Uusimmat

Ensituntumat Samsung Galaxy Note 7:sta: ”Ikonin paluu Euroopan markkinoille”

04.08.2016 14:55 Juha Kokkonen

note7-ensituntumat-0

Galaxy Note -malliston suhteen Samsung päätyi viime vuonna erikoiseen ratkaisuun, sillä se päätti olla tuomatta uutta Note 5 -phablettiaan saataville Euroopan markkinoille. Ehkäpä ratkaisulla pyrittiin ohjaamaan kuluttajat kohti uutta Galaxy S6 edge+ -mallia kohden, mutta strategia epäonnistui ainakin monien aiempien Note-mallien ystävien mielestä.

Nyt yhden väliin jääneen vuoden jälkeen Note 7 on kuitenkin palaamassa Euroopan ja Suomen markkinoille ja myös nimeämiskäytäntö on ottanut pienen harppauksen viitosesta suoraan seiskaan. Nimeämisratkaisulla yritys on halunnut selkeyttää tuotevalikoimaa sekä osoittaa, että uudet Note-mallit edustavat samaa sukupolvea aiemmin tänä vuonna esiteltyjen Galaxy S7 -mallien kanssa.

note7-ensituntumat-2

Samsung julkisti uuden Galaxy Note 7 -puhelimensa tiistaina 2. elokuuta New Yorkissa, Lontoossa ja Riossa järjestetyissä tilaisuuksissa. TaskuMuro matkusti paikan päälle Lontooseen tutustumaan tuoreeltaan Samsungin uusimpaan lippulaivapuhelimeen.

note7-ensituntumat-4

Galaxy Note 7:stä liikkui runsaasti huhuja ja kuvavuotoja jo ennen julkaisua, joten laitteen lopullinen ulkonäkö tuli tuskin kenellekään alaa seuranneelle minkäänlaisena yllätyksenä. Muutokset edeltäjämalli Note 5:een nähden ovat pysyneet melko maltillisina ja toisaalta sukunäkö Galaxy S7 -mallien kanssa on selvästi nähtävissä. Note 7:n ulkomitat ovat 153,5 x 73,9 x 7,9 mm ja paino 169 grammaa.

Fyysinen toteutus edustaa myös tuttua linjaa – välissä on alumiiniseosrunko, jonka molemmille puolille on kiinnitetty Gorilla Glass 5 -suojalasi. Laatuvaikutelma on erinomainen ja puhelin tuntuu tukevalta.

Materiaalien osalta käsituntuma on melko samankaltainen kuin Galaxy S7 -malleissa – muodoiltaan Note 7 on ikään kuin hieman suuremmassa mittakaavassa sekä enemmän reunoistaan ja kyljistään pyöristetty toteutus. Samsungin mukaan Note 7:n muotoilu on optimoitu erityisesti käyttömukavuutta ja yhden käden käyttöä ajatellen ja laite on kieltämättä kädessä näyttökokoluokkaansa pienemmän tuntuinen.

note7-ensituntumat-5

Note 7:n näyttö on kooltaan 5,7 tuumaa ja tarkkuudeltaan nykypäivän high-end-puhelimille tyypilliset 1440 x 2560 pikseliä. Näyttö on kevyesti kaareva pitkiltä sivuiltaan, joka tekee puhelimen ulkomitoista hieman kompaktimmat. Luonnollisesti myös näyttöä suojaava Gorilla Glass 5 -lasi on lämpömuotoiltu reunoistaan näytön kaarevuutta mukailevaksi. Kuvanlaatua emme lähde analysoimaan vielä sen tarkemmin, sillä näyttelytilassa oli tyypilliseen tapaan varsin haastava valaistus. Samsungin Super AMOLED -paneelit ovat kuitenkin olleet viime vuosina tyypillisesti erittäin hyviä.

note7-ensituntumat-6 note7-ensituntumat-7

Note-malliston erikoisominaisuuksiin on aina kuulunut S Pen -kosketuskynä, joka on tässäkin sukupolvessa saanut osansa evoluution hedelmistä. Note 7:n S Pen on edeltäjää hieman lyhyempi ja kevyempi ja sen huomattavasti ohentuneella 0,7 mm kärjellä on pyritty oikean kynän kaltaiseen käyttökokemukseen. Kynä tunnistaa nyt 4096 eri painetasoa ja se on puhelimen tapaan IP68-suojattu, joka mahdollistaa puhelimen ohjastamisen kynän avulla jopa veden alla.

Puhelimen rungossa sijaitsevan kynän säilytyspaikan toteutuksen suhteen Samsung on ottanut Note 5:n ongelmista opikseen, eikä kynää saa onneksi enää tungettua väärin päin puhelimen sisään. Testasin tämän toki heti ensimmäisenä puhelimen käteen saatuani.

Kynän yhteyteen on lisätty myös ohjelmistopuolen uutuusominaisuuksia, kuten monipuolisemmat piirtomahdollisuudet, Allways On Display -näkymässä toimiva Screen off memo -muistiinpanomahdollisuus, helppo GIF-animaatioiden luontimahdollisuus Smart Selectin avulla sekä Air Command -valikon Translate- ja Magnify-toiminnot, jotka mahdollistavat ruudulla näkyvän tekstin kääntäminen toiselle kielelle sekä kuvan zoomaamisen kynää näytön yllä liikuttamalla.

note7-ensituntumat-11

Päällipuolisesti Note 7:n näytön yläpuolella ei ole välttämättä havaittavissa mitään ihmeellistä, mutta Note 7 on Samsungin ensimmäinen puhelinmalli, joka on varustettu iiristunnistimella. Samalla Note 7 on yksi harvoista tämän hetken markkinoilta löytyvistä älypuhelimista, jossa on kaksi biometristä tunnistinta – kotinäppäimeen sijoitettu sormenjälkitunnistin sekä iiristunnistin.

Silmän iiriksen yksityiskohdat infrapunan avulla tunnistava sensori sijaitsee kuulokkeen vasemmalla puolella ja puhelinta on pidettävä noin 25-35 cm päästä kasvoista. Emme päässeet vielä testaamaan ominaisuuden toimintaa, sillä esittelylaitteisiin ei voinut ohjelmoida omia iiristunnisteita.

Iiristunnistusta voidaan käyttää sekaisin muiden tunnistustapojen kanssa kuhunkin tilanteeseen parhaiten sopivalla tavalla. Lisäksi sitä voidaan hyödyntää mm. Samsung Pay -ostoissa ja nettisalasanojen hyväksymisessä. Note 7:ssä on myös Secure Folder -ominaisuus, joka mahdollistaa henkilökohtaisen informaation (kuten sovellusten ja kuvien) suojaamisen biometristen tunnisteiden avulla. Kaiken taustalla toimii Samsungin Knox-turvallisuusalusta.

note7-ensituntumat-10

Samsung on toteuttanut Note 7:n muotoilun ja materiaalien väliset saumat varsin onnistuneen tuntuisesti. Galaxy S7 -malleista poiketen Note 7:n kyljet ja päädyt ovat käytännössä täysin pyöristetyt sekä profiililtaan symmetriset etu- ja takakuoren suhteen. Lasin ja metallin välinen sauma on toki havaittavissa kynnellä, mutta se on silti toteutettu onnistuneesti ilman merkittäviä pykäliä. Seiska on myös ensimmäinen Note-sarjan malli, joka on IP68-suojattu vettä ja pölyä vastaan.

note7-ensituntumat-8

Kuten jo edellä on asiaa sivuttu, Gorilla Glass 5 -lasista valmistettu takakuori on pyöristetty etukuoren tapaan sivuiltaan, joka on omiaan parantamaan puhelimen käyttömukavuutta. Ensituntumien perusteella Note 7 istuu kämmenelle erittäin mukavasti. Kuvissa esiintyvän Titanium Silver -värisen yksilön erikoinen hopeanhohtoinen takakuori näyttää erittäin herkältä sormenjäljille, mutta ensihavaintojemme perusteella se keräsi odotuksia vähemmän häiritseviä tahroja.

Lasipinnan alla piilottelee 3500 mAh akku, joka latautuu joko USB Type-C-liitännän tai langattoman laturin avulla. Vaikka akku onkin kohtalaisen hyvän kokoinen, voisi se olla suurempikin tämän kokoluokan puhelimessa. Esimerkiksi 0,2 tuumaa pienemmällä näytöllä varustettu GS7 edge sisältää 100 mAh suuremman akun.

Puhelimen sisältä löytyy (Suomessa myytävästä mallista) myös kahdeksanytiminen Exynos 8890 -järjestelmäpiiri, neljä gigatavua RAM-muistia, 64 gigatavua tallennustilaa sekä muistikorttipaikka.

note7-ensituntumat-9

Note 7:n kamera on tuttua tavaraa Galaxy S7 -malleista, joten jo ilman tarkempaa testailua voidaan kuvanlaadun todeta olevan markkinoiden kärkipäätä. Kyseessä on siis 12 megapikselin ”Dual Pixel” -kuvasensori, jonka pikselikoko on tavallista suurempi 1,4 mikrometriä. Sen parina on optisesti vakautettu erittäin valovoimainen f1.7-aukkosuhteen objektiivi. Kameran kehys on vain aavistuksen kohollaan takakuoren lasipinnasta. Kameran viereen on sijoitettu Samsungin huippumalleista tuttu pulssimittarin sensori.

note7-ensituntumat-12 note7-ensituntumat-13

Samsung on uudistanut Note 7:n TouchWiz-käyttöliittymää mm. ulkoasun yksityiskohtien sekä kuvakkeiden osalta. Mukana on myös Galaxy S7 edgestä tuttuja ominaisuuksia, kuten Game Center, Edge Screen -reunavalikko ja Always On Display. Lisänä on tietysti myös jo edellä mainitut S Pen -kynään liittyvät lisätoiminnot.

Androidin version suhteen tilanne on hieman hullunkurinen, sillä Note 7:ssä käytetään edelleen kohtapuoliin ”vanhaksi” jäävää 6.0.1 Marshmallow -versiota, koska Google ei ole vielä julkaissut virallisesti uutta 7.0 Nougat -versiota. Voisi kuitenkin olettaa, että Note 7 tulee saamaan sen päivityksenä melko nopeasti syksyn mittaan.

Ensituntumien yhteenveto

note7-ensituntumat-14

Ensituntumien perusteella Galaxy Note -mallisto on tekemässä vahvan paluun Euroopan markkinoille seiskamallin myötä. Note 7 ei ehkä tarjoa kovin suuria yllätyksiä, mutta on siitä huolimatta teknisesti erittäin vahvan oloinen kokonaisuus. Note 4:n päivittämistä malttamattomana odottaneet käyttäjät tulevat tuskin pettymään.

Ainoat pienet ensipettymykset liittyivät akkuun ja käyttöjärjestelmään. 3500 mAh akku on toki hyvän kokoinen, mutta se voisi olla tämän kokoluokan puhelimessa suurempikin, etenkin kun pienemmässä Galaxy S7 edgessä akku on suurempi. Käytännön testit näyttävät mihin Note 7:n akunkesto lopulta venyy. Android 6.0 -käyttöjärjestelmä on puolestaan hieman huvittava jäänne näin 7.0 Nougat -version julkaisun kynnyksellä, mutta päivitys nähdään todennäköisesti ripeällä aikataululla pian Nougatin julkaisun jälkeen.

Note 7:n ennakkomyynti alkaa 16. elokuuta 879 euron suositushintaan ja laitteen toimitukset alkavat syyskuun 2. päivä. Värivaihtoehtoja on kolme – Black Onyx, Titanium Silver sekä Blue Coral. TaskuMuron testiartikkeli aiheesta on luvassa todennäköisesti syyskuun ensimmäisellä puoliskolla testikappaleiden saatavuudesta riippuen. Erityisen mielenkiintoista on päästä tutustumaan tarkemmin puhelimen iiristunnistimeen sekä uuteen S Pen -kynään.