä olisi lähes täydellinen pakkaus, joskin kohtuullisen kovalla hinnalla.

Hyvää

  • Todella nopea lataus
  • Ei erillistä virtalähdettä
  • Käytön helppous

Huonoa

  • Tuuletinääni pikalatauksessa
  • Mukana tulevat akut kapasiteetiltaan niukat
  • Kansi hieman hankalasti avattavissa

Tärkeimmät tekniset tiedot GP Batteries Recyko Charge 10 NiMH-akkulaturi

  • Hintaluokka: 70 euroa
  • Akkukoot: AA/AAA
  • Akkutyyppi: NiMH
  • Mukana tulevien akkujen määrä (kapasiteetti): 4 kpl (1700 mAh)
  • Virtalähde: 230 V (sisäänrakennettu)
  • Laitteen ulkomitat, paino ilman akkuja: 16 x 9 x 3,5 cm, 270 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat