Uusimmat

Pikatesti Motorola Razr 5G -puhelin – Taskukelpoinen ja hienosti viimeistelty 5G-tyyliluuri

17.12.2020 10:00 Kai Taipale

Motorolan taittuvanäyttöinen Razr-malli on ehtinyt toiseen sukupolveensa ja päivittynyt 5G-aikaan. Puhelin on sen verran tasku- ja edustuskelpoinen, että otimme mielellämme sen pikatestiin.

Kävimme jo aiemmin pikaisesti kokeilemassa syyskuun alkupuolella julkaistua Motorola Razr 5G -uutuusmallia Motorolan järjestämässä tilaisuudessa. Jo silloin selvisi, että viimeisin Razr-malli on uudistunut monilta osin, ja ensifiilikset kertoivat laitteen menneen reippaasti parempaan suuntaan.

Joulukuun puolella tarjoutui uusi mahdollisuus ottaa puhelin noin viikon pikatestiin, joten pääsimme tutustumaan laitteeseen paljon paremmin. Moni ensivaikutelmista vahvistui, mutta heikkouksiakin paljastui.

Mistään edullisesta puhelimesta ei Motorola Razr 5G:n kohdalla ole kyse, sillä sen suositushinta on muikeat 1499 euroa. Suomessa puhelin tuli myyntiin 28. lokakuuta, värinä on Polished Graphite.

Todellisia kilpailijoita on oikeastaan vain yksi, nimittäin Samsung Galaxy Z Flip 5G, joka on muodoltaan ja käytöltään samankaltainen – ja vieläkin kalliimpi.

Toki kilpailijoiksi voidaan nostaa myös kaikki saman hintaluokan Android-puhelimet, eli käytännössä Samsungin kalliimmat Galaxy S20- ja Note20-mallit sekä Huawein P40 Pro- ja Mate 40 -malliston huiput. Lisäksi omppuleiristä löytyy sitten vielä iPhone 12 Pro Max -mallisto, josta löytyy myös Razr 5G -puhelinta hintavampiakin vaihtoehtoja.

Jos puhelimen muotoilu erottuu massasta, sitä tekee myös sen pakkaus. Latauslaitteet ja mahdolliset muut pikkusälät saa kulkemaan mukana aurinkolasikotelon tapaisessa suojuksessa.

Vaikka mainittu Samsungin Galaxy Z Flip on periaatteessa hyvin samanlaisella idealla toteutettu malli, ero puhelimien välillä on huomattava. Motorola Razr 5G on todella kompakti.

Puhelin sujahtaa taskuun ilmaan pienintäkään ongelmaa, eikä se siellä juurikaan tunnu.

Kiinni ollessaan laite on jämäkkä kuin pieni kivi, eikä avattunakaan tukevuutta voi moittia.

Koko rakenteen toimivuus kulminoituu Razr 5G:n saranaan ja sen toimintaan. Se onkin nykymuodossaan jopa yllättävän toimiva.

Sarana on niin jäykkä, ettei puhelin oikeastaan missään tilanteessa aukea vahingossa. Toisaalta se ei ole myöskään niin jäykkä, etteikö avaaminen olisi mahdollista myös yhdellä kädellä. Peukalo sujahtaa kannen reunan alle, ja tästä eteenpäin näyttöä voi avittaa eteenpäin ja loppuavaaminen hoituu haluttaessa myös sopivan näyttävällä ranneliikkeellä. Simpukkapuhelimia aikanaan käyttäneet pääsevät nopeasti jyvälle hommasta.

Sulkeminen vaatii sekin sopivasti voimaa: puhelin pysyy auki luontevasti, sillä jousivoima alkaa avittaa sitä kiinni vasta noin 90 asteen kulman kohdalla. Näyttöä ei voi kuitenkaan asettaa järkeviin väliasentoihin, vaan se pyrkii olemaan joko auki tai kiinni. Kiinni puhelin napsahtaa riittävällä voimalla, sopivan metallisen kilahduksen saattelemana. Muotoilulla on onnistuttu tekemään ylikääntyminenkin haastavaksi.

Motorola on siis onnistunut luomaan puhelimeen erinomaisen hienon saranatuntuman. Valmistaja kertaa saranan kestävän 200 000 avauskertaa, mikä riittäisi todella aktiiviseen käyttöön vähintään viideksi vuodeksi.

Avattuna puhelin jää hieman keikkumaan. Se ei siis aukea 180 asteen kulmaan, vaan ehkä pikemminkin 177 asteeseen. Tämä näkyy myös näytöstä, jonka puoliskot eivät ole aivan jiirissä – joskaan tähän ei parin päivän käytön jälkeen enää kiinnittänyt mitään huomiota. Täysi tasaisuus tuntuisi silti miellyttävämmältä.

Muuten puhelin istuu avattuna käteen hienosti. Viistetyt reunat tarjoavat hyvän pidon, eikä puhelin tunnu aivan niin liukkaalta kuin mitä sen pintamateriaalit antavat ymmärtää.

Painikkeet sijaitsevat puhelimen ollessa auki ylälaidassa. Äänenvoimakkuus säädin jääkin hieman liian ylös, joten siihen joutuu kurkottelemaan. Puhelin tuntuu aukinaisena suorastaan kevyeltä, eikä sitä voi suljettunakaan pitää raskaana – pikemminkin tukevana.

Aivan ensimmäisen tuntuman perusteella vaikutti, että sormenjälkilukija olisi järkevässä paikassa. Jatkuvammassa käytössä tämä ei pitänyt paikkaansa. Sormenjälkilukijan sijainti toimii nimittäin paremmin puhelimen ollessa suljettu.

Avattuna itselläni ei testijakson aikana sormi oppinut hakeutumaan oikeaan kohtaan – lukija jäi yksinkertaisesti liian alas. Sormen siihen osuessa, toiminto oli nopeaa mutta pakkasta lähentelevä keli hidasti sitä jo hieman.

Alareunan pyöristys luo ilmettä ja helpottaa sujauttamista taskuun. Näyttö liukuu hieman alakyhmyn sisään kun puhelin käännetään kiinni.

Puhelimen Flex View -päänäyttö on auki ollessaan kooltaan 6,2 tuumaa, ja siinä käytetään muovista OLED-paneelia, jonka tarkkuus on 2142 x 876 pikseliä. Kuvasuhde on siis 21:9. Päänäyttöä voi pitää riittävän isona lähes kaikkeen käyttöön.

Taittuvanäyttöisten puhelimen yksi ongelmakohdista löytyy näytöstä, nimenomaan saranan kohdalta. Ensivaikutelmat tarjonneessa yksilössä oli näytön taitekohta häivytetty näkyvistä kiitettävästi. Testilaitteen kohdalla tilanne ei ollut aivan yhtä hyvä, vaan sauma tuntui ja näkyi selvemmin. Tämä oli yllätys, sillä aiemmin kokeiltu yksilö oli tältä osin merkittävästi tasaisempi.

Nyt näytön aalto tuntuu selvästi sormea liu’uttamalla, mutta myös näkyy herkemmin kun ruudulla toistetaan vaaleaa sisältöä. Tummapohjaisella materiaalilla ongelmaa ei varsinaista ongelmaa edelleenkään ole.

Myös näytön muovisuus näkyy ja tuntuu. Sopivissa oloissa tummalla taustalla on näkyvissä aavistus laikukkuutta. Näytön lievä himmeys voi sekin aiheuttaa ongelmia kirkkaimmissa olosuhteissa, mutta kokonaisuutena sen pienet ongelmat voi antaa anteeksi.

Käyttö ei kuitenkaan rajoitu isompaan sisänäyttöön, vaan puhelimen Quick View -etunäytölle on valittavissa liuta sovelluksia. Tämän ansiosta puhelinta ei tarvitse olla alituiseen availemassa.

Etunäyttö on kooltaan 2,7 tuumaa ja tarkkuus 800 x 600 pikseliä. Siinä ei ole yhtään liikaa kumpaakaan, ja ikänäköiselle fonttikoko on varmasti hieman pienen puoleista. Näyttö reagoi kohtuullisen nopeasti pyyhkäisyihin.

Puhelimen ollessa lukittuna saa sovelluskuvaketta painamalla esiin otsikkotason tiedot, ja pyyhkäisemällä pääsee sovellukseen. Tämä on kätevä toiminto, jota tulee käytettyä usein. Lukituksen avaaminen saa toiminnan muistuttamaan tavallista sisänäyttöä.

Etunäytöllä avattu viesti aukeaa myös sisänäytölle, jos puhelin avataan. Tämä onkin se tapa, johon tottuu nopeasti.

Tärkeimmät asiat selviävät pikkunäytön kautta, mutta reagointi sujuu kuitenkin tehokkaammin avaamalla käyttöön iso näyttö ja varsinkin näppäimistö. Jälkimmäistäkin voi käyttää etunäytöllä, mutta kätevänä en sitä itse osannut pitää.

Kahden näytön yhteispeliin tottuu nopeasti, ja käyttäjätasolla löytää varmasti juuri ne sovellukset mitä kannattaa operoida etunäytön kautta ja mitkä suosiolla jättää isolle näytölle.

Rakenne näyttää omat rajoituksensa äänentoistossa. Hyvin diskanttivoittoinen monokaiutin ei tee äänen kuuntelemisesta, ainakaan yhtään kovemmilla äänenvoimakkuuksilla, järin mielekästä.

Käyttöjärjestelmänä Razr 5G -puhelimessa on miellyttävän perusversio Android 10:stä. Mukana on toki valmistajan pieniä, pääosin käyttökelpoisiä käytettävyysvirittelyjä kahden näytön käyttömahdollisuuksien lisäksi.

Puhelimen kamera joutui testiin lähes pahimpaan mahdolliseen ajankohtaan, pimeään alkutalveen. Vajaan viikon käyttöjakson aikana kuvaamisolosuhteet olivat käytännössä aina vähintään hieman haastavat, sillä valo oli todella kortilla. Tästä syystä kamerakin saattoi jättää itsestään jopa tarpeettoman vaatimattoman kuvan.

Puhelimessa ei ole lähdetty kikkailemaan kameroiden määrällä, vaan siinä on rehellisesti yksi pääkamera, jossa käytetään 48 megapikselin kennoa. Kamerassa hyödynnetään valmistajan useammasta mallista tuttua Quad Pixel -tekniikkaa, joten kuvat ovat oletuksena kooltaan 12 megapikseliä.

Toimivaa kamerassa on sen optinen kuvanvakaaja, joka hoitaa hommansa ilman suurempia ongelmia. Myös kamerassa käytetty laserautomaattitarkennus toimii vähintään kohtuullisesti, ja kamera reagoi käytössä nopeasti. Hämärässäkin sisävalaistuksessa kamera tarkensi vauhdilla ja otti kuvan nopeasti.

Useimmiten jälki oli kutakuinkin käyttökelpoista, mutta välillä kuvat osoittautuivat turhankin pehmeiksi. Valkotasapaino tuntui kuitenkin osuvan usein kohdalleen. Myös tausta pehmenee monissa otoksissa ihan miellyttävästi. Isompia ongelmia tuottivat sekä kirkkaita että tummia elementtejä sisältävät kuvat, joissa dynamiikka ei oikein riitä, eikä kameran ohjelmisto löytänyt sopivaa tasapainoa valaistukselle.

Parhaassa tapauksessa värit ovat kohdallaan, vaikkakin niitä voi pitää pikemminkin hillittyinä kuin kylläisinä. Erityisen tarkkoja tai teräviä kuvia ei kameralla oikein saanut. Tältä osin kamera jää jälkeen jo monille alemman keskiluokan malleille. Valon vähetessä on syytä siirtyä käyttämään yökuvaustilaa (Pimeänäkö), joka tekee luontevampaa, muttei erityisen luonnollista jälkeä.

