Uusimmat

Arvostelu: Edna & Harvey: The Breakoutissa paetaan mielisairaalasta kompuroiden – ”En tiedä, kenelle tämä peli on tarkoitettu”

29.06.2020 10:00 Tuukka Hämäläinen

Edna and Harvey: The Breakout – Anniversary Edition tuo 10-vuotiaan PC-seikkailun uusille alustoille ja uuden pelaajakunnan saataville. Perinteisen point-and-click -pelin uudelle versiolle on vaikea ennusta suurta suosiota, etenkin kun pelattavuus on kaikkea muuta kuin sujuvaa.


Julkaisu: 17.6.2020
Studio: Daedalic Entertainment
Julkaisija: Daedalic Entertainment
Saatavilla: PC, Nintendo Switch, Xbox One, PlayStation 4 (testattu)
Pelaajia: 1
Ikäraja: 12
Peliä pelattu: 3 tuntia


Edna on nuori nainen, jota pidetään lukkojen takana mielisairaalassa. Harvey on hänen puhuva jänislelunsa, joka pystyy erikoisvoimillaan lähettämään kaksikon menneisyyteen. Tämä alkuasetelma oikeastaan kertookin kaiken, mitä Edna & Harvey: The Breakoutin maailmasta tarvitsee tietää.

Kymmenen vuotta sitten ilmestynyt Edna & Harvey: The Breakout oli saksalaisen Daedalic Entertainmentin ihka ensimmäinen peli. Sittemmin menestynyt studio on tullut tunnetuksi mm. Deponia-peleistä, ja heidän kauttaan on myös julkaistu koko joukko muiden studioiden hengentuotteita.

Edna & Harveylla on siis varmasti Daedalicille erityinen merkitys. Se itsessään ei kuitenkaan tarkoita, että peliä olisi enää kannattanut herättää kuolleista.

The Breakout on päällisin puolin perinnetietoinen point-and-click -peli, jossa tutkitaan pelimaailmaa, kerätään esineitä, ratkaistaan pulmia ja jutellaan hahmoille. Tällainen peruskaava voi toimia hyvin, kuten nähtiin vaikka viime vuotisessa Gibbousissa (2019). Valitettavasti Edna & Harveyn kohdalla oikein mikään ei ota toimiakseen.

Ensinnäkin, konsolikäännöstä varjostaa joukko teknisiä ongelmia, jotka häirisevät pelikokemusta. Ohjaimen käyttöliittymä on jatkuvasti kankea, ohjaaminen epätarkkaa ja kontrollit epäintuitiiviset. Lisäksi ääninäyttelyn ääniraita kuulostaa jatkuvasti kehnosti äänitetyltä ja karkealta, millaista en suoraan sanoen ole kohdannut missään pelissä aiemmin. Unohtuiko ääniraidan käsittely kokonaan?

Toiseksikin, The Breakoutin tarina ei vain ole kiinnostava. Pelin yritykset absurdiin huumoriin kompuroivat pahasti, hahmot ovat lähinnä ärsyttäviä ja runsasta dialogia saa kuunnella aivan liian pitkään vain edetäkseen pelissä.

Lisäksi ”hullujen huone” sekopäisine asukkaineen tuntuu aikansa eläneeltä konseptilta, jopa perinnetietoisessa ja koomisessa seikkailussa. Vaikka Edna & Harvey ei tosiaan yritä olla mikään vakava peli, on sitä vaikea pelata vuonna 2020 ajattelematta, millaisin kiehtovin tavoin mielisairautta on kuvattu peleissä viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Anniversary Editionin uusitut grafiikat ovat sentään paljon näyttävämmät kuin alkuperäiset, joihin voi vaihtaa halutessaan valikosta. Toisaalta niistä puuttuu samaa persoonallista karheutta, ja onkin sanottava, että alkuperäinen versio erottuu kyllä massasta paljon paremmin kuin Anniversary Edition.

Valitettavasti jo alkuperäisessä pelissä kritiikkiä saaneet ylivaikeat puzzle-tehtävät näyttävät olevan ennallaan. Parin pelitunnin jälkeen lunttasin muutaman vastauksen walkthrough-oppaasta vain nähdäkseni peliä pidemmälle, ja pakko myöntää, etten olisi ehkä koskaan päätynyt niissä oikeisiin ratkaisuihin.

Koska Anniversary Editionin uudistukset rajoittuvat pelkkään kasvojenkohotukseen, voi ihan syystä kysyä, miksi uusittu versio on edes tehty. Kuten sanottua, pelistudiolle itselleen tämä voi olla merkkipaalu, mutta on vaikea ennustaa sille mitään menestystä uusilla pelialustoilla, joille on tarjolla sadoittain paljon parempia ja omaperäisempiä seikkailupelejä.

Edna & Harvey: The Breakoutilla on tosin ilmeisesti jonkinmoinen kulttisuosio, mistä kertoo korkea arvosana Steamissa sekä pelin yksittäinen jatko-osa. Metacriticin perusteella alkuperäinenkään versio ei tosin saanut kriitikoilta lämmintä vastaanottoa, ja voin hyvin ymmärtää miksi.

Ednan ja Harveyn pakomatka ei vain ole kovin kiehtova, hauska tai pelillisesti koukuttava. Päivitetty versio kiinnostanee vain alkuperäisen pelin ystäviä, ja heillekin voisi suositella jotain uutta pelattavaa.

EDNA & HARVEY: THE BREAKOUT – ANNIVERSARY EDITION

”Edna & Harvey: The Breakout ansaitsee jäädä pienen yleisön kulttisuosikiksi. En tiedä miksi ja kenelle tämä uusittu versio on edes tehty.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat