Uusimmat

Overwatch-ensikosketus – pähkähulluja taidonnäytteitä ja hauskaa räiskintää

10.12.2015 12:00 Jukka O. Kauppinen

Kello valuu kohti nollaa, mutta emme pääse valtaamaan vastustajien tukikohtaa. Porteilla ovat kilvillä varustetut tankkirobotit, tornissa tarkka-ampuja ja selustasta niskaan hyppii ninja. Kolmas tunkeutumisyritys tyssää taas samaan sarjatuleen, eikä lähitaistelijoilla ja haulikoilla pääse kyllin lähelle edes vastatakseen tulitukseen. On aika vaihtaa taktiikkaa.

Tästä Overwatchissa on kysymys: vastustajaan sopeutumisesta. Kyse on myös pähkähulluista taidonnäytteistä, laajasta hahmorosterista ja ennen kaikkea hauskanpidosta. Genressä, jossa sateenkaarikin on harmaanruskea ja jokainen luoti tarkkaan laskettu, näkyy vihdoin pientä hymyn karetta ja pilkettä silmäkulmassa.

overwatch_ensi_01

Fun back to F(un)PS

Seuraa henkilökohtainen mielipide: moninpeli, jossa tietää ennen erän alkamista mitä on tekemässä, on tylsä. Suurin osa first person shooter –peleistä lankeaa tähän kuoppaan. Varsinkin ”kilpailulliset” pelit. Toki näissäkin on otettava huomioon vastustajan toimet. Mutta on eri asia sopeutua vastustajan liikkeisiin, kuin ottaa käyttöön ”Kuvio B”, koska ”Kuvio A” epäonnistui.

Vakiintuneet pelikuviot johtuvat pienestä variaatiosta. Kun on rajattu määrä vaihtoehtoja, löytyy optimaalinen tapa edetä hyvin nopeasti. Jos pelaaja ei noudata tätä optimaalista tapaa, pelaa hän ”väärin” ja epäonnistuu. Yleensä väärin pelaaminen johtuu pelaajan kokemattomuudesta: hän ei vielä tiedä, että juuri sitä oviaukkoa, josta hän päätti kulkea, vahditaan vastustajan toimesta aina tarkasti.

Mutta hypoteettisesti: entä, jos ”väärinpelaajalla” olisikin, vastustajasta poiketen, rakettireppu? Jos hän pystyisi yksinkertaisesti lentämään tuon tarkkaan vahditun rakennuksen yli ja yllättää näin vastustajansa. Tällöinhän vastustajan tulisi miettiä uusi strategia, sillä vanha ei enää toimi: pelaaja vain lentää rakennuksen yli. Olemme taas päässeet takaisin aiheeseen, eli Overwatchin olemukseen.

overwatch_ensi_02

overwatch_ensi_03

Kaaos on strategia

Owerwatch sisältää tällä hetkellä 21 toisistaan täysin eroavaa persoonaa ja kyky lajitelmaa. Onko kyseessä siis ultimaattisesta kivi-sakset-paperi –pelistä? Löytyykö jokaiselle pyssynheiluttajalle peittoava vastakappale? Teoriassa kyllä, mikäli kyse olisi kaksintaisteluista suoralla viivalla. Näin ei tietenkään ole, vaan kyse on vahvasti joukkuepelistä.

Valintojen määrää ei myöskään kannata säikähtää, itsekkään en ole vielä jokaista testannut, suurinta osaa kyllä. Peli myös rohkaisee uimaan tuttujen vesien ulkopuolelle ehdottamalla uutta vaihtoehtoa aina peliin liittyessä.

”Entäpä, jos tällä kertaa kokeilisit jalkapuolta sekopäätä?”

Näistä kokeiluista löytyi ”vakiohahmoja”, sankareita, joilla tiukan paikan tullen tietää suoriutuvansa tilanteen vaatimasta tehtävästä. Osa suosikeistani on tiimille yleishyödyllisiä hahmoja, osa tekee rutkasti vahinkoa tai puolustaa järkkymättä saavutettua rintamaa. Joidenkin tarkoitus on vain aiheuttaa puhdasta kaaosta vastustajan leiriin.

Sillä kaaos on Overwatchissa strategia. Alussa esittämäni tilanne ei ole harvinainen: kaikki tiet on tukittu. Mutta, jos muutan lähestymistapaani ja valitsenkin taisteluun gorillan, hyppään muurin yli vastustajien selkään ja huidon heitä pitkin seiniä minkä kerkeän. Kuoleeko yksikään vastustajista? Korkeintaan yksi. Kuolenko minä? Aivan varmasti. Ostaako riehumisesi joukkuetovereilleni ikkunan, jossa he pääsevät muurien sisäpuolelle ja voittavat pelin? Mahdollisesti.

overwatch_ensi_06

overwatch_ensi_05

Argumentissani on reikiä

”Mutta ei Overwatch ole vain vielä vakiintunut, kyllä siihenkin löydetään ideaalit reitit ja hahmovalinnat!” Ehkä, tämä on tietysti mahdollista. Pelissä on näennäisesti rikkinäisiä ja ylivoimaisia henkilöitymiä. Ja yhdellä voi halutessaan täyttää tiiminsä, sillä tätä ei mitenkään rajoiteta. Mutta mille tahansa kokoonpanolle löytyy se vastakokoonpano, joka antaa toiselle joukkueelle ylilyöntiaseman. Tällöin pelissä eivät enää pärjää ne, jotka osaavat osoittaa hiiren kursorilla nopeiden vastustajaa, vaan ne, jotka ymmärtävät pelin parhaiten, osaavat punnita eri kokoonpanoja ja sen lisäksi ovat hyviä FPS-pelaajia.

Ja hekin saattavat kaatua, kun joku aloittelija päättää hypätä varmaan kuolemaan vain aiheuttaakseen hämminkiä. Ja juuri se Overwatchissa on hienoa.

 

Tekijä: Blizzard Entertainment

Julkaisija: Blizzard Entertainment

Testattu: PC

Tulossa: PC, PlayStation 4, Xbox One

Pelaajia: 2-12

Pelin kotisivu: http://us.battle.net/overwatch/

Julius Jämsén

 

 

Lisää aiheesta

Blizzard haastoi bottikehittäjän oikeuteen — ja on itse joutumassa haastetuksi

Blizzardin Overwatch nähdään myös konsoleilla, ja se ei ehkä ole F2P-peli

Diablo 3 saa taas mukavasti lisäsisältöä

Overwatchin uudet sankarit ovat ilmaisia

StarCraft II: Legacy of the Void (Mac, PC)

StarCraft-ammattilaispelaaja sai StarCraft II –häät

Tervetuloa Azerothiin: 12 kuvaa Warcraft-elokuvasta