Uusimmat

Arvostelu The Quarry on kuin Until Dawn 2 – Ylihintainen kauhupeli toistaa liikaa tuttuja kaavoja

13.06.2022 20:30 Tuukka Hämäläinen

The Quarry on valitettava pettymys, vaikka huonosta pelistä ei olekaan kysymys. Until Dawn -kehittäjät eivät uudista mitään kaavojaan, jotka alkavat seitsemän vuoden jälkeen tuntua jo liian tutuilta.


The QuarryJulkaisupäivä: 10.6.2022
Studio: Supermassive Games
Julkaisija: 2K Games
Saatavilla: PC, PlayStation 4, PlayStation 5 (testattu), Xbox One & Xbox Series X
Pelaajia: 1
Ikäraja: 18
Peliä pelattu arviota varten: 8 tuntia


Vuonna 2015 brittiläinen pelistudio Supermassive Games räjäytti pankin hittipelillään Until Dawn. PlayStation 4:n yksinoikeuspeli onnistui yhdistämään interaktiivisen elokuvan ja kauhupelin elementit pätevään näyttelijätyöhön ja käsikirjoitukseen, jonka loppuratkaisu ja monet käänteet olivat pelaajan valinnoista kiinni.

Until Dawn oli niin suosittu, että pelistudio seurasi sitä paitsi kahdella spin off -pelillä, myös kokonaisella The Dark Pictures Anthology -pelisarjalla, joka perustuu pitkälti samaan pelityyliin. Näistä kaikista julkaisuista huolimatta juuri ilmestynyt The Quarry tuntuu enemmän Until Dawnin seuraajalta kuin mikään muu studion peleistä.

The Quarry on Until Dawnin tapaan kauhuleffojen kaavoista ammentava peli, jossa joukko nuoria joutuu selviytymään yön läpi tuntemattomien uhkien armoilla. Tällä kertaa nuoret ovat leiriohjaajia, jotka jäävät (sangen hölmöstä syystä) vielä yhdeksi yöksi Hackett’s Quarryn kesäleirille lasten jo lähdettyä. Tämä osoittautuu olevan paha virhe, joka voi koitua vaikka kaikkien heidän kohtalokseen – pelaajan valinnoista riippuen, tietysti.

Peli etenee tuttuun tapaan elokuvallisempien kohtausten ja vapaan tutkiskelun vuorotteluna, ja pelaajan panos on välillä vain painella reaktionappeja ja valita dialogin suunta. Valinnat ohjaavat tarinaa selkeillä ja vähemmän selkeillä tavoilla, ja on ennalta hyvin vaikea tietää mikä valinta pitäisi kaikki hahmot elävien kirjoissa. Myös taustakertomuksen avautuminen on jossain määrin pelaajan tekojen varassa, ja osien välissä kuullaan jälleen arvoituksellista kertojahahmoa, jota tällä kertaa näyttelee Twin Peaksista tuttu Grace Zabriskie.

Yhtäläisyydet The Quarryn ja Until Dawnin välillä ovat niin vahvoja, että uutukainen olisi aivan hyvin voitu julkaista nimellä Until Dawn 2, eikä kukaan olisi sitä kyseenalaistanut. On itseasiassa ihan kiehtova kysymys, miksei näin tehty. Kaikkia yhtäläisyyksiä ei voi arviossa paljastaa, mutta vaikka peleillä ei ole tarinallista yhteyttä toisiinsa, ovat ne käytännössä samalla muotilla tehtyjä.

Toki tekniikka ja toteutus ovat edistyneet monin tavoin. The Quarry näyttää heittämällä paremmalta kuin edeltäjänsä, ja ainakin PlayStation 5:llä visuaalinen toteutus on viime vuotisen House of Ashesin (2021) tasolla. Jotkut pelimaailman elementit jättävät toivomisen varaa, etenkin kummallisesti käyttäytyvä vesi, mutta hahmomallit ja kasvojen animaatio ovat kaunista katsottavaa, mikä takaa, että näyttelijätyö pääsee esiin.

