Ensivaikutelma taittuvanäyttöinen Motorola Razr 5G -puhelin – Viimeistelty, näyttävä ja erinomaisen taskukelpoinen puhelin

26.10.2020 11:00 Kai Taipale

Motorolan taittuvanäyttöinen Razr-malli on ehtinyt toiseen sukupolveen ja päivittynyt 5G-aikaan. Nyt Motorola on kertonut puhelimen tulevan myyntiin myös Suomessa lokakuun lopulla. Kävimme katsomassa miltä puhelin näyttää ja tuntuu.

Kävimme kokeilemassa syyskuun alkupuolella julkaistua uutuusmallia pikaisesti Motorolan järjestämässä tilaisuudessa. Mistään testistä ei voi puhua, mutta jo puhelimen saaminen käteen vahvistaa sen, mistä tämän puhelimen kanssa on kyse: se on omanlaisensa.

Mistään halvasta laitteesta ei todellakaan ole kyse, vaan Motorola Razr 5G:n suositushinta on 1499 euroa. Suomessa puhelin tulee myyntiin 28. lokakuuta, värinä on kuvissakin esiintyvä Polished Graphite.

Vaikka esimerkiksi Samsungin Galaxy Z Flip on periaatteessa hyvin samanlaisella idealla toteutettu malli, ero on silti yllättävänkin suuri. Motorola Razr 5G on todella kompakti. Puhelin sujahtaa taskuun ilmaan pienitäkään ongelmaa, eikä se siellä juurikaan tunnu.

Kiinni ollessaan laite on jämäkkä kuin pieni kivi, eikä avattunakaan tukevuutta voi moittia.

Motorola on onnistunut luomaan erinomaisen hienon saranatuntuman. Puhelin on avattavissa yhdellä kädellä, sillä näytön reunaan on muotoiltu pieni syvennys. Peukalo sujahtaa siitä kannen reunan alle, ja tästä eteenpäin näyttöä voi avittaa eteenpäin ja loppuavaaminen hoituu haluttaessa myös sopivalla ranneliikkeellä.

Liikkeen oppii jo vähäisellä harjoituksella. Näytön saa siis auki yllättävänkin kivuttomasti. Muotoilulla on onnistuttu tekemään ylikääntyminenkin haastavaksi.

Yhtä miellyttävä on myös sulkeutumistuntuma. Kiinni puhelin napsahtaa riittävällä voimalla, sopivan metallisen kilahduksen saattelemana. Sormenjälkilukijakin on oikein järkevässä paikassa, etusormi osuu lähes automaattisesti.

Valmistaja kertaa saranan kestävän 200 000 avauskertaa, mikä riittäisi todella aktiiviseen käyttöön vähintään viideksi vuodeksi.

Motorola on onnistunut häivyttämään näytön taitekohdan kiitettävästi. Tummaa sisältöä toistettaessa sitä saranakohtaa on käytännössä mahdoton erottaa, vaalealla taustalla sentään jotenkin. Käytännössä taittumiskohta ei todellakaan haittaa. Päänäyttöä voi pitää myös riittävän isona lähes kaikkeen käyttöön.

Quick View -etunäytölle on valittavissa liuta sovelluksia, joten puhelinta ei tarvitse olla alituiseen availemassa. Liian iso se ei edelleenkään ole, mutta tarkkuus on riittävä ja se reagoi kohtuullisen nopeasti pyyhkäisyihin. Etunäytöllä aloitettu toiminta jatkuu kätevästi avattaessa Flex View -päänäytöllä. Avaaminen ja sulkeminen myös lopettaa tai aloittaa puhelun.

Myös uudistettu kamera toimii odotetulla tavalla, ja nopeat toimistonäpsyt näyttivät täysin käyttökelpoisilta ja kamera reagoi nopeasti. Puhelimessa käytetään 48 megapikselin kennoa, joka hyödyntää Quad Pixel -tekniikkaa ja optista kuvanvakaajaa sekä laserautomaattitarkennusta.

Jos puhelimen muotoilu erottuu massasta, sitä tekee myös puhelimen pakkaus. Latauslaitteet ja mahdolliset muut pikkusälät saa kulkemaan mukana aurinkolasikotelon tapaisessa suojuksessa.

Ensivaikutelmaksi puhelimesta jääkin hieno viimeistely ja massasta poikkeava olemus. Jos käyttö olisi enimmäkseen puhelimessa puhumista ja mediatoistoa, eikä halua tyytyä tavalliseen ratkaisuun, Motorola Razr 5G tuntuisi hienolta vaihtoehdolta. Itseäni miellyttäisi erittäin paljon laitteen aito taskukelpoisuus, joka alkaa monen nykypuhelimen kohdalla olla menetetty peli.

Motorola Razr 5G

  • Hinta: 1499 €
  • Muisti, tallennustila: 8 Gt, 256 Gt
  • Prosessori, grafiikkaprosessori: Qualcomm Snapdragon 765G, Adreno 620
  • Näytöt: päänäyttö taitettava 6,2″ (pOLED 2142 x 876 pikseliä, 21:9-kuvasuhde), etunäyttö 2,7” (OLED 600 x 800 pikseliä)
  • Pääkamera: 48 MP (quad pixel -teknologia, f1.7, 1,6 μm, OIS)
  • Etukamera: 20 MP (quad pixel -teknologia, f2.2)
  • Käyttöjärjestelmä: Android 10
  • Akku, lataus: 2800 mAh, 15 W pikalataus
  • Mitat, paino: 72,6 x 91,7 x 16 mm (kiinni), 72.6 x 169.2 x 7.9 mm (auki), 192 g