Pääkameraa voi rakenteen ansiosta käyttää myös selfiekamerana. Tähän vaihtoehtoon kannattaa tarttua, sillä se on merkittävästi parempi puhelimen kahdesta kamerasta. Käyttöä helpottaa mahdollisuus laukaista kamera äänenvoimakkuuspainikkeella.

Videokuvauksen paras ominaisuus on toimiva vakautus, mutta mikään terävyyshirmu kamera ei ole tälläkään saralla.

Motorola Razr 5G:n suorituskyky on ihan riittävä normaaliin käyttöön, eikä tätä todelliseksi pelipuhelimeksi ole suunnattukaan. Testisovellusten ajaminen saa puhelimen kuumenemaan selvästi, joten pitkät pelisessiot eivät ole puhelimen omin juttu. Pelikäytössä näytön kosketustuntumakaan ei ole ihan huippuluokkaa, joten tältäkään osin mikään pelikone ei ole kyseessä, vaikka satunnaispelaaminen toki onnistuukin.

Muistia Razr 5G -puhelimessa on kiitettävät kahdeksan gigatavua, ja tallennustilaakin oikein mukavat 256 gigatavua. Suorituskyvystä on vastaamassa Qualcommin ylempään keskisarjaan sijoittuva Snapdragon 765G -mobiilialusta, jossa grafiikan kiihdyttämisestä vastaa Adreno 620.

Verrokit valittiin tällä kertaa lähinnä Razr 5G:n valmistajan muista malleista. Moto g 5G Plus edustaa 5G-mallien edullisempaa pääte alle 400 euron katuhinnalla. Edge+ on taas lippulaivaluokan edustaja, jossa käytetään Tehokkaampaa Snapdragon 865 -alustaa, samoin kuin toisessa verrokissa eli Samsung Galaxy S20 FE -mallissa. Jälkimmäiset liikkuvat myyntihinnoillaan alle 800 euron luokassa.

 

Kaikki kolme ensisijaisesti graafista suorituskykyä mittaavaa testiä (3DMark, Antutu ja GFXBench) kertovat samaa kieltä. Motorola Edge+ ja Samsung Galaxy S20 FE ovat selvästi nopeimmat. Tästä kärkikaksikosta hienoisesti niskan päällä on Edge+. Edullisin verrokki eli Moto g 5G Plus on hitain, mutta ero Razr 5G -malliin ei ole läheskään yhtä suuri kuin taittuvanäyttöisen puhelimen ero on kärkikaksikkoon.

Geekbench-testi jatkaa täysin samalla linjalla: Edge+ ottaa niukasti keulapaikan Samsungin nenän edestä. Razr 5G on vain hieman Moto g 5G Plus -puhelinta nopeampi.

Hyötykäyttöä mittaavassa PCMark-testissä tilanne jatkuu pitkälti samankaltaisena, mutta kärkikaksikossa hienoinen voitto kallistuu Samsungille. Yllättäen Razr 5G jää tässä jopa Moto g 5G Plus -mallin taakse.

Muistin nopeutta mittaavassa Androbench-testissä tilanne on vakaa. Samsung Galaxy S20 FE ja Motorola Edge+ jatkavat kärjessä ja kaksi muuta Motorolaa tulevat perässä pääosin tasatahtiin.

Nopeimpiin 5G-vauhteihin ei Razr 5G-mallilla ylletty, eikä WiFi-signaalikaan tuntunut pysyvän yhtä vakaana kuin suurimmassa osassa nykypuhelimista. Tämä viittaa joukosta poikkeavaan antenniratkaisuun rakenteen kompromissina. 5G-yhtyes muodostui kuitenkin kantaman reunamilla hyvin.

Puhelin akun 2800 milliampeerituntia on kapasiteettina siinä ja tässä. Jos käyttää paljon etunäyttöä, eikä hyödynnä 5G-nopeuksia pärjää puhelimella päivän aivan heittämällä. Mutta kuvaaminen ja kuvien siirtäminen 5G-verkon kautta muuttaa tilannetta merkittävästi. Testijakson aikana pärjättiin juuri ja juuri aamusta iltaan kaikkina päivinä, mutta vain rimaa hipoen.

Tilanne näkyy selkeästi myös Geekbench-akkutestissä. Siinä Razr 5G on vajaan seitsemän tunnin tuloksellaan joukon selvästi heikoin, sillä Moto g 5G Plus -puhelimen automaattinen päivitysnopeus nostaa sen akkukeston peräti 13,5 tuntiin. Myös Edge+ ja Samsung yltävät kevyesti yli kymmenen tunnin tuloksiin.

Razr 5G:n 15 watin pikalataus hoitaa hommansa asiallisesti, muttei nykymittapuulla mitenkään liian nopeasti. Tyhjän akun saa puolilleen 40 minuutissa, tunnissa latausta on 75 prosentin edestä. Täynnä akku vasta kahdessa tunnissa.

Kaiken kaikkiaan Motorola Razr 5G on monessa mielessä poikkeava puhelin. Ensinnäkin se saa pitämään näpit paremmin erossa ruudun tuijottamisesta – jatkuvaa tarvetta avata päänäyttöä ei yksinkertaisesti ole. Pieni etunäyttö täyttää tältä osin tehtävänsä riittävän hyvin, sillä siltä pystyy katsomaan juuri ne tärkeimmät asiat, mutta ainakin itselläni niihin reagoiminen sai vielä avaamaan puhelimen.

Mikään nykyinen älypuhelin ei myöskään ole sujahtanut taskuun niin mukavasti kuin Razr 5G. Tämä on seikka, jota on vaikea olla arvostamatta. Siitä kuitenkin puuttuu monia moderneja ominaisuuksia, kuten langaton lataus, IP-luokitus, iso akku tai tehokas suoritin.

Tehokäyttäjälle Motorola Razr 5G olisikin oikeastaan aivan loistava kakkospuhelin, jonka voisi ottaa mukaan kun ei tarvitse täysiä (peli)tehoja tai parasta mahdollista kameraa.

Itseni kaltaisille budjettirajoitteisille hintaa on tähän käyttöön tietysti aivan liikaa. Ainoana puhelimena tällä pärjää, kunhan hyväksyy sen, että pellin alta löytyy pikemminkin keskiluokan ominaisuuksia.  Erilaisuus on hienoa, mutta tällä erää hinta siitä on vielä hieman liian kova.

Hyvää

  • Toimii huomionherättäjänä
  • Erinomaisen taskukelpoinen muoto
  • Etunäyttö riittää moneen
  • Toimiva saranarakenne
  • Miellyttävä käsiteltävä myös aukinaisena

Huonoa

  • Hinnan ja ominaisuuksien suhde
  • Kameran ominaisuudet tässä hintaluokassa
  • Niukahko akkukesto
  • Äänentoisto

Tekniset tiedot Motorola Razr 5G

  • Hinta: 1499 €
  • Muisti, tallennustila: 8 Gt, 256 Gt
  • Prosessori, grafiikkaprosessori: Qualcomm Snapdragon 765G, Adreno 620
  • Näytöt: päänäyttö taitettava 6,2″ (pOLED 2142 x 876 pikseliä, 21:9-kuvasuhde), etunäyttö 2,7” (OLED 600 x 800 pikseliä)
  • Pääkamera: 48 MP (quad pixel -teknologia, f1.7, 1,6 μm, OIS)
  • Etukamera: 20 MP (quad pixel -teknologia, f2.2)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10
  • Akku, lataus: 2800 mAh, 15 W pikalataus
  • Mitat, paino: 72,6 x 91,7 x 16 mm (kiinni), 72.6 x 169.2 x 7.9 mm (auki), 192 g

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat