Uusimmat

Arvostelu Kerbal Space Program 2 on pahasti keskeneräinen jopa early access -peliksi

10.03.2023 12:25 Ilari Hauhia

Kerbal Space Program 2 julkaistiin early accessiin rehellisen keskeneräisenä. Vielä tässä vaiheessa alkuperäinen Kerbal Space Program tarjoaa huomattavasti paremman pelikokemuksen ja enemmän toimintoja.


KSP 2Julkaisupäivä: 24.2.2023 (Early Access)
Studio: Intercept Games
Julkaisija: Private Division
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: K3
Peliä pelattu arviota varten: noin kuusi tuntia


Kerbal Space Program nousi vuosikymmen sitten huimaan suosioon. Vihreiden kerbaalien ampuminen avaruuteen opettaa todellisia asioita aerodynamiikasta ja astrofysiikasta, ja on ollut siksi monien mieleen opettavaisena ja hauskana simulaattorina, joka mahdollistaa kattavat avaruusohjelmat suoraan nojatuolista käsin.

Kerbal Space Program 2 on luvannut olla kaikkea sitä mitä alkuperäinen Kerbal Space Program on ollut, mutta entistä laajempana ja parempana. Jatko-osa on myöhästynyt useaan otteeseen, mutta helmikuussa peli saapui viimein Steamin early accessiin.

Monet pelaajat ovat jo tottuneet siihen, että early access -pelit ovat kohtuullisen pitkälle kehitettyjä pelikokonaisuuksia. Esimerkiksi tuore Sons of the Forest on jo early access -vaiheen alussa erinomainen peli täynnä hauskoja toimintoja, vaikka pientä viilattavaa löytyykin vielä sieltä täältä.

LUE MYÖS: Arvostelu Sons of the Forest on noussut hitiksi hyvästä syystä, vaikka peli ei vielä valmis olekaan

Kerbal Space Program 2 on toista maata.

Peli julkaistiin early accessiin rehellisen keskeneräisenä, eikä sitä voi suositella nykyisessä muodossaan muuta kuin niille Kerbal Space Program -pelaajille, jotka haluavat päästä näkemään uuden pelin vaiheittaisen kehityksen pahasta raakileesta valmiiksi simulaattoriksi.

Kerbal Space Program 2:een on luvattu muun muassa mahdollisuus ulkoavaruuden planeettojen ja muiden taivaankappaleiden kolonisaatiolle, tähtienväliselle matkustamiselle, moninpelille ja muille huimilta lisiltä kuulostaville ominaisuuksille, joita ei alkuperäisestä Kerbal Space Programista löydy.

Vielä toistaiseksi nämä toiminnot ovat kuitenkin puhdasta fantasiaa. Nykyisellään Kerbal Space Program 2 tarjoaa huomattavasti vähemmän ominaisuuksia kuin alkuperäinen peli, ja mukana on vasta rajallinen määrä keskeisimpiä perusmekaniikoita. Puhumattakaan siitä, mitä kaikkia ominaisuuksia alkuperäiseen Kerbal Space Programiin voidaan lisätä yhteisön kehittämien modien avulla.

Toki pieniä parannuksia Kerbal Space Program 2 tuo mukanaan jo nyt. Peli tarjoaa kohtuullisen kattavan tutoriaalin, joka puuttuu alkuperäisestä Kerbal Space Programista. Myös pelin grafiikat ja käyttöliittymä ovat ottaneet askeleita eteenpäin alkuperäiseen peliin nähden.

Kääntöpuolena Kerbal Space Program 2:n järjestelmävaatimukset ovat ottaneet suuren harppauksen eteenpäin. Siinä missä alkuperäistä peliä voi pyörittää kohtuullisen hyvin vaikkapa. muutaman vuoden vanhoilla kannettavilla, vaatii Kerbal Space Program 2 taakseen huomattavasti enemmän tehoa. Suorituskykyiselläkin pelikoneella peli kärsii pahasta optimisaation puutteesta, ja ruudunpäivitysnopeus sukeltaa usein matelunopeuteen.

Siinä vaiheessa, jos ja kun luvatut ominaisuudet saadaan mukaan Kerbal Space Program 2:een, lienee luvassa mahtava avaruussimulaattori. Koska jo pelkkä Kerbal Space Program 2:n early access -julkaisu on myöhästynyt useaan otteeseen, lienee todennäköistä, ettei luvattuja massiiviselta kuulostavia ominaisuuksia saada lisättyä peliin aivan tuosta noin vain. Näin päivityksiä ei kannata odottaa henkeä pidätellen.

Mitään kiirettä Kerbal Space Program 2:n ostamiselle ei siis ole, varsinkaan ottaen huomioon, ettei peliä myydä early access -vaiheessa edes alennuksella. Itse ajattelin palata katsomaan Kerbal Space Program 2:n tilannetta uudelleen vaikkapa vuoden kuluttua, jos peli olisi siihen mennessä tullut valmiimmaksi. Siihen saakka alkuperäinen modeilla höystetty versio tarjoaa huomattavasti paremman ja laajemman pelikokemuksen.

KERBAL SPACE PROGRAM 2 (EARLY ACCESS)

Arvosana: 2/5

”Kerbal Space Program 2:n on vielä early access -julkaisuhetkellä niin pahasti kesken, ettei sen ostamiselle ole pienintäkään kiirettä.”

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat