Uusimmat

Arvostelu: Modipeli Talvisota – Winter War on kylmä ja armoton, kuten kuuluukin olla

12.04.2020 19:00 Ilari Hauhia

Rising Storm 2: Vietnamin päälle rakennettu Talvisota – Winter War vie pelaajat nimensä mukaisesti Talvisodan rintamalle. Peli on vaikea ja armoton, mikä on tässä tapauksessa oikein hyvä asia.


Julkaisu: 2.4.2020
Studio: Talvisota Team
Julkaisija: Tripwire Interactive
Saatavilla:PC

Pelaajia: Pelkkä moninpeli
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arvostelua varten: Noin kymmenen tuntia


Talvisota – Winter War on Rising Storm 2: Vietnamin päälle tehty modi. Näin pelin asentaminen vaatii pohjalle maksullisen Rising Storm 2: Vietnamin, vaikka Talvisota-modi on itsessään ilmainen.

Modipelit kärsivät silloin tällöin asentamisen haasteellisuudesta, mutta Talvisodan kohdalla se on tehty kiitettävän helpoksi. Pelaajan täytyy vain klikata Talvisodan Steam-sivuilla olevaan asenna-painiketta, joka hoitaa koko modin asennuksen automaattisesti. Tämän jälkeen Talvisodan karttoja pääsee pelaamaan Rising Storm 2: Vietnamin kautta etsimällä sellaisia palvelimia, joilla Talvisodan kartat ovat pelattavissa.

Ainakin vielä tässä vaiheessa Talvisodalla riitti tarpeeksi pelaajia siihen, että pelaamaan pääsi lähestulkoon heti. Tulevaisuudessa alkuinnostuksen jälkeen on kuitenkin mahdollista, että karttojen pelaajamäärä pienenee, jolloin ottelun löytäminen saattaa olla haastavampaa.

Talvisota on armoton ainakin sellaiselle pelaajalle, joka ei ole koskaan pelannut Rising Storm 2: Vietnamia. Talvisota ja pohjapeli Rising Storm 2: Vietnam tähtäävät realismiin, joten pelaaja ei esimerkiksi näe, montako ammusta lippaassa on tarkalleen ottaen jäljellä. Taistelussa yksikin vihollisen ampuma osuma voi tappaa, joten suin päin taistelukentälle ryntäävältä pelaajalta lähtee henki hyvin nopeasti.

Toisaalta vaikka kuolema korjaisi, voi taistelukentälle syntyä uudelleen varsin nopeasti, eikä kuolemasta juuri sakoteta.

Kun Talvisotaa on pelannut jonkin aikaa, alkaa armottomuutta ja vaikeutta arvostaa ja se sopii erinomaisesti Talvisodan teemaan. Sodassa pärjää paremmin pelaamalla kurinalaisesti ja hitaasti etenemällä. Rauhallisesti esimerkiksi vihollisen selustaan edennyt pelaaja voi lopulta kylvää huomattavan paljon tuhoa, joten kärsivällisyys kannattaa. Esimerkiksi monista Call of Dutyistä tuttu päätön juoksentelu ei oikein sopisi Talvisodan teemaan.

Karttoja Talvisodassa on yhteensä peräti 11 ja ne ovat tosielämän vastineisiinsa perustuvat Aittojoki, Boreal, Kollaa River, Kuhmo Outskirts, Mannerheim Line, Mantsinsaari Island, Raate Road, Salla, Summa, Suomussalmi ja Tolvajarvi. Karttojen taso on keskimäärin korkea ja niissä tavoitteena on vallata ja puolustaa valtauspisteitä.

Kartoilla nähdään myös ajoneuvoja, joihin kuuluvat T-20 ”Komsomolets” Armored Tractor, T-26 Light Tank, HT-130 Flamethrower Tank ja T-28 Medium Tank.

Rising Storm 2: Vietnamiin verrattuna Talvisota tuo mukanaan myös uusia aseita, jotka voivat olla monille tuttuja historiantunneilta. Ne ovat Suomi KP/-31 SMG, L1935 Lahti Pistol, Lahti-Saloranta M/26 LMG, ”Kasapanos” Satchel Charge, Panssarimiina M/39 Anti-Tank Mine ja Dyakonov Rifle Grenade.

Graafisesti Talvisota ottaa oppia ”malli Cajanderista”. Peli ei ole järin kaunis eikä moderni, vaan pikemminkin hyvin askeettinen. Pelkistetty graafinen tyyli sopii kuitenkin tavallaan Talvisodan tunnelmaan.

Äänimaailma on puolestaan toteutettu loistavasti ja ääninäyttely on toteutettu suomeksi ja venäjäksi. Joukkojen ääninäyttely vaikuttaa autenttiselta ja se lisää sotimisen fiilistä huomattavasti. Myös taustalla soivat musiikit tekee kerrankin mieli jättää päälle, sillä ne sopivat taistelukentälle erinomaisesti eivätkä kuitenkaan häiritse pelaamista.

Jo pelkkä reilun kymmenen tunnin visiitti Talvisodan kentillä oli positiivinen kokemus. Voin vain kuvitella, kuinka upea kokemus Talvisota olisi, jos pelaajat tekisivät tiivistä yhteistyötä, käyttäisivät äänichattia ja etenisivät yhdessä suunnitellun taktiikan mukaisesti.

Ikävä kyllä näin ei ainakaan koko kansalle avoimissa otteluissa käynyt. Kun joukkueissa on yli 30 pelaajaa, on yhteinen koordinointi hankalaa. Kenties tämä haave voisi kuitenkin toteutua sopivalla peliporukalla, tai jollain suljetulla peliyhteisöllä.

Kokonaisuudessaan Talvisota on massasta eroava räiskintä, joka ei todennäköisesti miellytä kaikkia pelaajia, mutta jolle kasautuu varmasti oma tiivis pelaajakuntansa. Jos Suomen sotahistoria tai realismiin pyrkivät räiskintäpelit kiinnostavat, on Talvisota ehdottomasti kokeilemisen arvoinen.

TALVISOTA – WINTER WAR

”Talvisota – Winter War on armoton ja kylmä räiskintäpeli, kuten esikuvansa.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat