Uusimmat

Arvostelu Deliver Us Mars on muuten pätevä scifi-peli, mutta tekninen toteutus kompuroi

13.02.2023 16:46 Tuukka Hämäläinen

Deliver Us the Moonin jatko-osa viskaa pelaajat punaisen planeetan pinnalle vetävässä scifi-tarinassa. Valitettavasti tekninen toteutus ei ole tarinan tasolla.


Deliver Us MarsJulkaisupäivä: 2.2.2023
Studio: KeokeN Interactive
Julkaisija: Frontier Foundry
Saatavilla: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu arviota varten: 8 tuntia


Muutama vuosi sitten hollantilainen pelistudio KeokeN Interactive julkaisi pätevän kuuseikkailun Deliver Us the Moon, joka sai myös Muropaketin arviossa kehuja osakseen. Nyt on jatko-osan vuoro, ja tällä kertaa matkataan Marsiin.

Deliver Us Mars on siis jatko-osa, mutta tarinaltaan se on sangen itsenäinen edeltäjästään. Kuussa ei siis tarvitse käydä ennen Marsiin lentämistä. Lisäksi uutukainen on selvästi edeltäjäänsä isompi, pidempi ja elokuvallisempi kokemus.

Deliver Us Marsin päähenkilö on nuori astronautti Kathy Johanson, joka lähtee pienen miehistön mukana Marsiin jäljittämään salaperäisen Outward-ryhmän varastamia kolonisaatioaluksia. Vuosia sitten Kathyn isä oli mukana varastamassa näiden alusten ainutlaatuista teknologiaa ja hän katosi niiden mukana. Maapallolla luonnonvarat ehtyvät ehtymistään, ja ihmiskunnan rippeet tarvitsevat ARK-alusten teknologiaa voidakseen edes yrittää pelastaa planeetan.

Kathyn täytyy siis samaan aikaan jäljittää isänsä sekä pelastaa maailma. Scifi-tarinan peruspalikat ovat koossa.

Deliver Us Mars lähtee hyvin käyntiin ja etenee tarinavetoisesti käänteestä toiseen. Ohjaus ja monet mekaniikat ovat samankaltaisia kuin edellisessä pelissä, mutta kuten sanottua, KeokeN on laittanut isomman vaihteen silmään, ja se näkyy niin tarinassa kuin pelissäkin.

Uutta ovat esimerkiksi kiipeilyhakut, joilla Kathy voi seikkailla pystysuoria seinämiä pitkin. Tämä onkin yllättävän hyvin toteutettu mekaniikka, ja on mukavaa vaihtelua, että kiipeily pitkin seiniä ei ole seikkailupelissä itsestäänselvää ja helppoa. Tämä ei siis todellakaan ole mikään Assassin’s Creed.

Varsinaisesti vaikea peli Deliver Us Mars ei ole. Pulmatehtävät pysyvät sangen simppeleinä, ja tasohyppelyn ja kiipeilyn yhdistelmäkin tarjoaa todellisia haasteita vasta aivan loppumetreillä. Menoa hieman hidastavat muutamat bugit, sillä ainakin Xbox-versiossa on välillä pientä viivettä kontrolleissa, pieniä graafisia bugeja ja nykimistä. Nämä eivät pahasti häiritse kokemusta, mutta voivat turhauttaa pidemmän päälle.

”Hauskana” yksityiskohtana pelihahmoa kaikkialle seuraava drone AYLA on vähän turhan usein tiellä ja häiritsevästi näkökentässä. Se myös jää usein tutisemaan paikoilleen ilmaan aivan kuin jonkin kohtauksen saaneena.

Muitakin kauneusvirheitä löytyy.

Deliver Us Mars on edeltäjänsä tapaan sangen kaunis peli, ja etenkin vieraan planeetan maisemat ja avaruusteknologia on todella näyttävää. Se mikä ei yllä samalle tasolle ovat kasvomallit ja niiden animaatio. Hahmojen liikkeet vielä menettelevät, mutta kasvot näyttävät jatkuvasti valjuilta ja ontoilta kuin 15 vuotta vanhassa pelissä. Ja hiukset ja parrat ovat kuin nukeille liimattuja ulokkeita.

Hahmoja ei siis ole aina mukava katsella ja kasvoanimaation heikko taso vieraannuttaa hetkittäin tilanteesta. Tämä on sääli etenkin, koska Ellise ChappellinNeil NewboninNicole Tompkinsin ja Danny Ashokin tähdittämä peli on hyvin näytelty. Ääninäyttelijät pitävät paketin koossa dramaattisillakin hetkillä, mikä onkin tärkeää, sillä tarina on tämän pelin sydän.

Deliver Us Mars olisi siis kaivannut vielä hieman tuunausta ja ehkäpä pientä lisäbudjettia hahmosuunnitteluun. Lisäksi pelissä jää kaipaamaan lisävapautta. Kun Marsin pinnalla nimittäin pääsee kiihdyttelemään mönkijän ratissa, olisi kiva tehdä muutakin kuin ajaa käytännössä suoraan seuraavalle sisätasolle. Myöskään tarinaa taustoittavien lokien ja esineiden keräily ei tuo paljoa lisäpeluuarvoa. Toisaalta tarina itsessään ei tunnu tarpeettoman venytetyltä, mikä on aina hyvä asia.

Deliver Us Mars on scifi-kertomuksena ja seikkailupelinä pätevää jälkeä, mutta ei mikään mestariteos. Jos pidit Deliver Us the Moonista, on tämä melkoisen varma valinta, ja muutenkin tieteisseikkailujen ystäville sitä voi suositella. Tällä avaruusmatkalla eivät marsilaiset ihmisiä jahtaa, mutta sen maailma on sitäkin uskottavampi.

DELIVER US MARS

Arvosana: 3,5/5

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat