Uusimmat

Testi: Langattomat Huawei Freebuds 3 -kuulokkeet – Tuttu muoto, kevyet käyttää ja äänikin miellyttää

07.04.2020 20:00 Kai Taipale

Monet omppuleirin mobiililaitteita käyttävät ovat jo Airpods-kuulokkeihinsa tottuneet. Samaa tyylisuuntaa edustavia langattomia kuulokkeita on jo tullut useilta kuulokevalmistajilta, mutta Android-puhelinvalmistajilta on todellinen hittimalli vielä puuttunut. Huawei Freebuds 3 yrittää sitä olla, mutta onnistuu vain osittain.

Kuten jo johdannosta voi päätellä, näyttävät Freebuds 3 -kuulokkeet hyvin pitkälti samalta kuin Applen Airpods-kuulokkeet. Kyseessä ovat siis täyslangattomat kuulokkeet, jotka ladataan omasta säilytyskotelostaan. Korvassa istuu vain pieni kuulokeosa, mutta korvasta töröttää tappi.

Huawein kuulokemalli ensiesiteltiin jo syksyn IFA 2019 -messuilla, mutta käytännössä niiden myynti alkoi vasta loppuvuodesta.

Myyntipakkauksessa on FreeBuds 3 -kuulokkeiden lisäksi latauskotelo, USB-C-latauskaapeli sekä käyttöohje. Värivaihtoehdot ovat musta, valkoinen ja uusimpana punainen.

Huawei Freebuds 3 -kuulokkeiden suositushinta on 179 euroa, mikä samaa luokkaa kuin Applen Airpods 2- tai Samsungin Galaxy Buds -kuulokkeilla. Niistä ei kuitenkaan löydy Huawein tapaan vastamelutoimintoa. Sellaisella varustettuja kilpailijoita ovat lähinnä Sony WF-1000XM3- tai Apple Airpods Pro -kuulokkeet, joiden kohdalla hinta nousee jo vähintään 250 euroon.

Huawei on siis löytänyt kohtuullisen mielenkiintoisen loven markkinoilta: kevyt ja viimeistelty, mutta silti kohtuuhintainen kuuloke vastamelutoiminnolla.

Huawei on päätynyt Freebuds 3:n kanssa ratkaisuun, jossa avoin kuulokemalli on varustettu vastamelutoiminnolla. Suljettujen mallien kanssa toiminto on huomattavasti helpompi toteuttaa, joten valmistaja on tehnyt rohkean vedon.

Kuulokkeissa ei ole mitään sovitteita tai vaihdettavia silikoneja. Siksi ne joko istuvat korvaan – tai sitten eivät.

Omaan korvaan ne istuivat kohtuullisesti, eivätkä ne esimerkiksi pyrkineet kertaakaan muutaman viikon testijakson aikana putoamaan pois korvista. Asentoa sai silti ajoittain korjailla, jotta äänenlaatu pysyi parhaalla mahdollisella tasolla. Yleisvaikutelmaksi jäi silti se, että nämä ovat parhaimmillaan sekalaisessa vapaa-ajankäytössä – itse en kuulokkeita esimerkiksi lenkille laittanut. Siihen käyttöön on luontevampiakin ratkaisuja, vaikka IPX4-luokituksen myötä esimerkiksi hikoilu ei periaatteessa ole kuulokkeille mikään ongelma.

Käyttöönotto on helppoa. Parittamiseksi kuulokkeet pidetään kotelossaan, mutta kansi avataan. Tämän jälkeen painetaan kotelon kyljestä löytyvää painiketta parin sekunnin ajan, jolloin paritus käynnistyy.

Testikäytössä kuulokkeet paritettiin tällä kertaa Samsung Galaxy S10+ -puhelimen kanssa. Kuulokkeet toimivat ihan ilman mitään lisäsovelluksia. Mikäli säätäminen kuitenkin kiinnostaa, voi asentaa Huawein AI Life -sovelluksen.

Huawei Freebuds 3 -kuulokkeiden kotelo on muotoiltu kiekkomaiseksi ja helposti taskuun sujahtavaksi. Latausliitäntä USB-C löytyy kotelon pohjasta.

Kuulokkeet sujahtavat koloihinsa magneetin vetämänä ja pysyvät siellä tukevasti. Kotelon kansikin napsahtaa mukavasti kiinni, mutta samaa vakuuttavuutta siinä ei ole kuin vaikkapa Jabra Elite 75t -kuulokkeiden kotelossa. Ainoa todellinen tyylittely on taustalta löytyvä, peilaavan kiiltävä logopohja.

Freebuds 3:ssa mainiota on niiden keveys. Kuulokkeet kun sujauttaa korvaan, voi lähes unohtaa niiden olemassaolon. Painoa ei olekaan kertynyt kuin 5,5 grammaa.

Äänenlaatu on yleisluonteelta oikeinkin miellyttävä. Keskiäänet toistuvat selkeästi, samoin kuin ylä-äänet. Tämä tekee soundista runsaan ja reippaan, ei ollenkaan tympeää tai tunkkaista.

Matalimmat äänet toistuvat kuitenkin riittävän tukevina vain käytännössä täysin taustameluttomissa tiloissa, muualla avoin rakenne tekee tehtävänsä ja matalat äänet katoavat taustameluun. Äänikentässä on kuitenkin laajuutta, joka vie mukavasti mukanaan musiikin syövereihin.

Mikäli ääntä pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se voisi olla: yleispätevä.

Avoimeen rakenteeseen perustuvan kuulokkeen melun torjunnalta ei voi liikoja vaatia. Sitä varten kuulokkeet on varustettu uudella ja tehokkaaksi mainostetulla vastamelutoiminnolla. Tämä ei kuitenkaan käytännössä ole niin tehokas kuin voisi toivoa.

Se kyllä leikkaa hieman vaikka liikenteen taustamelua tai tasaista ilmastoinnin huminaa – mutta ei mitenkään pärjää suljettujen ratkaisujen melun torppaamisessa. Mikäli on tottunut vaikkapa Bosen tai Sonyn vastamelukuulokkeisiin, mitä vastaavaa ei näiltä napeilta kannata odottaa. Tavalliset, hyvin istuvat suljetut nappikuulokkeet leikkaavat nekin ulkopuolista melua Freebuds 3 -kuulokkeita enemmän.

Huawei Freebuds 3 -kuulokkeiden hallittavuus ei ole kovin kummoinen, sillä kuulokkeissa ei ole mitään fyysisiä painikkeita. Tuplanapautus kuulokkeeseen on kuitenkin käytössä. Vasemmassa se oletuksena ottaa käyttöön / poistaa käytöstä vastamelutoiminnon. Oikeaan nappiin sama aloittaa pysäytetyn toiston. Näpäytykselle voi AI Life -sovelluksella myös määrittään jonkin muun tarjolla olevista toiminnoista.

FreeBuds 3 -kuulokkeet ovat ensimmäiset, joissa käytetään Bluetooh-versiota 5.1. Sen myötä käytössä on kaksikanavainen yhteys kuulokkeisiin, joten äänen ei tarvitse kiertää kuulokkeesta toiseen. Tätä tosin hyödynnetään nykyisellään vain EMUI 10 -käyttöjärjestelmää hyödyntävissä laitteissa. Kilpailijan puhelimen kanssakaan ei mitään viiveitä tai häiriöitä ei ollut havaittavissa, joten toiminnon tarpeellisuus jäi vähäiseksi, ainakin toistaiseksi.

Pääsääntöisesti kuulokkeissa oli koko ajan vastamelutoiminto päällä, tämä oletettavasti näkyi akkukestossa. Käytännössä nimittäin kertalataus kotelosta riitti reilusti yli kolmeen tuntiin luvatun neljän asemesta. Kotelosta on luvassa valmistajan mukaan lisälatausta 16 tunnin verran. Kovassakin käytössä akku riittänee yhdellä latauksella vähintään 15 tuntiin kotelosta välillä täydennettynä.

Huawei Freebuds 3 -kuulokkeet soveltuvat erityisesti niille, jotka eivät halua olla eristyksissä ympäristöstään, mutta haluavat silti kuunnella musiikkia miellyttävällä äänenlaadulla. Huawei Freebuds 3 -kuulokkeet toimivat mainiosti myös puhelukäytössä, niiden mikrofoniääni osoittautui selkeäksi ja oma ääni kuului liikaa korostumatta. Mikäli kuitenkin haluaa nauttia kuuntelusta uppoutumalla äänimaisemaan, tavanomaisemmat napit tai tehokkaammat vastameluversiot ovat varmempi valinta.

Hyvää

  • Kevyet ja mukavat käyttää
  • Äänenlaadun ja keveyden suhde
  • Laadukkaan oloinen rakenne
  • Riittävä akkukesto kotelosta täydennettynä
  • Kulkee mukavasti taskussa

Huonoa

  • Taustaäänien puuttuva eristys
  • Vastamelutoiminto tehoton
  • Osa ominaisuuksista vain EMUI-käyttäjille

Tekniset tiedot Huawei Freebuds 3

  • Hinta: 179 €
  • Kaiutinelementti: 14,2 mm
  • Järjestelmäpiiri: Huawei Kirin A1
  • Yhteydet, paras tuettu koodekki: Bluetooth 5.1,
  • Akku: 30 mAh (kuuloke), 410 mAh (latauskotelo)
  • Akkukesto (ilmoitettu): 4 h (20 h latauskotelolla), latausaika noin tunti
  • Liitäntä: USB-C (tuettuna Qi -langaton lataus)
  • Mitat: 41,5 x 20,4 x 17,8 mm /kuuloke ; 60,9 x 21,8 mm /latauskotelo
  • Paino: 5,5 g (kuuloke), 48 g latauskotelo
  • Muuta: Aktiivinen melunvaimennus

Kai Taipale

"Olen pitkän linjan tekniikkatoimittaja, ja olen toiminut Muropaketin laitetesteistä vastaavana tuottajana vuodesta 2017. Pitkä pätkä työuran alusta hurahti puolestaan MikroBitissä. Olenkin työskennellyt tavalla tai toisella koko 2000-luvun erilaisten laitteiden kanssa, vastuullani on ollut tuotteita pc-komponenteista äänentoistoon ja vähän kaikkea siltä väliltä. Vahvimmat mielenkiinnon kohteet liittyvät mobiililaitteisiin ja äänentoistoon kuulokkeista kotiteattereihin. Sohvalla kuluu ensisijaisesti draamasarjoja ja urheilua, aktiivisemmat tunnit kuluvat esimerkiksi lenkkipolulla. Omassa käytössä on monipuolisesti laitteita eri merkeiltä aina Applesta Xiaomiin."

Muropaketin uusimmat