Uusimmat

Arvostelu Sons of the Forest on noussut hitiksi hyvästä syystä, vaikka peli ei vielä valmis olekaan

05.03.2023 08:57 Ilari Hauhia

Sons of the Forest julkaistiin hiljattain early accessiin Steamissa, ja peli on noussut jättimäiseksi hitiksi. Ja ihan syystä, sillä Sons of the Forest tarjoaa jo early access -vaiheessa karmivan hyvää co-op-selviytymiskauhua.


Sons of the ForestJulkaisupäivä: 23.2.2023 (Early Access)
Studio: Endnight Games
Julkaisija: Endnight Games
Saatavilla: PC (Windows, testattu)
Pelaajia: 1-
Ikäraja: K18
Peliä pelattu arviota varten: 7 tuntia


Aikaisempaa The Forestia pelanneet osaavat jo ennalta arvata, että Sons of the Forestin metsässä on muitakin vaaroja kuin karhuja ja susia. Luonnollisten vaarojen lisäksi pelaaja joutuu kamppailemaan hengestään mystisiä kannibaaleja ja paranormaaleja hirviöitä vastaan. Selviytymisen ohessa pelaaja pääsee seuraamaan silmien edessä avautuvaa tarinaa, josta ei yllätyksiä ja käänteitä puutu.

Sons of the Forest on early access -statuksesta huolimatta jo nykyisellään hyvin viihdyttävä selviytymispeli. Crafting-järjestelmän syvyys yllättää kerta toisensa jälkeen, mikä tekee varusteiden päivittämisestä hauskaa, ja pelissä on runsaasti ominaisuuksia. Hyvänä piirteenä Sons of the Forestin vihollisten tekoäly poikkeaa totutusta, eivätkä vastukset vain juokse pelaajaa kohti aseet ja kynnet ojossa.

Sen sijaan viholliset seuraavat pelaajan toimintaa etäisyyden päästä, sekoittavat pelaajan päätä oudoilla äännähdyksillä ja hyökkäävät vasta sopivalla hetkellä.  Parhaimmillaan – tai pahimmillaan – Sons of the Forestin selviytymiskauhu on aidon jännittävää ja peittoaa monet ”oikeat” kauhupelit mennen tullen. Peli on myös yllättävänkin raaka, joskin välillä hieman karkealla ja hiomattomalla tavalla, joten K-18-leima on ansaittu.

Pelaajan tulee varautua outojen otusten hyökkäyksiin kehittämällä omaa tukikohtaa ja hankkimalla parempia aseita. Lisäksi lähialueelle voi tehdä tutkimusmatkoja, ja vastaan saattaa osua esimerkiksi kannibaalien leiri, johon voi yrittää hyökätä tai jonka voi kiertää kauempaa. Myös resurssien hallinta on olennaisessa osassa, sillä puutetta on niin ammuksista, lääkkeistä kuin taskulampun paristoistakin.

Sons of the Forestia voi pelata joko yksin tai co-opina yhdessä kavereiden kanssa. Co-op-vaihtoehto on toki hauskempi, mutta Sons of the Forest viihdyttää kyllä yksinpelaajaakin.

Early access -leimasta huolimatta Sons of the Forest on jo nykyisellään hyvin näyttävä peli. Graafinen suorituskyky on pääosin hyvällä mallilla, mutta välillä vastaan tulee hetkellisiä kohtia, joissa ruudunpäivitysnopeus sukeltaa reippaasti. Lisäksi early access -leima näkyy pienissä ja keskisuurissa bugeissa, jotka ovat onneksi pääosin lieviä, joskin tympäännyttäviä.

Sons of the Forestista puuttuu myös sisältöä. Vaikka tarina on jo nykyisellään sinällään läpäistävissä, puuttuu sieltä täältä dialogia, eikä kokonaisuus ole selvästikään vielä valmis.

Varsinkin kavereiden kanssa koettuna Sons of the Forest tarjoaa mainiota selviytymiskauhua. Ei siis ole ihme, että peli myi ensimmäisen vuorokauden aikana yli kaksi miljoonaa kopiota ja on noussut Steamin pelatuimpien pelien joukkoon.

Early access -peliksi 28,99 euroa maksava Sons of the Forest tarjoaa keskimääräistä valmiimman ja paremman kokonaisuuden, mutta mikäli malttaa odottaa, muuttunee se tulevien päivitysten myötä vieläkin paremmaksi.

SONS OF THE FOREST (EARLY ACCESS)

Arvosana: 4/5

”Sons of the Forest tarjoaa jo early access -vaiheessa karmivan hyvä co-op-selviytymiskauhua”.

Ilari Hauhia

”Olen ollut mukana Muropaketin toiminnassa vuodesta 2016 saakka ja osallistun nykyään peli-, tietotekniikka- ja mobiiliaihealueiden uutisointiin sekä peli- ja laitetesteihin. Pelien osalta rakastan erityisesti kilpailullisia moninpelejä, mutta niiden ohella pelaan laajasti kaikkien genrejen edustajia. Tietotekniikan ja mobiililaitteiden osalta erityisesti uusia innovaatioita esittelevät laitteet ovat omaan mieleeni.”

Muropaketin uusimmat