Uusimmat

Hyvä peli viihdyttää useammankin kerran – Näillä viidellä vinkillä voit kokea Red Dead Redemptionin ja muut suosikkiseikkailusi uudella tavalla

04.04.2020 09:20 Tuukka Hämäläinen

Moneenkin kertaan pelatut pelit voi saada tuntumaan aivan erilaisilta valitsemalla erilaisen pelitavan. Listasimme viisi tapaa, joilla saat uusia pelitunteja irti vanhoista suosikkipeleistäsi.

Koronapandemian aikana pelataan enemmän kuin koskaan aiemmin, mutta aina uusien pelien ostaminen ei tule kysymykseen. Vanhoista ja tutuista peleistä voi kuitenkin saada aikaan hyvin erilaisen kokemuksen, jos lähtee pelaamaan peliä uudella tavalla.

Ilmeisin vaihtoehto on tietysti nostaa vaikeusastetta, mutta on myös monia luovempia vaihtoehtoja, joilla pelikokemus muuttuu merkittävästi. Listasimme viisi tapaa, joilla saat vanhat suosikkipelisi tuntumaan jälleen tuoreilta.

Tällä listalla keskitymme yksinpeleihin ja sellaisiin pelitapoihin, jotka eivät edellytä verkkopelaamista. On kuitenkin selvää, että kaverin kanssa pelaaminen ja monet muut online-ominaisuudet tuovat uutta syvyyttä myös moniin peleihin, joita useimmiten pelataan yksin.

1) Älä käytä fast travelia

Monet seikkailu- ja roolipelit sisältävät valtavia pelimaailmoja, ja siksi pelaajille tarjotaan jonkinlainen fast travel -ominaisuus, eli pikamatkustus paikasta toiseen. Pelin kuin pelin saa kuitenkin tuntumaan hyvin erilaiselta luopumalla fast travelista kokonaan, jolloin korostuvat pelimaailmassa matkustaminen ja toistuva vaarojen kohtaaminen.

Esimerkiksi Horizon Zero Dawnista tai Red Dead Redemptionista saa moninkertaisesti enemmän irti, kun alkaa läpäistä peliä pitkän kaavan kautta. Immersiota maailmaan voi vielä monissa peleissä vahvistaa laittamalla pikkukartan (minimap) pois päältä ja opettelemalla suunnistamaan.

LUE MYÖS: Toimittajan puheenvuoro: Unohda kello ja kompassi – Red Dead Redemption 2:sta saa enemmän irti eksymällä suosiolla

2) Älä tapa ketään

Hyvin monet pelit tarjoavat mahdollisuuden olla tappamatta vihollisia, mutta usein tämä pelitapa vaatii paljon enemmän paneutumista ja taktikointia kuin eteneminen aseet laulaen. Hyviä esimerkkejä rauhanomaista pelitapaa tukevista peleistä ovat Metal Gear Solid- ja Dishonored -sarjojen pelit.

Tappammatta pelaamista tukee hyvin toinen lisähaaste, pelaaminen hälytyksiä aiheuttamatta. Tämä on monissapeleissä myös Trophy- tai Achievement -palkinnon arvoinen suoritus, sillä on usein todella hankalaa läpäistä toimintapainotteinen peli ilman, että tulee yhdenkään vihollisen huomaamaksi. Mutta sitäkin tyydyttävämpää on se, kun tässä tempussa onnistuu.

3) Pelaa pahiksena

Monet roolipelit Mass Effecteistä aina Fallout-sarjaan tarjoavat eettisiä valintoja, jotka vaikuttavat enemmän tai vähemmän pelin tarinaan ja sen läpäisemiseen. Toisin kuin voisi luulla, vaikuttaa siltä, että useimmat pelaajat tekevät virtuaalimaailmoissa hyvinkin eettisiä valintoja: hiljattain esimerkiksi paljastettiin, että lähes kaikki Mass Effect -pelaajat ovat läpäisseet pelit ”hyviksenä”.

Omaa etiikkaansa taivuttamalla voikin muuttaa olennaisesti pelikokemusta ja saada vanhankin pelin tuntumaan uudelta. Kokeileppa vaikka räjäyttää Megaton tuusan nuuskaksi Fallout 3:n alkumetreillä ja jatkaa samaan malliin! (Ja jos taas on aina pelannut roolipelejä kuin sosiopaatti, voi aina kääntää kelkkaansa päinvastaiseen suuntaan.)

4) Pelimodit

Tämä vinkki koskee lähes yksinomaan PC-pelaajia, vaikka jotkut pelit (esimerkiksi Fallout 4) tukevat modeja myös konsoleilla. Modikulttuuri elää kuitenkin pääasiassa PC:llä, jolla moniin peleihin onkin tarjolla tolkuton määrä pieniä ja suuria modeja.

Esimerkiksi The Elders Scrolls -peleihin, Grand Theft Auto V:een ja moniin muihin hittijulkaisuihin on tarjolla lukemattomia fanitekoisia modeja, jotka muuttavat pelikokemusta joko hieman tai täysin. Jotkut pelimodit ovat käytännössä itsenäisiä pelikokemuksiaan, toiset taas muokkaavat vain peruspeliä jollakin olennaisella tavalla (ja merkittävä osa on tehty pelkästään vitsiksi).

Esimerkiksi Nexus Mods on hyvä paikka aloittaa modimaailmaan tutustuminen, ja sivustolta löytyvät useimmiten myös selkeät ohjeet siihen, kuinka modit saadaan toimimaan.

5) Suorita aivan kaikki!

Jos sinulla on tapana läpäistä pelit reipasta tahtia ja keskittyä pelkkään päätarinaan, kannattaa ehdottomasti palata läpäisemään peli uudelleen suorittamalla kaikki sivutehtävät ja hanttihommat. Monet pelit päätyvät näin kestämään moninkertaisesti pidempään, ja niiden maailmat tuntuvat myös paljon immersiivisemmiltä.

Esimerkiksi Grand Theft Auto V:n päätarina läpäistään How Long to Beatin mukaan keskimäärin 30 tunnissa, mutta suorittamalla aivan kaiken mahdollisen, saa pelimaailmassa kulumaan jopa 80 tuntia. Ja The Witcher 3: Wild Huntin parissa saa laajennuksineen kulumaan jopa 190 pelituntia!

LUE MYÖS: Kaipaatko tekemistä? Nämä 10 tuoretta peliä tarjoavat pelattavaa kymmeniksi tai jopa sadoiksi tunneiksi

Lisää samankaltaisia ideoita vanhan pelikokemuksen elvyttämiseen löytyy muun muassa Kotakun artikkelista muutaman vuoden takaa.

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat