Uusimmat

Arvostelu  Cities Skylines 2 on vielä selvästi kesken, mutta on suomalaispelissä potentiaalia

26.11.2023 12:32 Ilari Hauhia
Cities: Skylines 2

Kuva: © Paradox Interactive

Suomalaisen Colossal Orderin Cities: Skylines 2 olisi kaivannut vielä viimeistelyä, mutta ajan ja päivitysten kanssa peli varmasti kehittyy vielä paremmaksi. 


Call of Duty: Modern Warfate 3 (2023)Julkaisupäivä: 10.11.2023
Studio: Colossal Order
Julkaisija: Paradox Interactive
Saatavilla: PlayStation 5, Xbox Series X/S, PC (testattu)
Ikäraja: K-3
Pelaajia: 1
Peliä pelattu arviota varten: noin kahdeksan tuntia


Cities: Skylines on yksi kaikkien aikojen pidetyimmistä ja kehutuimmista kaupunkisimulaattoreista. Yksi iso syy tähän on aktiivisen yhteisön antama modituki, joka on laajentanut jo ennestään kattavaa peruspeliä ja lisäosia monilla pidetyillä ominaisuuksilla ja sisällöllä. Siksi Cities: Skylines 2:ta odottaneille oli pettymys, kun jatko-osa julkaistiin ilman moditukea, vaikka se onkin luvassa Colossal Orderin mukaan myöhemmin. Toistaiseksi modieditorin julkaisun on silti kerrottu olevan vielä kuukausien päässä.

Muutenkin Cities: Skylines 2 kärsii puuttuvasta ja keskeneräisestä sisällöstä, sekä teknisistä ongelmista. Ainakin itselle koko kaupunginrakentelun idea ja hupi tulee siitä, kun ruudulla näkee kauniilta näyttävän ja logistisesti hienosti toimivan virtuaalikaupungin. Cities: Skylines 2:n kartta ei kuitenkaan kestä moniltakaan osin zoomailua lähemmäksi.

Kuva: © Colossal Order / Paradox Interactive

Talot voivat kasvaa maan sisällä, asukkaat näyttävät oudoilta, roskapöntöt voivat seisoa vinossa ja veden fysiikka ei ole kovin luonnollista. Ongelmat ovat toki verrattain pieniä, ja niitä katsoo ensin läpi sormien, mutta keskeneräisyys ja ”sinne päin”-henkinen toteutus näkyy jatkuvasti siellä sun täällä. Toisaalta esimerkiksi pilvenpiirtäjissä ja autoissa yksityiskohdat voivat olla hyvinkin silmää miellyttäviä, joka osaltaan lisää kontrastia hyvän ja huonon toteutuksen välillä.

Hyviäkin puolia löytyy

Hyvinä puolina Cities: Skylines 2 tarjoaa realistisuuteen tähtäävää kaupunkisimulaatiota. Esimerkiksi sähköä ei voi yhdistää suoraan voimalaitoksesta kotitalouksiin, vaan väliin on asennettava muuntajia. Pelaajan tulee miettiä myös ekonomiaa, sillä esimerkiksi rakentamiseen käytettävät kivet täytyy ensin louhia niille sopivilta alueilta, ja niiden kuljettamiselle täytyy suunnitella sopivat reitit. Peli on yhtä aikaa kompleksinen, mutta sen oppimiskäyrä ei kuitenkaan ole kovin tyly.

Suunnittelua kuitenkin hankaloittavat pelistä toistaiseksi löytyvä rajallinen määrä karttoja, joissa tasaista tilaa rakentelulle on harmillisen vähän. Pelaajan täytyy turvautua suureen määrään maansiirtotöitä, jotka ovat onneksi kohtuullisen helppoja toteuttaa. Lisäksi esimerkiksi pelistä löytyvä ainoa high school -koulurakennus on valtavan kokoinen, joten sen mahduttaminen pienempään lähiöön ei oikein onnistu.

Kuva: © Colossal Order / Paradox Interactive

Jatko-osan hyviin puoliin kuuluvat myös esimerkiksi parempi ajamiseen ja liikenteeseen liittyvä tekoäly sekä realistisempi vuorokauden ja vuodenajan vaihtelu. Liäsksi monet alkuperäiseen peliin DLC:inä lisätyt toiminnot kuuluvat nyt suoraan peruspeliin. Parannukset näyttävät, että Cities: Skylines 2:lla on valtava potentiaali, mutta sitä ei ole vielä saavutettu läheskään kokonaan.

Pelaamisesta nauttimista vaikeuttavat myös suorituskykyongelmat. Omalla kohtuullisen teholuokan pelikannettavallani ruudunpäivitysnopeus alkoi laskea viimeistään kaupungin skaalatessa suuremmaksi hetkittäin jopa naurettavan alhaiseksi, eikä powerpoint-diashown managerointi ole kovin mieltä ylentävä kokemus.

Kuva: © Colossal Order / Paradox Interactive

Vielä toistaiseksi erityisesti modeilla varustettu alkuperäinen Cities: Skylines on monella mittarilla parempi peli kuin jatko-osa. Tilanne muistuttaa hieman Kerbal Space Programia ja sen jatko-osaa, jossa uudisversio ei onnistunut korvaamaan alkuperäistä peliä, joskin KSP:n tapauksessa KSP 2 on edelleen rehdisti Early Access -testissä. Cities: Skylines 2:lle olisi voinut kenties lätkäistä vielä samaisen early access -leiman.

Colossal Order tulee kuitenkin varmasti päivittämään jatko-osaa tulevaisuudessa, ja on varsin todennäköistä että jossain vaiheessa toinen osa tulee olemaan aidosti maailman paras kaupunginrakentelupeli. Vielä näin ei kuitenkaan ole, ja Cities: Skylines 2:n pariin lienee parasta hypätä esimerkiksi vuoden kuluttua, kun tekniset ongelmat ja puutteellinen sisältö on toivottavasti saatu korjattua.

Toisaalta rakentelua voi testata helposti ja edullisesti Xbox Game Passin kautta, eikä kyse ole suoranaisen huonosta pelistä nykyisessäkään muodossa, vaikka mukaan hyppäisi saman tien.

CITIES: SKYLINES 2

Arvosana: 3/5

”Cities: Skylines 2 on täynnä potentiaalia, mutta pelin olisi voinut vielä julkaista early access -leiman kera.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat