Uusimmat

Arvostelu: Dead or Alive 6 uudistaa tisseistä ja pikkuhousuista tuttua pelisarjaa kevyellä otteella

13.03.2019 10:26 Joonas Pikkarainen

Team Ninjan ikonisen taistelupelisarjan tuorein osa on perintönsä vanki niin hyvässä kuin pahassa.


Julkaisupäivä: 1.3.2019
Tekijä: Team Ninja
Julkaisija: Koei Tecmo
Saatavilla: PC (testattu), PlayStation 4 & Xbox One
Pelaajia: 1-2
Ikäraja: 16
Peliä pelattu arvostelua varten: 11 tuntia


Taistelupelien tunnetut kuninkaat ovat pysyneet viimeiset vuosikymmenet melko vankassa asemassa genrensä huipulla. Omien fanikuntien ympäröimät taistelupukarit on päivitetty tasaisin väliajoin vastaamaan modernin ajan tarpeita unohtamatta kuitenkaan pelisarjan vahvuuksien kehittämistä, eikä Team Ninjan parin vuosikymmenen ikään ennättänyt klassikkosarja Dead or Alive aio poiketa trendistä.

On siis aika jälleen piilopervoilla hyllyvien tissien ja lyhythameiden alta pilkistävien pikkuhousujen toivossa.

Ja jos luulet minun vähättelevän pelisarjan todellisia meriittejä, muistettakoon, että Dead or Alive 6:n suurin huolenaihe ennen pelin julkaisua oli sarjan surullisenkuuluisaan tissifysiikkaan kajoaminen. Lihaisista hyytelöistä ei siis ole päästy vieläkään eroon – joskin valikoissa ne voi pistää käyttäytymään asteen realistisemmin – ja enemmän ihoa kuin kangasta sisältävät asut ovat ennemminkin vakio kuin poikkeus.

Niukan vaatetuksen alta paljastuu onneksi edelleen varsin tiukka ja hauska taistelupeli, joka luottaa toiminnan nopeatempoisuuteen ja momentumin kääntäviin vastaiskuihin. Jälkimmäiset ovat olleet pelisarjan taistelumekaniikan ydin, jonka ympärille pitkiin komboihin ja vastustajien ilmassa jongleeraukseen perustuva toiminta on varta vasten rakennettu. Muista peleistä poiketen Dead or Alive 6 antaakin turpaan ottavalle osapuolelle usein mahdollisuuden päästä takaisin niskan päälle oikea-aikaisella vastaiskulla, jota tuoreimmassa osassa on helpotettu entisestään uudella Break Gaugella.

Break Gauge esittelee genreen hiljattain rantautuneen erillisen mittarin, joka kasvaa läpimenneiden ja omaan ruhoon otettujen iskujen lomassa. Kahteen osaan jaetun Breakin voi käyttää puolella teholla korvaamaan minkä tahansa vastaiskun, jolloin pelaajan ei tarvitse ennakoida, tuleeko vastustajalta nyt potkua vai lyöntiä ja miltä korkeudella. Täyteen ladattuna sen voi puolestaan tyhjentää tappavaan erikoisiskuun, joka ei onneksi ole niin tehokas, että se yksistään riittäisi matsien voittamiseen.

Uusi mekaniikka tuo ennen kaikkea helpotusta aloittelijoille, jotka voivat yhden napin painalluksena livetä tappavista komboista asteen helpommalla. Se ei kuitenkaan ole takuuvarma keino, sillä se vaatii yhtälailla oikea-aikaisen näpäytyksen, minkä lisäksi se ei myöskään tee lähellekään niin paljon vahinkoa kuin oikeaoppinen vastaisku. Break Gauge lisää kuitenkin mielenkiintoisen lisän tuttuun kivi-sakset-paperi-pohjalle rakennettuun taistelumekaniikkaan, joka jää kuitenkin isompia sisaruksiaan vaatimattomammaksi syvyydeltään.

Muutoin Dead or Alive 6 tuntuu juuri niin tutulta sarjansa teokselta kuin vain voi kuvitella. Ympäristövaarat tekevät paluun, mikä tarjoaa mielenkiintoisia vaihtoehtoja taisteluihin. Esimerkiksi räjähtävät autot tai lentoliskot saattavat heittää niihin iskeytyvän vastustajan ilmaan lisäkomboja varten, kun taas jättiläiskalmarin lonkero tai pitkä pudotus tekee suunnattoman määrän ylimääräistä lämää. Myös pelin 27 eri ottelijaa ovat kiitettävän erilaisia, ja muun muassa heittoihin erikoistuvat hahmot kuten Tina ja La Mariposa jatkavat omintakeisten taistelijoiden valikoimaa pystymällä ketjuttamaan kokonaisia heittosarjoja.

Valitettavasti täysin uusia ottelijoita odottavat joutuvat pettymään, sillä heitä on mukana vain kaksi. Lisätuttavuudet ovat toki aina tervetulleita, mutta kaksikko jää monin osin kovin unohdettaviksi. Meksikolainen katutappelija Diego liittyy lähinnä kovaa iskevien mieshahmojen seuraksi, kun taas sinitukkainen anime-tyttö NiCO kutsuu kotimaansa osalta suomalaiset torille. Sähköinen tieteilijä on sentään aavistuksen poikkeavampi näistä kahdesta, minkä lisäksi hahmolla on iso rooli Dead or Alive 6:n tarinassa.

Tarina on tosin lievästi sanottuna liioittelua, sillä pelin narratiivinen puoli on paitsi naurettava, myös äärimmäisen sekava. Jälkimmäinen johtuu yksittäisiin episodeihin jaetusta rakenteesta, joka avautuu pelattavaksi ilmeisen sekalaisessa järjestyksessä. Peräkkäisissä jaksoissa on usein myös valtavia harppauksia kronologiassa, jolloin tietyt hahmot toimivat lähinnä lisätäytteenä jonkun toisen juonelle, eivätkä siten toimi yksittäisinä tarinakaarina. Toki taistelupeleissä juoni jää useimmiten aina täysin merkityksettömäksi, mutta jotenkin Dead or Alive 6 onnistuu alittamaan senkin vähän omalla virityksellään.

Muu pelattava sisältö ei valitettavasti korvaa tarinatilan heikkoutta. Yksinpelaavalle on onneksi tarjolla varsin kattavat harjoittelutilat, joissa voi opetella kunkin hahmon liikesarjoja ja pelin yleisiä mekaniikkoja. Näiden lisäksi valikoista löytyy myös tutut Arcade-, Time Trial – ja Survival-tilat. Uusi DoA Quest toimii puolestaan eräänlaisena treenisessiona, joka koostuu haastepohjaisista otteluista. Pelaajan tavoitteena voi olla esimerkiksi voittaa vastustaja tietyssä ajassa, heittää tämä viisi kertaa sekä tehdä kolme onnistunutta vastaiskua.

DoA Questin tärkein anti on tosin läpäistyistä haasteista palkkioksi saatavassa rahassa ja kosmetiikkaa avaavissa pisteissä. Valitettavasti keräysintoa hillitsee täysin järjetön järjestelmä, joka pohjautuu täysin satunnaisuuteen. Saadut pisteet heitetään nimittäin arvalla jonkin hahmon jollekin vaatteelle, joten oman lempihahmon vaatekaappia saa täydentää pitkän tovin lottojumalia palvoen. Eri vaatekappaleiden avaus vaatii myös eri määrän pisteitä – mitä niukempi, sen tyyriimpi – mutta ylimeneviä pojoja ei suinkaan saa talteen, vaan ne menevät hukkaan.

Joten onneksi olkoon vain, jos sait tuhlattua sen 500 pisteen arvoisen bonuksen sata pistettä maksavaan vaatteeseen, joka kuuluu kaiken lisäksi DLC-hahmolle, jota et omista.

Moninpelipuoli ei ole juuri sen kattavampi. Tarjolla on julkaisussa ainoastaan Ranked-matsit, ja joskus tulevaisuudessa mukaan ympätään myös Lobby-mode. Onneksi yhteydet toimivat pelin osalta sujuvasti, eikä seuranhaussa ole vikaa, mutta jos Street Fighter V julkaistiin aikanaan sisällöllisesti kovin niukkana pakettina, Dead or Alive 6 näyttää, kenen olut on tällä kertaa pitelyvuorossa.

Dead or Alive 6 tarjoaa silti viihdyttävän turpakäräjöinnin sarjan faneille. Toki sen ilmeinen seksuaalinen taipumus paljastaa tekijöiden todellisen tarkoituksen – seuraavaa Xtreme-spinoffia odotellessa – mutta sellaisenaankin pelin taistelumekaniikka on varsin toimivaa syntyperää. Riittääkö se sitten päihittämään asteen syvällisemmät sisarukset on sitten asia erikseen, mutta toisaalta, tarvitseeko sen edes?

DEAD OR ALIVE 6

”Dead or Alive 6 tuo pomppuisat fysiikat, niukkapukeiset tytöt ja tirkistelevän luonteen nykypäivään – ai niin, ja myös sen taistelupelin!”