Näyttelijät ja dialogi ovatkin The Quarryn vahvinta antia. Näyttelijäkaarti on entistä nimekkäämpi ja monet kasvot leffoista ja sarjoista tuttuja, sillä mukana ovat muun muassa David Arquette (Scream), Lance Henriksen (Aliens), Ariel Winter (Moderni perhe), Justice Smith (Detective Pikachu), Ted Raimi (Ash vs Evil Dead) ja Skyler Gisondo (The Righteous Gemstones), sekä useista pienemmistä rooleista tutut Ethan SupleeHalston SageMiles RobbinsSiobhan WilliamsZach TinkerEvan Evagora ja Brenda Song.

Vaikka tarina on periaatteessa vain teinidraamaa ja perinteistä selviytymiskamppailua, on dialogi napakkaa ja hahmojen välisiä kohtauksia on hauska seurata ja ohjailla. Tarinallisesti The Quarryn heikoin osa on juoni, sillä vaikka yksittäiset tarinankäänteet ja hahmojen kohtalot ovat pelaajan käsissä, on pääjuoni ja taustakertomus tuttua huttua. Tässä suhteessa Until Dawn onnistui yllättämään useammin, The Quarry puolestaan on hyvin ennalta-arvattava.

Pelikokemus on parhaimmillaan alkupuolella, ennen kuin tarina menee todelliseksi verimässäilyksi. Pelimaailman tutkiminen on tunnelmallista, mutta toimintakohtaukset ovat usein turhankin suoraviivaista quick time event -helvettiä. Onneksi niitä sentään voi säätää asetuksista, House of Ashesin tapaan. (Myös jälkimmäinen oli muuten juonellisesti yllättävämpi kuin The Quarry.)

Hahmojen monet eri kohtalot tietysti tuovat uudelleenpeluuarvoa, ja tämän tueksi on myös tehty uusi Death Rewind -ominaisuus, joka päästää yhden pelikerran jälkeen kokeilemaan toisia valintoja. Toisaalta ainakaan heti kättelyssä uusi pelikerta ei innosta, kun taustakertomus ja juoni ovat jo selvillä. Peliin ovat tulossa myös Supermassiven aiemmista peleistä tutut moninpelivaihtoehdot, mutta ne valitettavasti myöhästyivät julkaisusta.

The Quarry ei ole huono peli millään mittarilla, mutta ei myöskään sellainen uusi harppaus kuin studiolta olisi voinut toivoa. The Dark Pictures -sarjan peleiltä odottaakin samojen kaavojen toistoa, mutta on selvä pettymys, ettei The Quarry eroa niistä mitenkään muuten kuin hieman pidemmällä kestolla – ja suuremmalla hinnalla!

Noin 70 euron hintalappu on nimittäin aika tyyris, kun ajattelee, että vietin The Quarryn parissa lopulta vain noin tunnin enemmän aikaa kuin 30 euron House of Ashesia pelatessa. Ehkäpä tuotantokustannukset selittävät hinnan, kuka tietää, mutta pelaajan näkökulmasta siinä on rahastuksen makua.

THE QUARRY

Arvosana: 3/5

”The Quarry on viihdyttävä paketti kauhua ja teinidraamaa, mutta se kaipaisi uusia pelillisiä ominaisuuksia ja kiehtovampaa taustajuonta ollakseen hintansa arvoinen.”

Tuukka Hämäläinen

"Olen kirjailija ja toimittaja, joka on avustanut Muropakettia vakituisesti vuodesta 2016 alkaen. Juttuja kirjoittelen pääasiassa pelipuolelle, mutta myös leffapuolella voi nimeni näkyä. Pidän eniten seikkailupeleistä, joissa voi edetä hiippailemalla, enkä koskaan lakkaa puhumasta Jurassic Parkista ja Metal Gear Solidista. Olen vannoutunut konsolipelaaja, jonka suosikkipelejä ovat esimerkiksi Outer Wilds, Death Stranding ja The Last of Us Part II."

Muropaketin uusimmat